Helyi időjárás

Stéhli Balázs, pilisvörösvári hobbi meteorológus bejegyzései.

Előrejelzés dec. 15 – 20 -ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig :

Ma pénteken borongós időnk lesz egész nap.
Reggeltől – délutánig, majd átmenetileg szünet után estétől – reggelig újabb esők, záporok alakulnak ki térségünkben. Összesen 10 mm eső hullhat le. Éjjel a csapadék már havas esőbe is válthat. Délig az élénk, olykor erős dny széllel enyhe levegő érkezik fölénk, majd déltől a szél ény -rá fordul, szintén megerősödhet, és megkezdődik a lehűlés, érkezik a hidegfront. Reggel 6 fok, délben 10 fok várható, majd déltől megkezdődik a lehűlés, este már csak 3 fok várható.

Szombaton reggelig havas eső hullhat. Hegyekben viszont 5 cm hó uszoda lehet. Reggeltől megszűnik az eső, de sok marad a felhő, időszakos napsütés főleg délelőttöl már lehet. Az ény szél élénk, napközben kissé erős lehet.
Reggel 1 fok, délután 3 fok várható

Vasárnap napos, olykor változóan felhős, tiszta, száraz, csapadékmentes időnk lehet. Az ény szél napközben megélénkülhet, sőt kissé meg is erősödhet.
Reggel -2 fok, délután 3 fok várható.

A jövő hét első felében alapvetően sok felhő lehet, kevés napsütéssel. Időnként kisebb csapadék lehet hószállingózás, gyenge havazás, havas eső formájában. Az ény szél fokozatosan dny-ra fordulhat, és mindhárom napon átmenetileg megélénkülhet.
Párásság is előfordulhat
Reggelenként -3-4 fok, délutánonként +2 fok valószínű.

Előrejelzés dec. 13 – 19 – ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig :

Hétfő estétől – kedd kora hajnalig a mintegy 7-8 órán át tomboló dny szél kisebb károkat okozott, mely széllel érkezett a rendkívül erős melegbeáramlas.
A szélnek köszönhetően hétfő éjjel 1 h körül volt a legmelegebb, akkor 15 fok volt mérhető.
Legerősebb széllökés hétfő éjfélig 100,6 km/h, éjfél után 98,5 km/h volt nálam.

Ma szerdán délig sok lesz a felhő az égen. Déltől fokozatosan csökken a felhőzet. Csapadék nem lesz. Az ény szél reggelig élénk, időnként erős lesz, majd mérséklődik a légmozgás.
Reggel 3 fok, délután 5 fok várható.

Csururtok erősen felhős, borult ég lehet. Hajnalban, reggel köd képződhet. Délelőttöl – éjszakáig kisebb esők alakulhatnak ki. A dny szél erős lehet reggeltől.
Reggel -1 fok, délután 7 fok várható.

Pénteken borongós napunk lehet, főleg reggelig és kisebb esőkkel. Reggeltől – estig csak jelentéktelen csapadék hullhat és hosszabb szünetek is lehetnek a csapadékhullásban. A dny szél erős lehet, majd délután ahogy érkezik a hidegfront, úgy akkortól már az északi szél erősödhet meg.
Reggel 4 fok, délután 8 fok várható.

Szombat délig sok, majd déltől kevesebb felhő lehet az égen. Délelőttig lehet kisebb eső, a hegyekben újabb havazás. Az ény szél élénk, néha kissé erős lehet.
Reggel és délután is egyaránt 4-5 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Vasárnap változó felhőzet lehet, csapadék nélkül, élénk, néha kissé erős ény széllel.
Lehűlés kezdődik.
Reggel -1 fok, délután 3 fok valószínű.

Hétfőn sok napsütés lehet, kevés nappali gomolyfelhővel az égen. Csapadék esélye elenyésző. Az ény szél főlegnapközben megélénkülhet.
Reggel -5 fok, délután +2 fokra számíthatunk.

