Felhívás a magánfőzés 2017. évi szabályaira

2017 . augusztus 12 .

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai alapján felhívom Tisztelt Magánfőzőink figyelmét az alábbiakra:

Magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása. 

Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzés szabályai betartásának ellenőrzésével kapcsolatban az önkormányzati adóhatóság jár el.

A bejelentkező, változás-bejelentő lap a www.pilisvorosvar.hu weboldalon a Vörösvári (környékbeli) vagyok / Polgármesteri Hivatal / Letölthető dokumentumok/ Gazdálkodási osztály dokumentumainál letölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán vagy Adócsoportjában is beszerezhető.

Az adófizetést 2016. január 1-től párlat adójeggyel kell teljesíteni. A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Igazolja egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat 700 forint jövedéki adótartalmának megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét is. A párlat adójegyet az előállítást megelőzően kell igényelni a lakóhely szerint illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A magánfőzőnek a tárgyévi első párlat előállítása előtt legalább 5 darab 700 forint értékű párlat adójegyet kötelező igényelnie, azonban a tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. 

Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult a vámhatóságtól párlat adójegy beszerzésére. A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik. A vámhatóság a párlat adójegyet annak értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére. 

A párlat adójegy igénylésével, ellenértékének megfizetésével kapcsolatos tudnivalókról bővebben a www.pilisvorosvar.hu weboldalon a Kiemelt információk / Adó vagy a Vörösvári (környékbeli) vagyok / Polgármesteri Hivatal / Tájékoztatóknál, vagy a Letölthető dokumentumoknál tájékozódhatnak. 

A bővebb tájékoztató, a párlatjegy megrendeléséhez szükséges NAV_J27-es nyomtatvány és kitöltési útmutató adócsoportunknál ügyfélfogadási időben vagy a Hivatal földszintjén található Ügyfélszolgálaton is beszerezhető. Kérdéseikkel a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához fordulhatnak a 26/330-233-as telefonszámon a 108,109,110,111-es mellékeken.

dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Helyi időjárás

Havazás
Szombat 03/17 100%
Havazás
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.
Borús
Vasárnap 03/18 20%
Borús
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.
Jórészt felhős
Hétfő 03/19 20%
Jórészt felhős
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.

Előrejelzés márc. 16. – 21 – ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Ma pénteken boromgo időnk lehet, hajnaltól – délutánig kiadós esővel, záporokkal. Délután nyugat felől gyengül majd meg is...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. március 28. napján (szerda) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!