Felhívás a magánfőzés 2017. évi szabályaira

2017 . augusztus 12 .

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény magánfőzésre vonatkozó szabályai alapján felhívom Tisztelt Magánfőzőink figyelmét az alábbiakra:

Magánfőzésnek minősül a párlatnak a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása. 

Magánfőző az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.

A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A magánfőző desztillálóberendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzés szabályai betartásának ellenőrzésével kapcsolatban az önkormányzati adóhatóság jár el.

A bejelentkező, változás-bejelentő lap a www.pilisvorosvar.hu weboldalon a Vörösvári (környékbeli) vagyok / Polgármesteri Hivatal / Letölthető dokumentumok/ Gazdálkodási osztály dokumentumainál letölthető, illetve a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán vagy Adócsoportjában is beszerezhető.

Az adófizetést 2016. január 1-től párlat adójeggyel kell teljesíteni. A párlat adójegy egy olyan igazoló szelvény, amely adójegyenként egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt. Igazolja egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat 700 forint jövedéki adótartalmának megfizetését, valamint a magánfőzött párlat eredetét is. A párlat adójegyet az előállítást megelőzően kell igényelni a lakóhely szerint illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Megyei Adó- és Vámigazgatóságától. A magánfőzőnek a tárgyévi első párlat előállítása előtt legalább 5 darab 700 forint értékű párlat adójegyet kötelező igényelnie, azonban a tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. 

Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult a vámhatóságtól párlat adójegy beszerzésére. A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik. A vámhatóság a párlat adójegyet annak értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére. 

A párlat adójegy igénylésével, ellenértékének megfizetésével kapcsolatos tudnivalókról bővebben a www.pilisvorosvar.hu weboldalon a Kiemelt információk / Adó vagy a Vörösvári (környékbeli) vagyok / Polgármesteri Hivatal / Tájékoztatóknál, vagy a Letölthető dokumentumoknál tájékozódhatnak. 

A bővebb tájékoztató, a párlatjegy megrendeléséhez szükséges NAV_J27-es nyomtatvány és kitöltési útmutató adócsoportunknál ügyfélfogadási időben vagy a Hivatal földszintjén található Ügyfélszolgálaton is beszerezhető. Kérdéseikkel a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához fordulhatnak a 26/330-233-as telefonszámon a 108,109,110,111-es mellékeken.

dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Helyi időjárás

Eső valószínű
Ma 10/21 50%
Eső valószínű
Felhős. A legmagasabb hőmérséklet 16°C. Szelek Ny és változékony.
Eső
Holnap 10/22 80%
Eső
Délután kialakuló eső. A legmagasabb hőmérséklet 15°C. Szélerősség KDK 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 80%.
Eső
Hétfő 10/23 100%
Eső
Eső. A legmagasabb hőmérséklet 10°C. Szélerősség ÉÉNy 15 és 30 km/h közötti. Eső valószínűsége 100%. Lehullott csapadék mennyisége 12 mm.

Előrejelzés okt. 18 – 24 – ig, az az ma szerdától jövő hét keddig : Ma szerdán változóan napos-felhős időnk lesz, fátyolfelhőkkel az égen. A dk szél napközben megélénkülhet. A reggeli 7-8 fok után délután 21 ...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2017. október 26. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!