Kedden ény felől erősen megnövekedhet a felhőzet, és egy gyengülő front okozhat kisebb havazást. Az ény szél este, éjjel átmenetileg megerősödhet. Addig csendes időjárás lehet.
Reggel -4 fok, délután 0 fokra számíthatunk.

Előrejelzés az év 50. hetére, dec. 11-17 -ig :

Ma hétfőn erősen felhős, a reggeli órákig borult ég lehet felettünk. Délutántól lassan csökken a felhőzet, és este, éjjel változóan felhős ég lehet már. Csapadék reggelig lehet kisebb eső, zápor formájában. Reggeltől már újabb csapadék nem alakul ki térségünkben. Délig erős, déltől – éjszakáig viharos lökések kísérhetik a délies szelet, zúdul be a meleg. A szélvihar tetőzése este, és az éjszaka első felében lehet. Síkvidéken 80 km/h, hegyekben 90 km/h körüli legerősebb lökések lehetnek, de erős vihar sem kizárt, 95-100 km/h-s lökésekkel, és kis eséllyel, de síkon is elérhetik átmenetileg a legerősebb lökések a 90 km/h-t.
Igen enyhe levegőt hoz a délies szél. A tegnap esti 2 fok, az éjjeli 4 fok, a reggeli 6 fok után délután 12 fok várható, és este, éjjel sem lesz számottevő lehűlés, 10-11 fok között mozoghat a hőmérséklet egész este és éjjel.

Kedden erősen felhős ég lehet, főleg a nap első felében kevés napsütéssel. Délutánig csapadékot nem várunk, de délutántól – éjszakáig már többszöri esőre, záporra kell készülni. Kb. 5 mm csapadék hullhat majd le. A szél iránya délutánig délies marad, és fokozatosan mérséklődhet. éjfél körül még 80-90-es, délre már csak 40-50 km/h lökések kísérhetik. Délutántól érkezik a markáns hidegfront, és ekkortól az ény szelet kísérhetik már élénk, erős lökések.
Reggel 10 fok, délután 14 fok várható, majd délutántól gyors lehűlés kezdődhet.

Szerdán a nap első felében borult idő lehet, esővel, záporokkal, sőt reggel síkvidéken havas eső, hegyekben hó is hullhat, és pár cm meg is maradhat újfent átmenetileg. A nap második felében lassan szakadozó, csökkentő felhőzet mellett csapadék már nem lesz jó eséllyel. Az ény szél estig élénk, néha kissé erős lehet.
Reggel 3 fok, délután 5 fok várható.

Csütörtökön a nap első felében csendes időt remélhetünk, hajnalban, reggel köd és/vagy rétegfelhőzet kialakulásával. A nap második felében fokozatosan beborulhat az ég, este és éjjel már esőre, záporra kell számítani. A dny szél a déli óráktól megerősödhet.
Reggel -2 fok, délután 7 fok várható.

Pénteken borongós, esős időnk lehet egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. A csapadék mellé szeles idő is társulhat, eleinte a dny, majd ahogy érkezik a hidegfront délutántól már az ény szelet kísérhetik erős, sőt akár néha kissé viharos lökések.
Reggel 4 fok, délután 7 fok várható.

Szombaton folytatódhat a borongós, esős időjárás. Az erős szél is maradhat, iránya ék- északira változhat.
A hőmérséklet egész nap 5 fok közelében mozoghat.

Vasárnap megkezdődhet a sarki eredetű hideg levegő térhódítása. Az esőt hajnaltól havazás válthatja fel, de már délutánra meg is szűnhet a csapadék. A kiadós eső után most úgy tűnik, hogy számottevő hótakaró kialakulásáras nem számíthatunk, legfeljebb pár cm-es latyakra. Az ény szél erő-viharos lehet.
A hőmérséklet egész nap 2-3 fok között alakulhat majd.

