,,Orgona zúg. Ünneplő hangot ad"
Megújult a plébániatemplom orgonája

,,Orgona zúg. Ünneplő hangot ad,
Piros ruhában mond misét a pap.
Tömjénfüst száll; fölzeng a glória:
Örvendezz szív, légy boldog, föld fia!"
Reviczky Gyula

Befejeződött a plébániatemplom orgonájának felújítása. Az öt hónapon keresztül tartó munkálatok során Paulus Frigyes orgonaépítő mester és kollégái először darabjaira szétszedték az elöregedett hangszert, majd aprólékos munkával, a hibás alkatrészeket kijavítva és a teljes vezérlőrendszert kicserélve a korábbinál sokkal korszerűbb hangszerrel örvendeztették meg a templomba járó híveket.

Az 1941-ben Geyer József terve alapján készült Rieger gyártmányú hangszer belső sípjainak egy része lucfenyőből, más részük ón és ólom ötvözetéből készült, amit a hangszerkészítők orgonafémnek hívnak. A mindenki által látható külső sípok sajnos kevéssé időtállóak. Ezek horganyból vannak. A horganysípok a század első felében takarékossági szempontok miatt épültek be a magyarországi orgonákba, az ón ugyanis rendkívül drága fém. Mára a plébániatemplom horganysípjait is eléggé megviselte az idő, közülük többet ki kellett cserélni, a még javíthatókat pedig felújítani.

Teljesen megújult, korszerűbbé vált a sípok megszólaltatását vezérlő és a levegőellátást biztosító rendszer. Az eddigi pneumatikus szerkezet helyébe ezentúl egy sokkal korszerűbb elektropneumatikus szerkezet került. A sípok aljára egy-egy relét (elektromos kapcsolót) szereltek, amely össze van kötve a játszóasztallal. A billentyű leütésével a relé kioldja a síp szelepét, szabaddá téve a levegő útját, és a síp megszólal. A levegőellátást mindkét sípszekrényben új, önálló motor és levegőtartály biztosítja. A játszóasztalban a vezérlőszerkezetet a hangszer tervezett bővítését figyelembe véve építették ki, s teljes egészében megújult a billentyűzet is.
- Az épület méreteihez képest ez egy viszonylag kis orgona - jellemzi templomunk hangszerét Paulus Frigyes -, az épület kiváló akusztikája azonban sokat javít az összhatáson. A tervbe vett bővítés során - amely a két jelenlegi szekrény között, a karzat boltíve fölött egy új szekrény beépítését jelenti majd - egy közepes méretű orgonát lehet majd kialakítani a jelenlegi 14 helyett 19 regiszterrel.
(Paulus Frigyes hangszerkészítő mester édesapjától tanulta a mesterséget. 1980-ban tett szakmunkásvizsgát, majd 1994-ben mestervizsgát. Elsősorban új orgonákat épít, de e csodálatos hangszerek bővítését, generálozását, javítását és hangolását is vállalja. Legutóbbi munkája a kartali templom új orgonájának megépítése volt.)

A felújításban helyi vállalkozók is részt vettek Feldhoffer Istvánnak köszönhetően megújult mindkét sípszekrény és a játszóasztal külseje, és új dobogó is készült. A villanyszerelési szakmunkát Törzsök István végezte.

Az október 7-i szentmiséken hosszú szünet után a plébániatemplomban ismét megszólalhatott az újjávarázsolt orgona. Herczeg Mihály kántor szerint szépen szól a felújított hangszer, s végre minden hang pontosan megszólal. A korábbi elöregedett pneumatikus szerkezettel ugyanis gyakran előfordult, hogy a billentyű leütése után késve szólalt meg a hang, ez különösen a gyors futamokban volt feltűnő. Olykor az is megtörtént, hogy hiába ütötte le a billentyűt, a síp néma maradt. Mostanra az orgona sokkal megbízhatóbbá vált lett, mint korábban volt.

A kántor úr különösen a pedálzatot dicséri: - Nagyon jól szól, megfelelő hangerővel és meleg hangszínekkel. - Aztán kritikusan hozzáfűzi: - Sajnos a hangszer egésze azonban még mindig kívánnivalókat hagy maga után, bizony nagyon hiányzik az az öt regiszter, amelynek a bővítését már tervbe vettük. A hangerőt sem tudom mindig jól szabályozni az énekek kíséreténél: vagy hangosan, vagy halkan szól, hiányzik közepes hangerő.

Az orgona felújítása négy és félmillió forintba került, és körülbelül ugyanekkora összegre lenne szükség, hogy bővíteni lehessen.

- Várhatóan ez az összeg csak 2-3 év múlva áll majd a rendelkezésünkre - mondja Zoltán atya. - Előbbre vannak most más fontosabb teendők, így például a plébánia tetőzetének a helyrehozatala. Régóta várják már a hívek, hogy a ligeti templom harangja megszólaljon, jó lenne végre megépíteni a haranglábat is...


A felújított orgonát, dr. Takács Nándor megyéspüspök fogja felszentelni, előre láthatólag a közeli hetekben.

Fogarasy Attila

 

 

 Fel a lap tetejére


IMPRESSZUM:
Copyright © Pilisvörösvár Város Önkormányzata e-mail

Szerkesztő: Schuck Béla e-mail