Kulturális örökségünk: a török kút

2008 . november 4 .

A Csobánkai utca elején a múlt században egy régi láncos kút állott, amit mindenki török kútként emlegetett. Valahol a környéken emelkedhetett annak idején az az 1543-ban épített török vár, amelyet Evlia Cselebi török utazó “kizil hiszár palankaszi”-ként, azaz vörös palánkvárként említ. Az sem elképzelhetetlen, hogy ez a kút szerepet játszhatott a vár ivóvízzel való ellátásában.

Egy szemtanú az 1930-as években – amikor egy száraz évben a talajvíz alászállt, a kút alján látott két rézcsövet. Egy lehetséges magyarázat szerint ezek arra szolgáltak, hogy várba vezessék a kút vizét.

A Pest megye műemlékei című kiadvány szerint a kutat a 18. század tájékán áshatták, de érdemes lenne a múzeológusoknak újra szemügyre venniük a műemléket és annak környékét. Hozhat még meglepetéseket egy ásatás, ki tudja, mit rejt a kút mélye?

Annak idején a török kúthoz hasonló láncos kút több is volt a faluban, bárki használhatta őket, aki arra járt, s megszomjazott. A Szent István utcában a múlt század végén még meglévő kút mintha szabályos másolata lett volna a Törökkút utcainak.

A XX. században második felében ezek a kutak elvesztették jelentőségüket, s kezdték elhanyagolni őket. (Egy ilyen elhanyagolt, elfeledett kút található a Kápolna utca végén is.) A török kút sorsa is megpecsételődött, a múlt század hatvanas éveiben szeméttárolóvá vált.

1985-ben Fogarasy Mihály kezdeményezte, hogy tisztítsák ki a kutat. Az akkori tűzoltóparancsnok, Fuchs István közreműködésével meg is kezdődött a beledobált kacatok és törmelék eltávolítása. Már javában benne voltak a munkában, amikor az egyik szomszédos ház tulajdonosa figyelmeztette őket, hogy ő a helyükben nem bolygatná a kutat. Szemtanúja volt ugyanis annak, hogy 1944 decemberében a Pilisszántó irányába menekülő németek mindenfélét beledobáltak. Ki tudja, nincsenek-e benne gránátok is… A kúttisztítóknak erre gyöngyözni kezdett a homlokuk, és abbahagyták a munkát.

A kutat később elbontották, és egy vastag műkőlappal fedték le a helyét. (A műkőlapot Marlok Márton készítette.) A kövön egy kis réztáblát helyeztek el “Török kút” felirattal. A kút mellett lévő kővályút a helyén hagyták. (A réztáblácskát később valaki lelopta a műkőlapról.)

Fogarasy Attila

Vörösvári Újság 2004. január

Helyi időjárás

Eső valószínű
Ma 09/20 60%
Eső valószínű
Záporok. A legmagasabb hőmérséklet 17°C. Szélerősség ÉNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 40%.
Eső
Holnap 09/21 90%
Eső
Eső. A legmagasabb hőmérséklet 14°C. Szélerősség ÉNy 15 és 30 km/h közötti. Eső valószínűsége 90%. Lehullott csapadék mennyisége 6 mm.
Helyenként felhős
Péntek 09/22 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 18°C. Szélerősség ÉNy 15 és 25 km/h közötti.

Előrejelzés szept. 20. – 26 ig, az az ma szerdától – jövő hét keddig : Ma szerdán erősen felhős, borult, eleinte párás időnk lesz. Kevés napsütésre van csak esély napközben. Egy-egy zápor, kisebb eső nem kizá...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2017. szeptember 28. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!