Helyi időjárás

Stéhli Balázs, pilisvörösvári hobbi meteorológus bejegyzései.

Előrejelzés nov. 22 – 28 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig :

Ma erősen felhős időnk lesz, kevés napsütéssel. Csapadék már nem lesz, a hajnalban megszűnt jelentős eső után újabb csapadékot nem várunk. A nyugati, dny szél élénk lehet. A reggeli 5 fok után délután 10 fok várható.

Csütörtökön eleinte köd, majd az ebből megemelkedett alacsonyszintű rétegfelhőzet okoz szürke, borongós időt. Csak kevés napsütés lehet majd a nap folyamán. A dny szél napközben élénk lehet. Reggel 4 fok, délután 8 fok várható.

Pénteken hasonló időnk lehet.

Szombaton ködösen indulhat a nap, majd déltől az egyre inkább megerősödő dny szél egy közelgő hidegfront előtt felszaggatja a ködöt, de csak kevés napsütés lehet, hiszen napközben nyugat felől először a magas, majd alacsony szintű felhőzet is megnövekedhet. Éjjel már érkezik a hidegfront esővel, záporokkal. Reggel 4 fok, délután 10 fok valószínű.

Vasárnap erősen felhős, borult ég lehet. Délutánig fordulhat elő eső, zápor. Az ény szél erős lehet. Délutántól csapadék már nem lesz jó eséllyel. Reggel 5 fok, délután 7 fok valószínű.

Hétfőn szárazabb légtömegek érkezhetnek. Gyakran változófelhőzet, gomolyfelhőzet lehet felettünk, csapadék nélkül. Az ény szél erős maradhat. Hideg lesz. Reggel 1 fok, délután 6 fokra számíthatunk.

Kedden eleinte kevesebb, majd több felhő lehet az égen. Csapadékot nem várunk. A dny szél fokozatosan megerősödhet a nap folyamán egy közelgő újabb ciklon előtt. Reggel -4 fok, délután 5 fokra számíthatunk.

Előrejelzés az év 47. hetére, nov. 20-26 -ig :

Ma hétfőn gyakran változó felhőzet lesz felettünk, egy-egy záporral. Éjjel ény felől megnövekszik a felhőzet, de csapadék még nem lesz. Az ény szelet egész nap erős, olykor viharos, esetenként 70 km/h körüli lökések kísérik. A reggeli 4 fok után délután 8 fok várható.

Kedden délutánig borongós idő lehet. Hajnaltól – délutánig havas eső, majd eső lehet. Délutántól szűnik a csapadék, de sok marad a felhő felettünk. A nyugati, dny szél élénk, átmenetileg kissé erős lehet napközben. Reggel 2 fok, délután 5 fok várható.

Szerdán eleinte sok, majd kevesebb felhő lehet az égen. Déltől napsütés lehet, akár több órás is. Reggelig még lehet kisebb eső. A dny-ra forduló szél megélénkülhet. Reggel 2 fok, délután 7 fok várható.

Csütörtökön és pénteken nyugodt, de erősen felhős, párás időnk lehet, csupán kevés napsütés lehet. A szél mindkét nap dny irányú lehet, de csak kissé elenjulhrt meg a nappali órákban. Reggelenként 4 fok, délutánonként 8 fok valószínű.

Szombaton ény felől hidegfront érkezhet esővel, záporokkal, erős ény széllökések kíséretében.
Reggel 5 fok, délután 9 fokra számíthatunk.

Vasárnap változó felhőzet, többórás napsütés, erős ény szél, hidegfronti hatás lehet.
Reggel 2 fok, délután 6 fokra számíthatunk.

———————————————————————

VESZELYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR TERÜLETÉRE ÉS KÖRNYÉKÉRE MA HÉTFŐRE :

Ma az ény szelet hajnaltól – kora estig viharos lökések kísérik. Sikvideken 70 km/h, magasabb pontokon 80-90 km/h-s legerősebb lökések valószínűek.

Elorejek nov. 17 – 22 -ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig :

Ma pénteken borongós, hideg időnk lesz, többszöri gyenge esővel, szitálással. Az ény szél reggeltől kezdve megélénkül. Egész nap 5 fok körül alakul mindössze a hőmérséklet.

