Templombelső

2009. március utolsó napjaiban lebontották az állványzatot a plébániatemplom kifestésén dolgozó mesterek, és teljes valójában megcsodálhatták a hívek az épület új, világos, pasztellszínű belsejét. A mennyezetre visszakerülnek az évtizedekkel korábban eltávolított háromszögek az öt vallási szimbólummal. A freskókat Szendi Zsolt festőmester festette. A mester a felújítást végző Szendi-Barokk 2005. Bt. cégvezetője.

A szentélymennyezet al secco technikával készült díszítő-festményei – mindegyik egy-egy fontos keresztény szimbólum:

  1. Horgony
  2. Kenyér és hal
  3. Bárány a kereszttel
  4. A kicsinyeit vérével tápláló pelikán
  5. Krisztus nevének monogramja (egymásba illesztett X és P)

I. Horgony

A plébániatemplom szentélyének mennyezetén balról az első háromszögben látható keresztény szimbólum. A horgony már az ókeresztényeknél kereszt formája révén a megváltás szimbóluma lett. A Zsidókhoz írott levelében Szent Pál az Isten ígéretébe vetett reményt a lélek szilárd horgonyának nevezte, mely Krisztushoz vezet, az Isten országába. Ezért a horgony a keresztény hit állhatatosságának és a feltámadás reményének jelképe lett.

II. Kenyér és hal

A plébániatemplom szentélyének barokk stílusban újrafestett mennyezetén balról a második háromszögben látható keresztény szimbólum a “Kenyér és hal”. A Bibliában mind a négy evangélista elmondja, hogy Jézus a Galileai-tó partján 5 kenyérrel és 2 hallal jóllakatott 5 ezer férfit, asszonyaikkal és gyermekeikkel együtt, s a maradékból 12 kosarat töltöttek meg. Jézusnak ez a csodatétele a gondoskodó isteni szeretet megnyilvánulása. A Kenyér és a hal az Oltáriszentség jelképe.

III. Bárány a kereszttel

A plébániatemplom szentélyének barokk stílusban újrafestett mennyezetén a középső háromszögben, a leghangsúlyosabb helyen látható a “Bárány a kereszttel”. Ez a legfontosabb Krisztus-szimbólumok egyike – a feltámadt Krisztust jelképezi. Jézus feltámadása a keresztény hit központja és alapja.

A Bárány magát Jézus Krisztust jelképezi mint az Isten előtti áldozatot. A Bárány bal mellső lábával tartott kereszt alakú zászlótartó rúd Jézus kereszthalálát és szenvedéseit, a fehér zászlón ábrázolt kereszt pedig Jézus kiontott vérét jelképezi. A lépegető bárány arra utal, hogy mindig előbbre kell haladni a hitben, Krisztus megismerésében.

IV. A kicsinyeit vérével tápláló pelikán

A kicsinyeit saját vérével tápláló pelikán a 12. század óta a legkedveltebb Krisztus-szimbólumok egyike, az áldozatkészséget, az isteni szeretet fejezi ki. Szent Ágoston a szenvedő Krisztus jelképeként írt róla.

V. Krisztus nevének monogramja (Krisztogram)

Jézus Krisztus nevének görög kezdőbetűiből (khi, ró) kialakított jel, mely Krisztust és a keresztet is jelezte. A Krisztogramban elrejtett keresztet gyakran világosan kiemelték, ebből önállósult a 4. sz. közepétől előforduló ún. monogramos kereszt.

(Forrás: Vörösvári Újság)

Helyi időjárás

Eső valószínű
Holnap 11/18 30%
Eső valószínű
Délelőtti záporok. A legmagasabb hőmérséklet 8°C. Szélerősség NyÉNy 10 és 15 km/h közötti. Eső valószínűsége 30%.
Helyenként felhős
Vasárnap 11/19 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 6°C. Szélerősség Ny 15 és 25 km/h közötti.
Helyenként felhős
Hétfő 11/20 20%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 6°C. Szélerősség NyÉNy 15 és 30 km/h közötti.

Elorejek nov. 17 – 22 -ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Ma pénteken borongós, hideg időnk lesz, többszöri gyenge esővel, szitálással. Az ény szél reggeltől kezdve megélénkül. Egész nap 5 fok körül...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendkívüli ülésére 2017. november 7. napján (kedd) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!