Mit tegyünk, ha lakásunk környékén rókával találkozunk?

2018 . január 11 .

Az elmúlt hónapokban – csakúgy mint sok más magyarországi városban – Pilisvörösvár lakott részein is több esetben láttak rókát a lakosok. Városunk mezőőrének tájékoztatása szerint, ha valaki szembe találkozik egy rókával, pánikra nincs ok, mert a Pilisi Parkerdő területén már évek óta nem találtak veszett egyedeket, de azért mindenképpen óvatosnak kell lenni, s érdemes elkerülni az állatot. A városba bemerészkedett rókák befogása érdekében a település több pontján helyeztek el csapdákat. A rókák általában nem jelentenek veszélyt, de jelenlétük, vagy rendszeres károkozásuk zavarhatja a települések lakóit. Ha emiatt intézkedésre van szükség, akkor azt a Polgármesteri Hivatal felé kell jelezni, s a településen megbízást teljesítő mezőőr teszi meg a szükséges intézkedéseket.

Általános tapasztalat, hogy az utóbbi években a városokban megnőtt a rókák jelenléte. Az erdőkkel, mezőkkel körülvett településeken természetes jelenség, hogy néha egy-egy vadon élő állat táplálékot remélve közelebb merészkedik a lakott területekhez. Az emberektől kevésbé félő rókák nagy valószínűséggel már a városok közelében „szocializálódtak”, hozzászokva a zajokhoz, az emberek közelségéhez, akár még az ebekhez is. A városhoz közel felnevelkedő állatok bátrabban viselkedhetnek, mint erdőben élő társaik. Érdemes tudni, hogy az átlagnál szelídebb róka nem biztos, hogy a veszettség tüneteit mutatja.  A város szélén illegálisan elhelyezett hulladékok vagy az autókból kidobott ételmaradékok is a városba vezető utakhoz vonzhatja az állatokat.

A rókák vakcinázását évente két alkalommal szervezi meg az állategészségügyi hatóság. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A veszettség elleni védőoltás a kutyáknál kötelező, szabadba kijáró macskák esetében pedig ajánlott. Vadállatokban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, melyek magyarországi állománya mintegy 75.000 egyedre becsülhető. Az immunizálási program hatékonyságát kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a NÉBIH. A 2016/2017-es vadászati évre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede felvette a csalétket. (forrás: parkerdo.hu)

Helyi időjárás

Derült
Ma 04/22 0%
Derült
Túlnyomóan derült. Nagyon meleg. A legmagasabb hőmérséklet 27°C. Szelek DNy és változékony.
Zivatar valószínű
Holnap 04/23 50%
Zivatar valószínű
Délután kialakuló zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet 27°C. Szélerősség NyDNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 50%.
Helyenként felhős
Kedd 04/24 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 23°C. Szélerősség ÉNy 15 és 30 km/h közötti.

Előrejelzés ápr. 20. – 26 -ig, ma péntektől – jövő hét csütörtökig : Ma pénteken derült napunk lehet sok napsütéssel, reggelig kevés felhővel az égen. Csapadék kizárt. Az én ény szél napközben élénk lehet. Dé...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. április 26. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!