Szombat reggel még borongós ég lehet, esővel. Délelőtt nyugat felől mrgdzunik az eső, lassanként csökken a felhőzet. Déltől kezdve változóan napos-felhős idő alakul ki. Este, éjszaka nyugat, ény felől újra megnövekedhet a felhőzet, de csapadék ekkor már nem lesz. Napközben egy – egy zápor lehet. Az ény szél egész nap élénk, olykor erős lehet. Reggel 3 fok, délután 7 fok körüli hőmérsékletet mérhetünk.

Vasárnap gyakran változó felhőzet, gomolyfelhőzet lehet, több – kevesebb napsütéssel. Legfeljebb egy – egy zápor alakulhat csak ki. Az ény szél élénk, olykor erős lehet. Reggel 2 fok, délután 7 fok lehet majd a jellemző érték.

Hétfőn hasonló időnk lehet, igaz némileg erősebb ény széllel. A lökések főleg napközben ekerhrtik a viharos 60 km/h-s fokozatot. Éjjel dny felől pedig beborulhat az ég, és ekkor már lehet kisebb mennyiségben havas eső. Reggel 1 fok, délután 6 fok valószínű.

Kedden a nap első felében borongós, csapadékos időnk lehet, havas esővel, délre már megszűnhet a csapadék. Déltől változóan napos- felhős időnk lehet. Ekkortól már nem kell számítani csapadékra. Az ény szél erős lehet. Reggel 2 fok, délután 6 fok valószínű.

Szerdán sok napsütésre, kora téliesen hideg időre, mérsékelt északi szélre, kiránduló időre számíthatunk. Reggel -4 fok, délután 5 fok valószínű.

JÖVŐ CSÜTÖRTÖKTŐL JELENTŐS MELEGEDÉS KÖRVONALAZÓDIK A MAGASBAN, DE MIVEL MÁR RÉG NOVEMBERT ÍRUNK, ÉS ZONALITÁS ALAKULKI, EZÉRT BIZONYTALAN, HOGY KELLŐ LEGMOZGAS HIÁNYÁBAN ÁT TUD-E KEVEREDNI AZ ALSÓ LÉGRÉTEG. ANNAK IS MEG VAN AZ ESÉLYE, HOGY NAPSÜTÉS HELYETT BEALLHATNAK A BORÚS, KÖDÖS, CSENDES NAPOK TÉRSÉGÜNKBEN.

Előrejelzés nov. 15. – 21 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig :

Ma szerdán a nap első felében sok napsütés lehet, minimális fátyolfelhővel az égen. A délutáni óráktól dél felől lassan kezd növekedni a rétegfelhőzet. Este már közepesen, éjjel erősen felhős égbolt lehet felettünk. Napközben megélénkülhet az ék szél. Csapadék nem lesz. A határozott -4 fokos reggeli fagy után délután 8 fok várható.

Csütörtökön erősen felhős, borult, párás, de csapadékmentes időnk lehet, főleg napközben méréskelt ék széllel. Reggel +1 fok, délután 8 fok várható.

Pénteken erősen felhős, borult, párás időnk lehet. Este, éjjel már kisebb eső, zápor előfordulhat egy közeledő hidegfront miatt. A dny-ra forduló szél méréskelt maradhat csak. Reggel 3 fok, délután 8 fok várható.

Szombaton délig borongós időnk lehet időszakos, de csak kisebb esővel, záporokkal, majd délután ény felől már csökkenhet a felhőzet. Több órára is kisüthet akár a Nap. Eleinte párásság előfordulhat. Az ény szél élénk, főleg estétől erős lehet. Reggel 4 fok, délután 8 fok valószínű.

Vasárnap gyakran változó felhőzet lehet felettünk, tiszta időjárás mellett. Egy-egy zápor lehet. Az ény szél erős, sőt néha viharos is lehet, 60 km/h körüli legerősebb lökésekkel. Megkezdődhet a lehűlés. Reggel 2 fok, délután 6 fok valószínű.

