Az önkormányzati főzőkonyhával kapcsolatos nyersanyagbeszerzés becsült értékének meghatározása, beszerzési eljárásrend meghatározása

(Pilisvörösvár Város Képviselő-testülete 168/2013. (IX. 12.) Kt. sz. határozatával fogadta el)

Közbeszerzési háttér
A közbeszerzési törvény előírásai szerint közösségi értékhatár (nettó 200 euró) alatt nem szükséges közbeszerzési eljárást indítani az élelmiszerek megrendelésére, a következők szerint:

2011. évi CVIII. törvény a közbeszerzésekről

Kivételek
120. § E törvényt nem kell alkalmazni az uniós értékhatárt el nem érő
e) a hideg élelmiszer és főzési alapanyag, friss, illetve feldolgozott zöldség és gyümölcs, tej és tejtermék, gabonafélék, kenyér és pékáru, méz, tojás, kertészeti növény beszerzésére;

Becsült érték meghatározása
Információink szerint a pilisvörösvári főzőkonyhát üzemeltető Sodexo-nál a cca. 1100 adagszámú konyhában, 21 munkanapra (egy hónapra) vetítve bruttó 5,5 millió forint volt a nyersanyagköltség. Fentiek alapján, 12 hónappal számolva az Önkormányzat nem éri el a nettó 200 ezer eurós évi nyersanyagköltséget, így közbeszerzési eljárásra a nyersanyagok tekintetében nem köteles. Az Önkormányzatnak jelenleg tapasztalatai a főzőkonyha nyersanyagköltségeivel kapcsolatosan nincsenek, így a 2013. szeptemberétől felálló főzőkonyha első havi nyersanyagköltségei még változtathatnak ezen becsült érték meghatározáson.

Beszerzési eljárásrend rendszeres, írásban dokumentált árajánlat-kérések
Bár a nyersanyagbeszerzés fentiek alapján nem közbeszerzés-köteles (2013. szeptember-decemberi időszakára semmiképp), a nyersanyagok kizárólag dokumentált versenyeztetés, árajánlatok és megrendelők alapján kerülnek beszerzésre. Az aktuális 2 heti étlapból az élelmezésvezető által összeállított nyersanyagszükséglet alapján a Hivatal ajánlatkérőt állít össze, amelyet megjelentet a városi honlapon és közvetlenül megküld e-mailen vállalkozóknak. Az ajánlatokat e-mailen két címre várjuk: élelmezésvezető és kezdetben a jegyző e-mailcímére, majd később az élelmezésvezető, a konyhával foglalkozó pénzügyes és a jegyző e-mailcímére (konyha@pilisvorosvar.hu, jegyzo@pilisvorosvar.hu) Tekintettel arra, hogy a nyersanyagokat folyamatosan, minimum kéthetente az új étlapok alapján tervezzük megversenyeztetni, a papíralapú, zárt borítékos ajánlatkérések lelassítanák és ellehetetlenítenék az ajánlatkérési rendszert, annak hatékonyságát, így az ajánlatokat e-mailen (egyidejűleg több cím megjelölésével) vagy faxon várjuk.

A legjobb ajánlatot az aktuális nyersanyagra vonatkozóan az élelmezésvezető választja ki, és írásban javaslatot tesz az összességében legjobb ajánlatot tevő vállalkozónál történő megrendelésre a hivatalnak. Célunk a helyi és környékbeli vállalkozók rendszeres bekapcsolása az ajánlatkérési eljárásba.
Lehetőség van továbbá a nyersanyagok multiktól történő beszerzésére (Auchan, Metro, Tesco stb.) abban az esetben, ha a vállalkozó által megadott ár magasabb, mint a multik által megadott ár -figyelembe véve a szállítás költségeit is. Ebben az esetben a multi árát az Internetről is ki lehet nyomtatni, vagy a reklámújságot kell lemásolni. Fontos hogy az összességében legjobb ajánlat visszaellenőrizhető legyen. A beszerzés két formája tehát a vállalkozóval történő, ajánlatkérésen alapuló beszállíttatás, vagy a saját beszerzés, reklámújságos ár-összehasonlítás, vagy az Internet adatai alapján.

Az ajánlatkérési eljárásban való részvétel első és elengedhetetlen feltétele a vállalkozó, őstermelő engedélyének, nyilvántartásba vételének első alkalommal történő megküldése az Önkormányzat számára. A megrendelésekre az élelmezésvezető írásbeli javaslata alapján, az aktuális árajánlat alapján, a polgármester jogosult. Az ajánlatkérések, nyersanyag-meghatározások, megrendelések a hivatal által készített formanyomtatvánnyal történnek majd. Az ajánlatkéréseket, megrendelőket a polgármesteri hivatal dokumentálja, az élelmezésvezető a megrendelőre vonatkozó javaslatát, illetve az étlapokat és az általa kiszámított nyersanyagszükségletet dokumentálja. Az élelmezésvezető javaslatát a konyháért felelős pénzügyes köztisztviselő folyamatosan ellenőrzi.

Pilisvörösvár, 2013. szeptember 12.

Gromon István
polgármester


Helyi időjárás

Jórészt felhős
Ma 09/25 10%
Jórészt felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 19°C. Szelek K és változékony.
Helyenként felhős
Holnap 09/26 10%
Helyenként felhős
A délelőtti felhősödést délután napsütés követi. A legmagasabb hőmérséklet 23°C. Szélerősség KÉK 10 és 15 km/h közötti.
Helyenként felhős
Szerda 09/27 10%
Helyenként felhős
Helyenként felhős. A legmagasabb hőmérséklet 21°C. Szélerősség K 10 és 15 km/h közötti.

Előrejelzés szept. 22 – 26 -ig, az az ma péntektől – jövő hét keddig : A csütörtöki cudar, igen csak szeles, viharos, kiadós esővel, és novemberi hideggel tarkított időjárás után, melyet egy hullámzó frontren...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2017. szeptember 28. napján (csütörtök) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!