A város címerének története

2008 . október 24 .

 

Forrás: Fogarasy-Fetter Mihály: Pilisvörösvár története ésnéprajza c. monográfiája valamint Pilisvörösvár Város Önkormányzatának16/2000. (IX.25.) Kt. sz. rendelete Pilisvörösvár Város címerének észászlajának és pecsétjének alapításáról és használatának rendjéről,valamint a Millenniumi emlékzászló használatáról

Az írott hagyomány szerint a törökök a megmaradt, és itt élő népesség bevonásával már 1543-ban felépítették (a nyugatról várt és várható támadások ellen) azt a csölük közé vert, vörös agyagból készült földvárat, amely színe és jellege alapján a település későbbi névadója lehetett. A Lala Musztafa által építtetett palánkvár török neve: Kizil hiszár palankaszi, azaz Vörösvár palánka. (A „Vörösvár” név tehát már a török hódoltság korától datálódik, míg a „Pilisvörösvár” nevet 1901-ben kapta a település.)

A helyi szóhagyomány szerint a település nem a törökök által épített palánkvárról, hanem a közeli Vörös-hegyen épült állítólagos egykori várról kapta a nevét.

A címer leírása: pajzs alakú, alapszíne kék. A pajzs alsó felében egy vörös színű palánkvár felhúzott rácsú bejárata, felette a kék mezőben egy ezüstszínű, kiterjesztett szárnyú, egyfejű oldalra néző sas látható.

Városunknak a rendszerváltozás éveiben elkészíttetett címerében a vörös agyaggal tapasztott palánkvár a város régmúltját idézi, míg a kék szín és az ezüst sas a lakosság német eredetére utal.

Helyi időjárás

Derült
Vasárnap 01/21 10%
Derült
Túlnyomóan derült. A legalacsonyabb hőmérséklet -7°C.
Derült
Holnap 01/22 10%
Derült
Túlnyomóan derült. A legmagasabb hőmérséklet 2°C. Szelek ÉÉK és változékony.
Hózápor
Kedd 01/23 50%
Hózápor
Délelőtt hózáporok. A legmagasabb hőmérséklet 1°C. Szelek KDK és változékony. A hó valószínűsége 50%.

Előrejelzés jan. 19. – 24 -ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Szerda óta már az 5. ill. 6. időjárási front vonul át térségünk felett a mai nap folyamán. Szerda este, késő este igen csak viharossá vá...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. január 25. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!