Hulladék szelektív gyűjtése

2016 . december 13 .

“A települési hulladék a társadalom fogyasztása során képződő legfontosabb hulladékfajta. Mennyisége az emberiség tudományos ismereteinek bővülésével, az ebből következő technikai fejlődéssel, valamint az életszínvonal ezzel együtt járó folyamatos emelkedésével egyre növekszik. A települési hulladék egyik legfontosabb alkotórésze a csomagolási hulladék, melynek térfogata, tömege és részaránya szintén folyamatosan növekszik. A hazánkban képződő települési hulladék mennyisége évi mintegy 4 millió tonna jelenleg, amelyből a kezeletlenül lerakott hulladékmennyiség 2,6 millió tonna körül alakul évente. Emellett a Budapest, Rákospalotán működő hulladékégető műben évente mintegy 400 ezer tonna települési hulladék elégetésére kerül sor. Az anyagában hasznosított hulladékmennyiség nagyjából 1 millió tonna. A kezeletlenül lerakott hulladék jelentős elveszített értéket képvisel, a belőle kinyerhető többletértéket a különféle becslések 20-50 milliárd Ft-ra teszik évente. A hulladékban rejlő érték kinyerése tehát közérdek, amelyet az Európai Unió a hulladékok hasznosítására vonatkozó egyre szigorodó kötelezettségek támasztásával próbál elősegíteni.” (forrás: Országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatás terv (OHKT))

2030-ra a lerakásra kerülő hulladék mennyisége nem haladhatja meg az összes begyűjtött hulladék 10%-át, ezért a jelenleg lerakásra kerülő évi 2,6 millió tonna hulladék jelentős részét, 2,2 tonnát “el kell térítenünk a lerakóktól”.

A feladat nagy, de nem kell megijednünk. Ha mindenki elvégzi a feladatát, menni fog!
A cél a hulladék olyan kiválogatása a képződés helyén, amely lehetővé teszi az anyagában történő hasznosítást, azaz, hogy a műanyag tárgyakból – mosást, aprítást, feldolgozást követően – újabb műanyag tárgyak előállítására alkalmas alapanyag készülhessen.

pet

A PET palackokat színenként különválogatva, bálázva adjuk át a hasznosítóknak VAGY

fem

Az acél konzervdobozok és az alumínium italosdobozok különválogatva, bálázva kerülnek a hasznosítókhoz.

A vegyesen gyűjtött hulladék egy része is alkalmas hasznosításra, azonban a szennyezettség miatt itt elsősorban az energetikai hasznosítás, elégetés lehetséges.
Az állam és az önkormányzatok feladata a műszaki feltételek megteremtése. Európai és hazai forrásból a hulladék hasznosításra előkészítéséhez szükséges kapacitás nagy része mára megépült.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer országos átalakítása során létrejönnek azok a nagy közszolgáltatási rendszerek, amelyek garantálni tudják, hogy a hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése az egész országban egységesen magas színvonalon és gazdaságosan történjen.

Mindannyiunk feladata a több száz milliárd forintos költséggel kiépített rendszer hatékony működtetése.

Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy a képződő hulladék mennyiségének jelentős csökkenése még nem kezdődött el. Az emberiség korunkban nem az önellátás, önkéntes fogyasztáskorlátozás és újrahasználat korszakát éli, és ez előreláthatólag a közeljövőben sem lesz másként.

A megnövekedett hulladéktermelés negatív következményeit azonban környezettudatos hozzáállással csökkenthetjük, sőt csökkentenünk kell. Azért kell, mert jogszabályok teszik kötelezővé a szelektív gyűjtést. Az ingatlanhasználók kötelesek elkülönítetten gyűjteni, a közszolgáltatók pedig kötelesek elkülönítetten elszállítani és kezelni az üveg, papír, fém, műanyag és a társított (tejesdoboz, üdítős doboz) csomagolási hulladékot.

Nyilvánvaló tehát az egymásra utaltságunk. Hiába megyünk havonta az elkülönítetten gyűjtött csomagolási hulladékért, ha az ingatlanhasználók nem vesznek részt a szelektív gyűjtésben. A mellékelt képen látható, hogy – bár a Zöld Bicske Nonprofit Kft. az országban az elsők között vezette be a házhozmenő szelektív gyűjtést – a vegyesen gyűjtött hulladék nagyon sok, eredetileg anyagában is hasznosítható hulladékot tartalmaz (üvegek, műanyag palackok, sörösdobozok).

vegyesA vegyes hulladék sajnos sok hasznosítható anyagot tartalmaz: a képen jól látszanak a szétgurult üveg és műanyag palackok, fém dobozok.

Kérjük, hogy a műanyag, fém, és társított csomagolási anyagokat zsákban, kiöblítve és kilapítva helyezzék ki a gyűjtés napján! A papír hulladékot kilapítva, kötegelve kell kihelyezni. Gyűjtő üzemmódban a kukásautók több mint 100 liter üzemanyagot fogyasztanak 100 kilométeren. A kilapítással legalább azt el tudjuk érni, hogy kevesebb levegőt és több hasznosítható anyagot szállítunk ugyanakkora üzemanyagfelhasználással és a vele járó környezetszennyezéssel.

Jó hírünk is van! A hulladékról szóló törvény szerint a közszolgáltatási díjalapot csökkenteni kell – egyebek mellett – a hulladék hasznosításából vagy hasznosítás céljára történő értékesítéséből származó bevétellel, így a szelektív hulladékgyűjtés hozzájárulhat a rezsicsökkentés hosszútávú fenntartásához, vagyis kis odafigyeléssel a környezetünk mellett a pénztárcánkat is kímélhetjük.

További információkért érdemes felkeresni a nemnehez.hu oldalt, és a zoldbicske.hu oldalon található “Gyűjts te is szelektíven” című szám fülbemászó dallama, refrénje is segíthet abban, hogy életünkben természetessé válljon az, ami ma még erőfeszítésnek látszik.

Közben mindig előrelépünk kicsit. 2017. január 1-jétől a karácsonyfából fenyőfává visszaminősülő hulladékot is elkülönítve gyűjtjük. Megvárjuk vízkereszt napját (január 6.), és 7-én, szombaton a teljes közszolgáltatási területünkön begyűjtjük a házak elé reggel 6 óráig kirakott fákat. Két héttel később (21-én, szombaton) elszállítjuk azokat a fenyőfákat is, amelyektől csak később kívánnak megszabadulni a tulajdonosaik.

Áldott karácsonyt és boldog új évet kívánnak a Zöld Bicske Nonprofit Kft. munkatársai!

Helyi időjárás

Eső valószínű
Péntek 01/19 80%
Eső valószínű
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..
Helyenként felhős
Szombat 01/20 10%
Helyenként felhős
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..
Havazás
Vasárnap 01/21 90%
Havazás
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..

Előrejelzés jan. 17 – 23 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig : Ma szerdán erősen felhős, borult idő lesz. Reggelig ködfoltok lehetnek, majd feloszlanak. A 3 napos szép, havas téli periódus megszűnik, ma...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendkívüli ülésére 2018. január 16. napján (kedden) 18:30 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!