Tájékoztató a hulladékgazdálkodási/szállítási közszolgáltatás helyzetéről és a várható feladatokról az Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén

Jelenleg 1 településen nincs szerződött szolgáltató, 2016. március 1-től Pilisborosjenőn kijelölt közszolgáltató látja el a hulladékszállítást.

2016. április 1-től a 2015. évi CCXXI. törvény módosításával változik a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény.

A módosítás és a 1924/2015 (XII.11.) Korm határozat alapján április 1-jén kezdi meg működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amelynek célja az országosan, mindenki számára elérhető egységes szolgáltatás, a biztonságos anyagi működés és a folyamatos fejlesztés biztosítása.

Az átalakítás után továbbra is az önkormányzatok látják el és kötnek szerződést a közszolgáltató céggel, de a közszolgáltatónak a minősítési engedélyen túl a Koordináló szervtől megfelelőségi véleménnyel is kell rendelkeznie. A 2016. április 1-jén működő közszolgáltatónak a megfelelőségi véleményt 2016. október 1-ig kell beszereznie.

Jelenleg Magyarországon 171 közszolgáltató látja el a hulladékszállítást, ez a szám valószínűleg csökkenni fog.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés a közszolgáltatóval legfeljebb 10 évre köthető meg.

A Koordináló szerv kialakítja az új számlázási rendszert és egységesíti azt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az új cég kiküldi a számlát a lakosoknak, a lakosok kifizetik a szemétszállítási díjat az új cégnek, az új cég pedig kifizeti ezt a szemétszállítóknak, akikkel az önkormányzat szerződik a hulladékszállítási feladatok ellátására. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a felelős miniszter (jelenleg Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) határozza meg.

A törvény értelmében a települési önkormányzatnak meg kell adnia minden adatot és információt ami a Koordináló szerv feladatkörének gyakorlásához szükséges. A részletes feladatokat és az adatszolgáltatás rendjét kormányrendelet fogja meghatározni.

A későbbiekben a költségek csökkentése a háztartási vegyes hulladék mennyiségének mérséklésével, ezzel párhuzamban a szelektív hulladékgyűjtési rendszer valamint a zöldszállítás bevezetésével illetve kiterjesztésével érhető el.

Az Európai Unió 50 százalékot ír elő a szelektív hulladékgyűjtés arányára, ám az irányelv további szigorítása várható. További terv az eddigi térfogat alapú gyűjtés tömeg alapúvá alakítása.

Javasoljuk, ha még nem történt meg, a települési önkormányzatok vegyék fel a kapcsolatot a jelenleg szerződött szolgáltatóval és egyeztessenek a Hulladéktörvény módosításának helyi szintű kihatásairól, a jelentkező feladatokról valamint márciusban figyeljék a témában megjelenő vonatkozó jogszabályokat.

Ha a hulladékgazdálkodási szolgáltatásban probléma, fennakadás jelentkezne, kérjük mihamarabb jelezzék Kirendeltségünk felé, mivel szerződés hiányában a kijelölést továbbra is a katasztrófavédelem végzi.

Helyi időjárás

Eső valószínű
Péntek 01/19 80%
Eső valószínű
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..
Helyenként felhős
Szombat 01/20 10%
Helyenként felhős
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..
Havazás
Vasárnap 01/21 90%
Havazás
Előrejelzés: ma a hőmérséklet a tegnapihozhasonló lesz. Záporok..

Előrejelzés jan. 17 – 23 -ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig : Ma szerdán erősen felhős, borult idő lesz. Reggelig ködfoltok lehetnek, majd feloszlanak. A 3 napos szép, havas téli periódus megszűnik, ma...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendkívüli ülésére 2018. január 16. napján (kedden) 18:30 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!