Bebizonyítottuk, hogy össze tudunk fogni!

A nem elegendő regisztráció ellenére részben elégedett az országos német önkormányzat elnöke

Összesen több mint huszonhatezer választópolgár vetette fel magát a német nemzetiségi névjegyzékbe – közülük 15.455-en kérvényezték azt, hogy az áprilisi országgyűlési választásokon a Német Listára szavazhassanak. Ez az eredmény nagy valószínűséggel nem elég ahhoz, hogy a hazai németség teljes mandátummal rendelkező képviselőt juttathasson a Parlamentbe, ezért a következő ciklustól minden bizonnyal országgyűlési szószóló képviseli e népcsoportot. Az eredményt a németek listavezetője, Heinek Ottó értékelte.

– Mindenekelőtt ezúton is köszönöm mindenkinek, aki március 21-ig regisztrált a német nemzetiségi névjegyzékbe – fejezte ki háláját a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke.  – Sajnos nem sikerült elérnünk a megcélzott legalább huszonötezer regisztrációt a parlamenti választásokra kiterjedően is, ezért szinte biztos, hogy nem lesz teljes mandátummal rendelkező képviselőnk a Parlamentben. Meg kell elégednünk azzal, hogy nemzetiségünket az országgyűlésben szószóló képviseli majd, aki természetesen így is sokat tehet majd annak érdekében, hogy a nemzetiségi oktatás, a civil szervezeteink és önkormányzati rendszerünk működési feltételei javulhassanak. Ám a reméltnél kevesebb regisztráció ellenére sem mondanám, hogy teljesen elégedetlen vagyok! Máshonnan közelítve sikeresnek ítélem az elmúlt hetek kampányát. Ugyanis több tízezer embert tudtunk megszólítani, akik biztosan elgondolkoztak a célkitűzéseinken. A rendezvényeink generációkon átívelően igazi közösségi élményt nyújtottak minden résztvevőnek. Az igaz, hogy már január elejétől lehetett regisztrálni, de mi az intenzív kampányunkat anyagi okok miatt csak március elején indíthattuk el. Ez utóbbit számba véve sem tekinthetem kudarcnak az eredményt.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata helyi és országos akciókkal igyekezett felhívni a figyelmet a regisztráció fontosságára. Az egyes településeken aktivistáik tájékoztatták a nemzetiség tagjait arról, miért és miképp kell felvetetniük magukat a névjegyzékbe. Eközben országos médiakampány is indult, és amellett különféle, az összetartozás érzését erősítő megmozdulásokat szerveztek: az ország több régiójában úgynevezett villámcsődületeket tartottak, meghonosítva ezzel a német nemzetiségi flashmob fogalmát. Emberek százai vettek részt ezeken, hagyományos sváb fúvószenével és közös énekléssel hökkentették meg az utca járókelőit.

Az országos önkormányzat – a Magyarországi Német Fiatalok Közösségével együttműködve – választási kampányában a közösségi média eszközét is igénybe vette. Annak segítségével emberek ezreihez juttathatta el választási üzeneteit spotok, videóüzenetek, kisfilmek formájában.  Az MNOÖ felhívására több hazai német kultúrcsoport – szintén az összetartozást demonstrálandó – elkészítette a saját választási videóját, s a Facebookot segítségül hívva közvetítették egyértelmű álláspontjukat a regisztrációval és a választással kapcsolatban.

“Tyerünk, és nyerünk!” – még ez év január elején így szólította együttműködésre Heinek Ottó a német nemzetiségieket. E játékos, a német nyelvjárás sajátosságaira utaló felhívás lett végül a kampány egyik szlogenje. Az országos önkormányzat elnöke azt mondja, a regisztráció kimenetele ellenére több mindent nyert a hazai németség az elmúlt időszakban: egyrészt tanulságot a jövőre vonatkozóan, másrészt pedig azt a jóleső tudatot, hogy a német nemzetiség képes a széleskörű összefogásra. Bebizonyosodott továbbá immár a gyakorlatban is, amire az országos önkormányzat számos alkalommal figyelmeztette a törvényhozást: a nemzetiségek parlamenti képviseletére született szabályozás még a legnagyobb létszámú közösségek számára sem kínál jó megoldást. A “tyerünk”-felhívás mindemellett továbbra is áll: az elnök arra kéri a névjegyzékbe felvett szavazókat, hogy április 6-án feltétlenül vegyenek részt a választáson, és adják le voksukat a Német Listára. Korántsem mindegy ugyanis, milyen erős választói támogatottsága lesz a németséget képviselőnek a Parlamentben.

További információ:

www.ldu.hu
Heinek Ottó elnök, Magyarországi Németek Országos Önkormányzata: 30/993-6923; heinekotto@ldu.hu

Helyi időjárás

Havazás
Szombat 03/17 100%
Havazás
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.
Borús
Vasárnap 03/18 20%
Borús
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.
Jórészt felhős
Hétfő 03/19 20%
Jórészt felhős
Előrejelzés: holnap sokkal hűvösebb lesz mint ma.

Előrejelzés márc. 16. – 21 – ig, az az ma péntektől – jövő hét szerdáig : Ma pénteken boromgo időnk lehet, hajnaltól – délutánig kiadós esővel, záporokkal. Délután nyugat felől gyengül majd meg is...

Folytatás >

Képviselő-testületi ülések

A Képviselő-testület következő rendes ülésére 2018. március 28. napján (szerda) 18 órától kerül sor a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében.

Észrevételek

Ha bármilyen kérdése, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a szerkesztőknek!