A város címerének története

2008 . október 24 .

 

Forrás: Fogarasy-Fetter Mihály: Pilisvörösvár története ésnéprajza c. monográfiája valamint Pilisvörösvár Város Önkormányzatának16/2000. (IX.25.) Kt. sz. rendelete Pilisvörösvár Város címerének észászlajának és pecsétjének alapításáról és használatának rendjéről,valamint a Millenniumi emlékzászló használatáról

Az írott hagyomány szerint a törökök a megmaradt, és itt élő népesség bevonásával már 1543-ban felépítették (a nyugatról várt és várható támadások ellen) azt a csölük közé vert, vörös agyagból készült földvárat, amely színe és jellege alapján a település későbbi névadója lehetett. A Lala Musztafa által építtetett palánkvár török neve: Kizil hiszár palankaszi, azaz Vörösvár palánka. (A „Vörösvár” név tehát már a török hódoltság korától datálódik, míg a „Pilisvörösvár” nevet 1901-ben kapta a település.)

A helyi szóhagyomány szerint a település nem a törökök által épített palánkvárról, hanem a közeli Vörös-hegyen épült állítólagos egykori várról kapta a nevét.

A címer leírása: pajzs alakú, alapszíne kék. A pajzs alsó felében egy vörös színű palánkvár felhúzott rácsú bejárata, felette a kék mezőben egy ezüstszínű, kiterjesztett szárnyú, egyfejű oldalra néző sas látható.

Városunknak a rendszerváltozás éveiben elkészíttetett címerében a vörös agyaggal tapasztott palánkvár a város régmúltját idézi, míg a kék szín és az ezüst sas a lakosság német eredetére utal.

Helyi időjárás

Derült
Ma 04/22 0%
Derült
Túlnyomóan derült. Nagyon meleg. A legmagasabb hőmérséklet 27°C. Szelek DNy és változékony.
Zivatar valószínű
Holnap 04/23 50%
Zivatar valószínű
Délután kialakuló zivatarok. A legmagasabb hőmérséklet 27°C. Szélerősség NyDNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 50%.
Helyenként felhős
Kedd 04/24 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 23°C. Szélerősség ÉNy 15 és 30 km/h közötti.

Előrejelzés ápr. 20. – 26 -ig, ma péntektől – jövő hét csütörtökig : Ma pénteken derült napunk lehet sok napsütéssel, reggelig kevés felhővel az égen. Csapadék kizárt. Az én ény szél napközben élénk lehet. Dé...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. április 26. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!