Chopperek pihenõben

Easy rider, öcsém!
IV. „Light”-os motorostalálkozó Pilisvörösváron

„Szûk nekünk ez a város; meguntuk réges rég.
Itt lelkesedni már nem tudunk semmiért.
Ki kellene törni gyorsan, elszökni, amíg lehet.
Elmenni innen valahová veled.
Egy féktelen, furcsa érzés sok élményt, örömöt ígér;
s az országúton simítja hajad a szél…”

… kiáltja bele a langyos éjszakába Vörös István, a Prognózis együttes egykori frontembere a Halastó Kemping színpadán. Mintha egyenesen annak a több száz bõrszerkóba öltözött szelíd motorosnak írta volna a számot, akik az idén negyedik alkalommal megrendezett lightos találkozóra érkeztek Vörösvárra.

Pap, orvos, segédmunkás, vállalkozó vagy gyárigazgató: köztük egyre megy, nem tesznek különbséget. Csak egy a lényeg – mondják –, legyen egy motorod, amit imádsz, amire idõrõl idõre felpattansz, nyakadba veszed a kilométereket, érzed, ahogy szembe fut veled a szél, ahogy elsuhan a táj. Csak el-el a mindennapok egyhangúságából, el az unalmas emberi maszkoktól, megszokott díszletektõl. Adj, gázt! Dõlj neki a levegõnek, a fénynek! Szabadnak születtél…

Motorszenteléshez felsorakozva

Egy motoros találkozó igazi örömünnep, alkalom arra, hogy a barátok néhány korsó sör mellett találkozzanak egymással, új arcokat ismerjenek meg, megmutathassák egymásnak gondosan és furfangosan megépített, dédelgetve szeretett verdáikat, és jóízû kacagással ugrassák egymást és együtt eltöltsenek néhány vidám napot.

A szervezõ Pilisi Sólymok Motoros Klub az idén is rengeteg szórakoztató programmal várta a szelíd motorosokat: koncertek, hastáncbemutató, szkanderverseny, pocakméret-verseny, kaszkadõr show, motorhang-utánzó show, rodeó bika, lökd meg a kecskét, tûzijáték stb. A motorszépségversenyen széria, épített és külön kategóriában osztott ki a szigorú zsûri értékes díjakat. A motorhangversenyen külön értékelték a négyhengeres és a kéthengeres motorokat. A száguldás szerelmesei kipróbálhatták ügyességüket egy fordított kormányzású Babettával, és persze volt még max aszfalt is. (Laikusok kedvéért: ennek az a lényege, hogy körbe kell táncoltatni a motort az aszfalton minél több gumit radírozva rá.)
Az idén is megrendezték a veterán és különleges motorok kiállítását. A legnagyobb sztár ezen egy 1902-ben gyártott motor volt, amelyért közlekedési múzeumok is kapkodnának.
Sándor atya Szent Kristóf, a motorosok védõszentje áldását kérve a szokásokhoz híven megszentelte a motorokat, majd a találkozó résztvevõi nyeregbe pattantak, hogy felvonuljanak Pilisszentivánra, Drapál János sírjához, ahol tisztelegtek a tragikus körülmények között elhunyt híres motorversenyzõ emléke elõtt. A Pilisvörösvár – Pilisszent-iván – Solymár – Pilisszentiván útvonalú látványos felvonulásra sokan voltak kíváncsiak a környék lakói közül, megbámulva a több millió forintos motorcsodákat és hóbortos, vidám tulajdonosaikat.

Két generáció egy chopperen

A kempingbe visszatérõ motorosok a meg-megeredõ esõ ellenére hajnalig mulattak víg rockzene mellett.

– Mitõl light-os egy ilyen találkozó? – kérdeztem két koncert között Molnár Tibor fõszervezõt, a motoros klub elnökét.

– Már a legelsõ buli szervezésekor eldöntöttük, hogy a fellépõ zenekarokat a saját zenei ízlésünk szerint választjuk ki, ez pedig a lágyabb hangzású, dallamos blues, rock és rock and roll zenei stílusokat jelenti, nem pedig a legtöbb motoros találkozón domináló heavy metallt és hard rockot. Ugyanakkor némi irónia is vegyül az elnevezésbe – ezért is tesszük idézõjelbe a jelzõt – mert a rendezvény színvonalát, a programok különlegességét és sokszínûségét nem kimondottan „light”-os stílusban, hanem éppen ellenkezõleg, nagyon is pergõ, eseménydús módon próbáljuk megszervezni, hogy a vendégeink is – akik bármilyen kétkerekû jármûvel is érkezzenek – és mi is jól érezzük magunkat.

„Easy rider, öcsém!”

– Hogyan értékeled az idei találkozót?

– Nagyon örültünk, hogy már pénteken közel ezer fõ résztvevõ volt és rendkívül jó volt a hangulat, de sajnos szombat délután többször is eleredt az esõ, ezért sokan nem ültek motorra és nem látogattak el hozzánk. Az esõ miatt – a sokak által nagyon várt – streetfighter show-t is lemondta a kaszkadõr, bár a meghirdetett idõpontra már alkalmas lett volna a terület a bemutató lebonyolításához.