Hétfőre ismét beborulhat az ég, egész nap felhős időre, időszakos kisebb esőre kell készülni, miközben az ény szél továbbra is igen erős maradhat, néhány viharos 60 km/h körüli lökéssel ismét. Reggel 1 fok, délután 6 fokra számíthatunk.

Kedden is maradhat a borongós ég, és kisebb eső továbbra is előfordulhat. A szél gyengül a nap folyamán, és iránya fokozatosan dny-ra fordul. Tovább hűl a levegő. Reggel 0 fok, délután 5 fokra számíthatunk.

Előrejelzés az év 46. hetére, az az nov. 13 – 19 -ig :

Ma hétfőn egy több középpontú ciklon okoz felhős időt. Főleg reggelig és majd újabb hullámban délutántól – estig lesz majd eső, zápor. Az ény szél egész nap erős lesz.
A reggeli 4-5 fok után délutánra is csak legfeljebb 6 fokig melegszik majd fel a levegő.

Kedden eleinte erősen felhős lesz az ég, majd déltől fokozatosan csökkenésnek indulhat észak felől a felhőzet. Este, éjjel már javarészt gyengén felhős égboltra tekinthetünk majd fel. Csapadék ezen a napon már nem lesz.
Az északi szél délutánig élénk, olykor erős lehet, majd fokozatosan gyengülhet.
Reggel 4 fok, délután csak 7 fokos hőmérséklet lehet mérhető.

Szerdán eleinte kevés, majd a nap második felében egyre több felhő lehet az égen. Dél felől növekedhet meg fokozatosan a felhőzet. Csapadék nem lesz.
Az északi szél napközben.
A határozott reggeli fagy után nappal is hűvös idő lehet.
Reggel -3 fok, délután 8 fok várható.

Csütörtökön erősen felhős, párás idő lehet, kevés napsütéssel mindössze. Csapadék nem lesz. Az ék szél napközben megélénkülhet.
Reggel 0 fok, délután 9 fok várható

Retekben hasonló idő lehet.
Ezen a napon viszont már a szél dk-re fordulhat, de mindössze mérsékelt maradhat csak.
Reggel ködfoltokkal is találkozhatunk.
Reggel 3 fok, délután 9 fok várható.

A hétvégén gyakran erősen felhős ég mellett kevés napsütés lehet, és csak kisebb eső fordulhat elő.
Szombaton eleinte a dny szél lehet élénk, majd estétől az ény szél megélénkülhet.
Vasárnap erős ény szélre kell készülni.
Reggelenként 3 fok, délutánonként 9 fok körüli hőmérsékleti értékekre számíthatunk.

Előrejelzés nov. 8 – 12 -ig, az az szerdától – vasárnap :

Ma szerdán borongó, párás időnk lesz.
Délutántól jel. eső, szitálás előfordulhat.
A keleti szél napközben megélénkülhet.
Egész nap 8 fok körül stagnál a hőmérséklet.

Csütörtök délutánig borongós idő lehet, majd délutántól nyugat, dny felől kissé csökkenhet a felhőzet.
Egész nap párás, főleg eleinte és a nap végén ködös idő lehet.
A szél mérsékelt marad mindössze.
Reggel 6 fok, délután 10 fok várható.

Pénteken gyakran erősen felhős ég mellett csak kevés napsütés lehet térségünkben.
Párásság, főleg eleinte és a nap végén köd lehet.
A dny szél napközben megélénkülhet.
Reggel 5 fok, délután 10 fok valószínű.

Szombaton közepesen, erősen felhős ég lehet, viszonylag kevés napsütéssel.
Reggel köd lehet.
A dny szél napközben élénk, sőt néha kissé erős lehet.
Reggel 3 fok, délután 11 fokra számíthatunk.

Vasárnap ény felől megnövekedhet a felhőzet, és a nap előrehaladtával egyre nagyobb eséllyel alakulhat ki eső, zápor.
A dny szél élénk, néha kissé erős lehet.
Reggel 7 fok, délután 10 fokra számíthatunk.

A HÉTFŐTŐL ESEDÉKES IDŐSZAK RENDKÍVÜLI BIZONYTALANSÁGGAL TERHELT, ERRŐL RÉSZLETESEBB ELŐREJELZÉS MAJD CSAK PÉNTEKEN LESZ!

