Pilisi Parkerdő tájékoztatása a belterületi vaddisznókról

2018 . február 26 .

Több település esetében a lakosságtól éves szinten több bejelentést kapunk a belterületeken a kertekbe bejáró és ott problémákat okozó vaddisznókról. Ez jelenség olyan erdőkkel határos területeken fordul elő leggyakrabban, ahol az elmúlt évtizedekhez képest sok a felhagyott kert, illetve telek (pl. korábbi vagy jelenlegi üdülőövezet stb.), járatlan bozótosok alakulnak ki, a kerítések elhanyagoltak, vagy nem megfelelőek. Fontos tudni azt, hogy a belterület nem része a vadászterületnek. Sajnos a kutatások és források megállapítják azt, hogy részben ezen okok, továbbá az előző pontokban említett hulladékproblémák miatt is a belterületek egyre vonzóbb környezetet jelentenek a vadállatok számára is.

A zöldhulladék lerakatok például kiváló táplálékforrást jelentenek a vaddisznók számára, így fokozza az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. Egy Budapesten végzett kutatás szerint, részben az ilyen táplálékforrások miatt alakult ki a főváros térségében egy belterületen élő vaddisznó populáció, amely el sem hagyja a településeket. Ezek a belterületi vaddisznó populációk jellemzően olyan területeket vettek birtokba, mint az elhagyott, bekerített telkek, elhanyagolt vagy felhagyott kertek, gyümölcsösök, bozótos területek, beerdősült telkek.

Itt egyaránt biztosított számukra a búvóhely és a táplálékforrás is, emiatt vissza sem térnek a külterületi erdőkbe. Ezért az önkormányzatok és a lakosság hatékony együttműködésére van szükség annak érdekében, hogy állatok számára vonzást jelentő területek nagysága csökkenjen.

A témával kapcsolatosan honlapunkon részletes tájékoztató található az alábbi elérhetőségen: http://www.parkerdo.hu/index.php?pg=sub79

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Helyi időjárás

Helyenként felhős
Vasárnap 03/18 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legalacsonyabb hőmérséklet -5°C.
Borús
Holnap 03/19 20%
Borús
Felhős. Hószállingózás vagy hózápor lehetséges. A legmagasabb hőmérséklet 3°C. Szelek ÉÉK és változékony.
Helyenként felhős
Kedd 03/20 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 4°C. Szélerősség NyÉNy 10 és 15 km/h közötti.

Előrejelzés márc. 16. – 21 – ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Ma pénteken boromgo időnk lehet, hajnaltól – délutánig kiadós esővel, záporokkal. Délután nyugat felől gyengül majd meg is...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. március 28. napján (szerda) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!