————————————————————————–

VESZÉLYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR ÉS TÉRSÉGÉRE MÁRA ÉS HOLNAPRA :

Ma déltől – kedd délig viharos, 60 km/h feletti lökések kísérhetik a délies szelet.
A szélvihar tetőzése este és az éjszaka első felében várható, síkvidéken 80 km/h, hegyekben 90 km/h körüli legerősebb dny-i irányú széllökésekkel, de átmenetileg rövid időre kis eséllyel ugyan, de síkon sem lehet kizárni 90 km/h, hegyekben akár 100 km/h-t elérő, károkozó erejű széllökések kialakulását sem.

Előrejelzés dec. 8 – 13 -ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig :

Ma pénteken délig a köd lesz az úr. Szitálás, eleinte ónos szitálás lehet. Déltől – délutánig csak kevés napsütés lehet, mikor felszakad a ködfelhőzet, hiszen ény felől a délután derekától beborul az ég, és késő délután eső kezdődik, mely egész éjszaka kitarthat, eleinte az esti órákban záporok is lehetnek. Éjjel az esőt havas eső váltható fel, a hegyekben ekkor már havazhat. A dny szél mérsékelt marad, este, éjszaka viszont ahogy jön a hidegfront, úgy északira, ény -ra fordul, és megerősödik.
Az éjfél körüli -2-3 fok, a reggeli 0 fok után ezután 2-3 fok körüli hőmérséklet várható

Szombaton erősen felhős, a nap első felében borult ég lehet. Reggelig még lehet csapadék, egyre inkább kis mennyiségben, és az eső után már havas eső, havazás lehet a jellemző. Megmaradó hó nem lesz sikvideken, hegyekben viszont 5-10 cm hó hullhat le. A ciklon csapadéka szombat reggelig térségünkben 10-15 mm lehet. Az ény szél erős, olykor viharos lehet, 65-70 km/h közötti legerősebb lökésk lehetek majd.
A hőmérséklet egész nap 2-3 fok között várható.

Vasárnap fokozatosan csökkenhet a nap folyamán a felhőzet. Egyre több napsütést remélhetünk. Késő délután ény, nyugat felől erősen megnövekedhet a felhőzet egy közelgő újabb, ezúttal markáns ciklon előoldalán, és este, éjjel már lehet kisebb csapadék, mely eleinte havas eső, majd eső lehet. Délutánig az ény szél erősödhet meg, majd délutántól megkezdődik az intenzív melegbeáramlas, és ekkortól már a dny szelet kísérhetik erős, éjjel már viharos lökések.
Reggel -2 fok, délután +3 fok várható.

Hétfőn erősen felhős idő leht, napközben kevés napsütéssel, reggelig és este, éjszaka már esővel, záporokkal. A déli szelet egész nap viharos, akár 80 km/h-t elérő lökések kísérhetik.
Reggel 5 fok, délután 12 fok valószínű.

Kedden sok felhő mellett kevés napsütés lehet. Reggelig, és este, éjjel lehet eső, zápor. A déli szelet a nap első fejében viharos, a második felében erős lökések kísérhetik.
Igen enyhe nap lehet.
Reggel 9 fok, délután 15 fok valószínű.

Szerdán eleinte sok lesz a felhő, esővel, záporokkal, majd déltől csökkenhet a felhőzet, megszűnhet a csapadék. Lehűlés kezdődhet, de a tél várhatóan nem tér vissza még egy ideig. Az ény szél megerősödhet.
Reggel 8 fok, délután 9 fok valószínű.

———————————————————–

VESZELYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR TERÜLETÉRE ÉS KÖRNYÉKÉRE A HETVÉGÉRE :

Ma pénteken délig sűrű köd lehet, eleinte ónos szitálással.

Szombaton az ény szelet viharos, 65-70 km/h közötti legerősebb lökések kísérhetik sikvideken.

Előrejelzés dec. 6 – 12 -ig, az az ma szerdától -jövő hét keddig :

Ma Mikulás napján az 1 hétig kitartó szép, 5-10 cm vastagságú hótakaró az enyhülés miatt elolvad térségünkben.
Erősen felhős ég mellett déltől lehet kevés napsütés csak. Este, éjjel pedig átmeneti kevés felhő lehet csak, majd éjjel rétegfelhőzet, ill. köd képződhet térségünkben.
Az ény szél estig gyakran megerősödik, viharos lökések is lehetnek napközben 60-65 km/h-s max. lökési értékeket elérve.
A reggeli 5 fok után délután 6 fok várható.