Előrejelzés az év 44. hetére, az az nov. 6-12 -ig :

Ma hétfőn alapvetően kevés felhő lesz az égen, sokat süt a Nap. Csapadék nem lesz. Az ék szél napközben élénk, erős lehet. A reggeli 2 fok után délután 13 fok várható.

Kedden is marad az alapvetően kissé felhős idő, sok napsütéssel. Csapadék nem lesz. Az ék szél napközben szintén élénk, erős lehet. Reggel 3 fok, délután 13 fok várható.

Szerdán már hajnaltól dny felől erősen megnövekszik a felhőzet, így egész nap borongós ég lehet. Több alkalommal is kell számítani kisebb esőre, záporokra. Az ék, keleti szél élénk lehet, majd délutántól gyengülhet már. Reggel 5 fok, délután 9 fok várható.

Csütörtökön borongós, párás időre, ismétlődő, de tovább is csak kis mennyiségű esőre, záporokra készülhetünk. A változó irányú szél mérsékelt marad. Reggel 7 fok, délután 10 fok valószínű.

Pénteken is maradhat a jobbára erősen felhős, párás idő, kevés napsütés lehet csak, de csapadékra ezen a napon már nem számítunk. A szél iránya ény -ra fordul, és megélénkülhet, kissé meg is erősödhet. Reggel 6 fok, délután 11 fok valószínű.

Szombaton közepesen, erősen felhős ég mellett reggel ködfoltokkal találkozhatunk. Csapadék nem lesz jó eséllyel. Az ény szél megerősödhet. Reggel 3 fok, délután 12 fokra számíthatunk.

Vasárnap nyugat felől erősen megnövekedhet a felhozet, és egy mediterrán ciklon hatására eső, zápor kezdődhet. Az északira forduló szél megerősödhet.Hűl a levegő. Reggel 5 fok, délután 10 fokra számíthatunk.

Előrejelzés nov. 1 – 7 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig :

OKT. 29-ÉN VASÁRNAP A VÁRTNAK MEGFELELŐEN MEGÉRKEZETT A NÁRCISZ ORKÁN CIKLON, MELYNEK TÉRSÉGÜNKBEN IS SOK HELYEN OKOZOTT JELLEMZŐEN KISEBB KÁROKAT, FŐLEG FAKIDŐLÉSEKET SZÉP SZÁMMAL.

NÉHÁNY ADAT A CIKLON TÉNYKEDÉSÉRŐL PILISVÖRÖSVÁR SZABADSÁGLIGET VÁROS RÉSZÉN, AHOL LAKOM :

AZ IGEN MARKÁNS CIKLON ERŐTELJES LÉGNYOMÁS ESÉST PRODUKAL, 1 NAP ALATT 24 HPA-T CSÖKKENT.
SZOMBAT DÉLBEN MÉG 1017 HPA VOLT, VASÁRNAP DÉLBEN, EGÉSZ PONTOSAN FÉL 12 KÖRÜL A FRONT ÉRKEZÉSEKOR 991 HPA VOLT A LÉGNYOMÁS MINIMUM ÉRTÉKE.

A FRONT BETÖRÉST MÉG A VÁRTNÁL KISEBB SZÉL KÍSÉRTE SÍKON, 80 KM/H-S LEGERŐSEBB LÖKÉSEKKEL NÁLAM, VISZONT A PILIS TETŐN EKKOR TETŐZÖTT A SZÉLVIHAR, 125 KM/H-S LÖKÉSSEL RÖVID IDŐRE.

EZT KÖVETŐEN KORA DÉLUTÁN GYENGÜLT AZ ÉNY SZÉL KISSÉ, MAJD A DÉLUTÁN DEREKÁRA MÁR ERŐSEN VIHAROSSÁ VÁLT, 4 H KÖRÜL MÁR 92 KM/H-S MAX. LÖKÉST IS MÉRTEM.

