Jogszabályváltozás a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, és a szociális igazgatás területén

2018 . február 26 .

2018. január 01. napjától módosultak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénylésének feltételei.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 19. § (2) bekezdése alapján öt százalékkal emelkedtek a kedvezményre való jogosultság vizsgálatánál az egy főre jutó jövedelem határok.

Abban az esetben:

  1. ha a gyermeket egyedülálló szülő gondozza,
  2. a gyermek tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos, vagy
  3. a nagykorúvá vált gyermek megfelel a 20. § (2) bekezdésében foglaltaknak, a család egy főre jutó jövedelme nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 145 %-át.

Minden olyan kérelem esetében, ami nem tartozik a fentiekben felsorolt esetek közé, a család egy főre jutó jövedelme nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 135 %-át.

Változott a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, mely szerint a szociális igazgatási eljárás költség- és illetékmentességét kiegészítették azzal, hogy a szociális eljárásokkal kapcsolatban indított közigazgatási perek is költség- és illetékmentesek. Változás továbbá, hogy a jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítésére irányuló eljárás során késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Kormányrendelet változása alapján 2018. január 1-től a járási hivatalok hatáskörébe tartozó szociális ügyekben, már nem lehet a polgármesteri hivatalokhoz, közös önkormányzati hivatalokhoz kérelmet benyújtani, annak a járási hivatalokhoz történő továbbítása ezért megszűnt.

További változás még, hogy vagyonvizsgálat esetén a jogszabályi változás előtt az egyéb vagyontárgyak esetében független szakértő bevonásával kellett megállapítani a forgalmi értéket a változás után a gépjármű esetében a NAV vámszerve, egyéb vagyontárgyak vonatkozásában maga állapíthatja meg a forgalmi értéket.

dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Helyi időjárás

Helyenként felhős
Vasárnap 03/18 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -5°C.
Borús
Holnap 03/19 20%
Borús
Felhős. Hószállingózás vagy hózápor lehetséges. A legmagasabb hőmérséklet 3°C. Szelek ÉÉK és változékony.
Helyenként felhős
Kedd 03/20 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 4°C. Szélerősség NyÉNy 10 és 15 km/h közötti.

Előrejelzés márc. 16. – 21 – ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Ma pénteken boromgo időnk lehet, hajnaltól – délutánig kiadós esővel, záporokkal. Délután nyugat felől gyengül majd meg is...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. március 28. napján (szerda) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!