Csütörtökön erősen rétegfelhős, eleinte ködös idő dominálhat. Délre felszakadozhat a rétegfelhőzet, és ekkortól kezdve éjszakáig változóan felhős időjárás alakulhat ki, délután több-kevesebb napsütést is megengedve.
A szél iránya dny-ra fordulhat és napközben, de főleg éjszaka megélénkülhet.
Reggel 0 fok, délután 5 fok várható.

Pénteken ködösen indulhat a nap, majd megemelkedhet a ködfelhőzet, végül a feloszlása is bekövetkezhet, de sok napsütést nem remélhetünk, sőt gyakorlatilag semennyit sem, hiszen déltől ény felől beborulhat az ég magasabb szinteken is, hiszen érkezik egy hullámzó frontrendszer meleg, majd hidegfrontja is. Délután eső kezdődik, és késő estig eső hullhat, majd késő estétől átválthat hóra. Megmaradó hóréteg a tartósan 0 fok feletti hőmérséklet miatt síkvidéken nem lesz, de hegyekben újabb 5-10 cm hullhat. A ciklon csapadéka egyébként péntek délutántól – szombat reggelig elérheti a 10 mm-t.
A dny, majd estétől az ény szél erős lehet.
Reggel 1 fok, délután 7 fok várható.

Szombaton borongós időnk lehet, többszöri gyenge havazással. Számottevő hóréteg síkvidéken nem marad meg várhatóan. Az ény szél gyakran megerősödhet.
A hőmérséklet egész nap 1-2 fok között valószínű.

Vasárnap erősen felhős időnk lehet, kevés napsütéssel, és olykor gyenge havazás, hózápor is előfordulhat, síkvidéken is vékony hóréteget képezve. Az ény szél gyakran erős maradhat.
Reggel -3 fok, délután 0 fok valószínű.

Hétfőn-kedden egy újabb mediterrán ciklon érkezhet. Valószínűleg térségünk közelében tanyázhat a keveredési zóna, ezért mindkét nap kiadós csapadékra kell készülni bizonytalan halmazállapot jelenlétében. Kiadós havazás, de épp úgy kiadós eső is benne van a pakliban. Pontos előrejelzést nem hogy most, de még az esemény előtt 12-24 órával sem lehet mondani.
A szeles idő viszont eléggé biztosítottnak látszik. Hétfőn és kedden is erős lökések kísérhetik a délies szelet majd.
A hőmérséklet alakulása is bizonytalan, valószínű mindkét nap éjjel-nappal 0 fok körüli hőmérsékleti értékekre számíthatunk.

————————————–

VESZÉLYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR ÉS TÉRSÉGÉBEN MÁRA :

Ma szerda estig az ény szelet viharos lökések kísérhetik.
Síkvidéken 60-65 km/h, hegyekben 80 km/h körüli legerősebb lökésekre számíthatunk.

Előrejelzés az év 49. hetére, dec. 4-10 -ig :

Ma hétfőn erősen felhős, borult ég lesz felettünk, csak este szakadozik, majd éjjel csökken a felhőzet.
Délelőttől – kora estig időszakos gyenge havazás, havas eső előfordulhat, de csak legfeljebb pár mm csapadék hullhat majd le. Az ény szél megerősödik.
Reggel -1 fok, délután +1 fok várható.

Kedd hajnalig változó felhőzet lehet felettünk, majd kora reggelre ény felől erősen megnövekedhet a felhőzet, majd kora este csökken ény, nyugat felől a felhőzet, éjjel már kevés felhő leshet csak felettünk.Napközben kisebb havas eső, eső előfordulhat.
A ény szél erős lesz.
Reggel -4 fok, délután +4 fok várható.

Szerdán gyakran változó felhőzet lehet felettünk. Csapadék jó eséllyel nem lesz. Az ény szél erős maradhat. Reggel -5 fok, délután +5 fok várható.