FÉL 5 KÖRÜL ÉNY FELŐL ZÁPOROK ÉRTEK EL, MELYEK LEKEVERTÉK A MAGASBÓL A KÁROKOZÓ NAGY SZÉLLÖKÉSEKET, ÍGY FÉL ÓRÁN ÁT, DÉLUTÁN 5 -IG 100-110 KM/
H -S LÖKÉSEK VOLTAK ÉNY IRÁNYBÓL.
A NAPI LEGERŐSEBB LÖKÉS NÁLAM 109,8 KM/H VOLT, MELY 2007. ÓTA, 11. ÉVE FOLYÓ MÉRÉSEIM LEGMAGASBB ÉRTÉKE LETT.

DÉLUTÁN 4 H -TÓL A SZÉL GYENGÜLT, DE OLYKOR TOVÁBBRA IS KOMOLYABB, 80 KM/H KÖRÜLI LÖKÉSEK KÍSÉRTÉK, A GYAKORI 60-70 KM/H-S LÖKÉSEK MELLETT.

MÁSNAP, 30-ÁN HÉTFŐN IS SZELES NAP VOLT, NAPKÖZBEN 75 KM/H KÖRÜLI ÉNY LÖKÉSEKKEL.

DÉLUTÁNTÓL – ESTIG ÉNY FELŐL TÖBB ZÁPOR IS ELÉRT, MELYEK KÖZÜL 2 DB PÉLDÁNY IS OKOZOTT IDÉN ŐSSZEL ELŐSZÖR SZILÁRD HALMAZÁLLAPOTÚ CSAPADÉKOT, JÉGDARA, GRAUPEL ZÁPOR FORMÁJÁBAN.

OKT. 31-ÉN KEDDEN HAJNALRA PEDIG BEKÖSZÖNTÖTT AZ ELSŐ ŐSZI FAGY, -1,1 FOKIG HŰLT LE A LEVEGŐ REGGELRE.

A CIKLON KIADÓS CSAPADÉKKAL IS JÁRT.
A SZOMBATI CSAPADÉKÖSSZEG 3,5 MM, VASÁRNAPI 9,2 MM, HÉTFŐI 1,2 MM LETT.
TEHÁT ÖSSZESEN 13,9 MM HULLOTT.

Ma nov. 1-én mindenszentek ünnepén eleinte sok napsütés lehet, kevés felhővel az égen, majd délelőtt ény felől erősen megnövekszik a felhőzet, és estig sok felhő lesz az égen.
Kisebb eső, zápor lehet.
Este kezd csökkenni a felhőzet.
Eleinte és a nap végén párásság kialakulhat.
A dny, nyugati szél napközben megélénkülhet.
A reggeli 0 fok után délután 10 fok várható.

Csütörtökön változó felhőzet mellett több – kevesebb napsütés lesz, főleg reggel és este pára foltok kialakulásával.
Éjjel beborulthat az ég, kisebb eső, zápor kialakulhat már.
A dny szél élénk lehet.
Reggel 1 fok, délután 13 fok várható.

Pénteken gyengébb hidegfront érkezhet.
Eleinte sok lehet a felhő az égen.
Kisebb eső, zápor reggelig lehet, majd a csapadék megszűnhet, és délelőtt már megkezdődik a felhőzet csökkenése.
Az ény szél megerősödhet.
Reggel 6 fok, délután 13 fok várható.

Szombaton változóan napos-felhős, száraz időnk lehet.
Reggel párásság, köd kialakulhat átmenetileg.
A dny szél napközben megélénkülhet.
Reggel 1 fok, délután 14 fok valószínű.

Vasárnap egy ciklonból közelítheti meg térségünket nyugat, dny felől.
Ezért a nap folyamán fokozatosan növekedhet a felhőzet, délután, este már egy -egy zápor is lehet. Délutánig kevés napsütés még lehet.
A dny, déli szél megerősödhet.
Reggel 6 fok, délután 13 fok valószínű.

Hétfőn és kedden időjárása most még nagyon bizonytalan.
Igen eltérő jövőképet festenek a fő modellek.

A GFS amerikai fejlesztésű globál modell szerint erre 2 napon térségünkben változóan napos-felhős, száraz, csendes idő lehet, a sekély ciklon tőlünk jóval délebbre ténykedhet, térségünkre befolyással nem lenne szerinte.