Csütörtök hajnalban sűrű köd képződhet, mely akár egész nap megmaradhat. A szél gyengül. Csapadék nem lesz, legfeljebb csak ködszitálás lehet, vagy hószállingózás a rétegfelhőzetből. Köd esetén egész nap csak 0+1 fok lehet, ha mégsem alakul ki, akkor reggel -5 fok, délután +6 fok valószínű.

Pénteken dinamikus dny áramlással melegebb légtömegek érkezhetnek fölénk. A nap ködösen indulhat, de az erős dny szél napközben felszaggathatja a ködtakarót és/vagy rétegfelhőzetet, viszont sok napsütést nem remélhetünk, hiszen déltől ény felől egy frontrendszer érkezhet, éjszakáig kiadós esővel, záporokkal. Reggel +1 fok, délután 9 fok valószínű.

Szombat reggelig még lehet egyre inkább gyengülő eső, majd megszűnhet a csapadék reggel. Ezután már csak jelentéktelen csapadék lehet, eső formájában. A dny, majd ény szél erős lehet.
Reggel 4 fok, délután 6 fokra számíthatunk.

Vasárnap erősen felhős időnk lehet, kevés napsütéssel, és csak jelentéktelen havas eső fordulhat majd elő.
Az ény szél erős lehet.
A hőmérséklet egész nap 2 fok körül alakulhat.

Előrejelzés dec. 1 – 7 -ig, az az ma péntektől – jövő hét csütörtökig :

Ma pénteken sok napsütés lesz, kevés felhővel az égen. Csapadék kizárt. Az ény szél napközben megélénkülhet. A reggeli -3 fok után délután +2 fok várható.

Szombaton is sok napsütés lesz, de dk felől egy közeledő mediterrán ciklon miatt nkvekszik a nap folyamán dk felől a főként magasszintű felhőzet. Csapadék nem lesz. Az ék szél megélénkülhet. Meglehetősen hideg lesz. Reggel -8 fok, délután +1 fok várható.

Vasárnap már sok lesz a felhő az égen. Csak kevés napsütés lehet, főleg a nap első felében. Délután, este és éjjel már lehet hószállingózás, de érdemi csapadék nem lesz. Az északi, ény -ra forduló szél megerősödhet. Reggel -5 fok, délután +1 fok várható.

Hétfőn eleinte változó felhőzet lehet, majd ény felől egy melegfront miatt beborulthat az ég, es délutántól – estig havazás, havas eső lehet. Az ény szél erős lesz. Reggel – 5 fok, délután 4 fok valószínű.

Kedden csökken a felhőzet. A változó gomolyfelhőzet mellett több órás napsütést remélhetünk. Egy-egy zápor, hózápor lehet. Az ény szél erős lesz. Reggel -2 fok, délután 5 fok valószínű.

Szerdától átmenetileg megnyugodhat az idő. Ac terpeszkedhet fölénk. Csapadékot ezen 2 napon nem várunk. A magasban erős melegedés kezdődhet. Azonban ez talaj szinten nem biztos, hogy érzékelhető lesz. Könnyen meg lehet, hogy kialakulhat ismét a hidegparna jelenség, napokig borult, ködös, csendes, hideg idővel.

Jövő hétvégén újabb hidegfrontérkezhet, de ennek eljövetele még bizonytalan.

Előrejelzés nov. 29 – dec. 5 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig :

Ma szerdán egy ény felől kozelitofrontrendszer, és annak déli peremén képződő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, mely át is vonul lassan ezen két nap alatt felettünk.
Egész nap borongós, teljesen hideg időnk lesz. Már kora reggeltől kezdve kialakulhat kisebb havazás, hószállingózás, és pár cm hó is összejöhet, de később délutánig még csak kis mennyiségű csapadék lesz. Késő délután dny felől viszont kiadós csapadék érkezik, melynek halmazállapota főleg havaseső, fagyott eső lesz, de időszakosan havazás is lehetséges. Egész este, és éjjel marad a kiadós csapadék. A lehulló hó mennyisége a hegyekben a 15-25 cm-t is elérheti, értelemszerűen a magasság növekedésével együtt növekszik a várható hóréteg is. De sikvideken városunk és környékén is összejöhet bizonytalan mennyiség, dec akár 10 cm-t elérő vizes hótakaró. A dk szél napközben megélénkülhet. Az éjjeli -1 fok és a reggeli 0 fok után egész nap +1 fok körül alakulhat a levegő hőmérséklete.

Csütőtökön borongós időnk lesz délutánig, majd délutántól felszakadozik a felhőzet. Délutánig tarthat a kiadós vegyes halmazállapotú csapadék. A reggelre kialakult esetleges hóréteg napközben gyorsan elolvadhat. A ciklonból szerda reggel és csütörtök délután között közel másfél nap alatt 30 mm csapadék id hullhat. A hegyekben tekintélyes 25 cm -es hóréteg is összejöhet a magasabb pontokon a környéken, így pl. a Pilis tetőn, Dobogókőn, Prédikálószéken. A dny, majd ény szél erős lehet kissé. Reggel 1 fok, délután 2 fok várható.

Pénteken változó felhőzet lehet, több órás napsütéssel, csapadék nélkül. Az ény szél napközben megélénkülhet. Reggel -7 fok, délután 3 fok várható.

Szombaton a nap első felében változó felhőzet lehet több kevesebb napsütéssel, a nap második felében viszont dk felől lassan borultságig növekedhet a felhőzet egy közeledő mediterrán ciklon miatt. Este, éjjel már kisebb havazás is lehetséges, pár cm hullhat le.Az ény szél reggeltől kezdve megerősödhet. Reggel -3 fok, délután +1 fok valószínű.

Vasárnap erősen felhős, borult ég lehet, kevés napsütéssel legfeljebb. Reggelig lehet kisebb havazás, majd délután, este és éjjel lehet újabb gyenge havazás. Pár cm hó kialakulására van ismét esély. Az ény szél erős maradhat. Reggel -1 fok, délután 0 fok valószínű.

Hétfőn és kedden gyakran erősen felhős ég lehet, kevés napsütéssel, egy-egy hózáporral, időszakos hószállingózással. Jelentős csapadék esélye minimális ezen két napon. Az ény szél mindkét nap erős lehet. Reggelenként -1-2 fok, délutánonként +2+3 fok valószínű.

——————————————————-

VESZELYJELZÉS PILISVÖRÖSVÁR TERÜLETÉRE ÉS KÖRNYÉKÉRE MA SZERDÁRA ÉS HOLNAP CSÜTÖRTÖKRE :

Ma szerdán reggeltől – délutánig kis mennyiségű ( 3mm körüli ) csapadék hullhat hó formájában.
Késő délutántól – Csütörtök délig kiadós vegyes halmazállapotú csapadék érkezhet dny felől. Összesen 30 mm csapadék hullhat le szerda reggel és Csütörtök délután között. Ebből kb. 25 mm szerda késő délután és csütörtök délelőtt között. Hó is hullhat, akár 10 cm is csütörtök reggelre sikvideken is. Hegyekben sokkal több, 15-25 cm-es hóréteg alakulhat ki csütörtök délutánra. Természetesen a magasság növekedésével a mennyiség is nő majd.

Helyi időjárás

Helyenként felhős
Holnap 03/21 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 6°C. Szélerősség ÉÉNy 10 és 15 km/h közötti.
Derült
Csütörtök 03/22 0%
Derült
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 6°C. Szelek É és változékony.
Derült
Péntek 03/23 0%
Derült
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 9°C. Szelek ÉÉNy és változékony.

Előrejelzés az év 12. hetére, márc. 19 – 25 -ig : Ma hétfőn erősen felhős ég lesz felettünk. Hószállingózás lehet. Az északi szél élénk lehet a nap második felében. Reggel -3 fok, délután +1 fok várható. Kedden erő...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. március 28. napján (szerda) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!