A másik modell, az európai fejlesztésű ECMWF viszont ezen 2 napon hazánk, gyenge térségünk fölé is helyezi a sekély ciklont, kiadós esővel, szeles idővel, lehűléssel.

Pár nap múlva talán többet lehet tudni a jövő hét elejéről, letisztazodott lehet a most még bizonytalan helyzet.

Előrejelzés okt. 27 – 31 -ig, az az ma péntektől – jövő hét keddig :

Ma pénteken borongós, a nap első fejében párás idő lesz. Este szakadozik fel ény felől a felhőzet.
Éjjel változóan felhős ég lesz.
Reggeltől kezdve már lehet kisebb eső, záporok, majd kora délután markáns hidegfront érkezik, újabb esőkkel, záporokkal. Késő délután megszűnik a csapadék.
A nap első fele csendben telik, majd kora délután viharos ény széllel érkezik a hidegfront. A szél számottevően sak éjszaka gyengül.
65-70 km/h-s legerősebb széllökések lehetnek.
A reggeli 8 fokos enyheség után délután 12 fok körüli maximum hőmérséklet lehet, mely még a délután első felében állhat be, majd lehűlés kezdődik.

Szombaton gyakran változó felhőzet lehet, több- kevesebb napsütéssel.
Csapadék ezen a napon nem lesz.
Az ény szél erős, délután olykor viharos lehet, 60-65 km/h közötti legerősebb lökésekkel.
Reggel 6 fok, délután 13 fok várható.

Vasárnap borongós nap lehet megint.
Már reggeltől – délig is lehet csapadék, de főleg délutántól – éjszakáig kell készülni esöre, záporokra, akár jelentős, mintegy 10 mm-nyi mennyiség is lehullhat.
Délig a dny szél erősödhet meg egyre inkább, majd déltől – estig az ény szél lehet erősen viharos, érkezik az orkán ciklon.
A legerősebb lökések sikvideken is elérhetik a 100-110 km/h-t, hegyekben 120 km/h-s szél sem kizárt.
Reggel 7 fok, délután 11 fok várható.

Hétfőn gyakran változó felhőzet lehet, többórás napsütéssel.
Csapadék nem lesz.
Az ény szél erős, viharos lehet.
Csak este gyengülhet le számottevően.
Napközben 70-80 km/h közötti széllökések is lehetnek.
Reggel 5 fok, délután 10 fokra számíthatunk.

Kedden eleinte kevesebb, majd több felhő lehet az égen.
Csapadék nem lesz.
Az eleinte erős ény szél gyengülhet, és iránya fokozatosan dny-ra fordulhat.
Reggel 0 fok, délután 9 fokra számíthatunk.

———————————————————————-

VESZELYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR TERÜLETÉRE ÉS KÖRNYÉKÉRE A HETVÉGÉRE :

Ma pénteken délután ény felől hidegf érkezik, viharos 70 km/h -s maximális széllökésekkel.

Szombaton délután olykor viharos, legfeljebb 65 km/h-s ény széllökések lehetnek.

Vasárnap orkán ciklon érkezik térségünkbe.
A nap első felében egyre inkább erősödhet a dny szél.
Déltől – estig erősen viharos, károkozó 100 km/h körüli vagy akár afeletti ény szélre kell készülni sikvideken is.
Hegyekben 120 km/h-s szrllk sem kizártak.

Hétfőn is maradhat az igen szeles időjárás.
Estig erős-viharos ény szél fújhat, a legerősebb lökések napközben elérhetik a 70-80 km/h-t.

Helyi időjárás

Köd
Szerda 11/22 10%
Köd
Az éjszaka folyamán köd képződik. A legalacsonyabb hőmérséklet 0°C.
Köd
Holnap 11/23 20%
Köd
Felhős, délelőtti ködfoltokkal borított területek. A legmagasabb hőmérséklet 8°C. Szélerősség KDK 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Péntek 11/24 10%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 10°C. Szelek KDK és változékony.

Előrejelzés nov. 22 – 28 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig : Ma erősen felhős időnk lesz, kevés napsütéssel. Csapadék már nem lesz, a hajnalban megszűnt jelentős eső után újabb csapadékot nem várunk. ...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2017. november 30. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!