Összességében az egész hétvége jó hangulatban, rengeteg vidámsággal, zökkenõmentesen kb. 2000 fõ részvételével zajlott le és a visszajelzések is csak dicsérõek voltak. A hangulat fokozásához egyébként nagyban hozzájárultak a mûsorvezetõ „showman-ek”, akik az ismert színészekbõl álló INJACTOR MOTOR CLUB tagjai voltak – ezúton is köszönjük nekik a felejthetetlen hétvégét. Reméljük, hogy minden évben viszontláthatjuk õket és újabb helyi és nem környékbeli vendégeket is vonz majd a rendezvényünk, melyet minden évben újabb zenekarokkal, újabb érdekességekkel teszünk különlegesebbé a 2, 3 vagy akár 4 keréken érkezõ vendégeink részére.

Szöveg és fotók:
Fogarasy Attila


 

Sándor atya Honda Goldwingjának nyergében

Sándor atya országúti cirkálója

Balla Sándor piliscsabai pap gyermekkora óta motorozik, s alapító tagja a Pilisi Sólymok Motoros Klubnak. – Csepel, Jawa, ETZ, Yamaha XJ, Honda Magna, Yamaha Virago, Suzuki Intruder, Honda Pan European – sorolja fel eddigi motorjait. Most egy Honda Goldwing boldog tulajdonosa. Egy igazi országúti cirkáló ez a motor, felszerelve minden extrával. Nem kis feltûnést kelt vele a tisztelendõ úr, ha megjelenik valahol.

– Az, hogy egy falu plébánosa együtt focizik a gyerekekkel, nem kelt megütközést, de egy motorozó pap, mégsem mindennapi dolog. Nem tart tõle, hogy megszólják érte a hívei? – kérdezem Sándor atyát a motorszentelés után.

– Eleinte tettek megjegyzéseket, de aztán lassan megszokták. Egy papnak is lehet hobbija…

– A fekete bõrruhába öltözött, benzinfaló krómcsodákkal száguldozó motorosokat nem mindenki kedveli. Sokan durva, agresszív embereknek tartják õket…

– Ez a motorostalálkozó is példa arra, hogy kulturáltan is lehet motorozni és együtt lenni. Itt kifejezetten családias a hangulat, mindenki tiszteli egymást. Nincs helye durvaságnak, kulturálatlanságnak. Tapasztalatom szerint a motorosok nyugodt, megfontolt emberek. Az utakon is jobban vigyáznak magukra és embertársaikra. Mindig segítõkészek. Az autósok viszont idegesek, ingerültek, örökké kapkodnak, s nem figyelnek oda a motorosokra. Sok baleset származik ebbõl. Ezért is kérem minden évben Szent Kristóf közbenjárását, amikor megszentelem a motoros találkozóra összegyûlt motorostársaim jármûveit, mindenkor jó utat és szerencsés megérkezést kívánva nekik.

F. A.

Jármûvek megáldása Szent Kristóf ünnepén

Könyörögjünk. – Hallgasd meg, Urunk, alázatos könyörgésünket. Áldd meg szentséges és hatalmas jobboddal e jármûveket, amelyeket a te nevedben megáldunk. Állítsd kegyesen õrizetükre szent angyalodat; és dicsõséges vértanúdnak, szent Kristófnak közbenjárására mindazoknak, akik ezeken utaznak, nyújtsd gondviselõ oltalmadat minden veszéllyel szemben. Adj nekik mindenkor szerencsés megérkezést. Mutasd meg szolgáidnak az üdvösség útját, hogy kegyelmeddel támogatva eljussanak egykor a földi élet mulandó változandóságai és vándorlása után örök céljukhoz. Krisztus, a mi Urunk által. – Ámen.


 

Zsuzsa és László a Yamaha Fazerrel

Családi idill két keréken

Bilik László 12 éves korában édesapja T5-ös Pannóniájával kezdett motorozni. Az elsõ saját járgánya egy Jawa Mustang volt. Fintorogva mondja mindezt. Gesztusaiból ítélve nem lehetett túl elégedett vele. Most viszont egy Yamaha Fazer 600-as sport-túramotorral büszkélkedhet...

– Ez a motor nagyon gyors, igen erõs a blokkja, de azért kényelmesebb, mint egy versenymotor – mutatja be gépét László. – A kormánya magasabban van, nem kell rágörnyedni, így hosszabb utakra is alkalmas.

– A hátsó ülés is kényelmes, és nincs túl magasan – ezt már Zsuzsa, Laci felesége mondja, aki gyakran elkíséri társát a vörösvárihoz hasonló motoros találkozókra.

– Melyik a kedvenc találkozótok?

– Régebben a pilismaróti volt, oda nagyon szívesen jártunk. De 2001 óta most már a vörösvári a kedvenc – feleli Zsuzsa.

– Mi a jó egy ilyen találkozóban?

– Nagyon barátságosak az emberek, jó a hangulat. Ez egy nagy baráti társaság, ahol mindenki jól érzi magát.

– Miben különböznek a motorosok másoktól?

– Közvetlenek, segítõkészek – veszi át a szót László. – Ha két motoros találkozik az úton, köszönnek egymásnak. Ha egyikõjük bajba jut, minden körülmények között megállnak és segítenek neki.

– Mi az oka annak, hogy a motorosok esküsznek rá, sokkal nagyobb élvezetet nyújt két keréken száguldani, mint ugyanazt az utat kényelmesebben és kevesebb veszélynek kitéve autóval megtenni?

– Ha motorozol, közelebb van hozzád az út, a környezet. Mindent jobban érzel: az útviszonyokat, az idõjárást. Közvetlenül alattad dübörög a motor, minden rezdülését a testedben érzed. Boldog és szabad vagy. Kell ennél több?

F. A.


Motormatuzsálem

A motorkiállítás szenzációja egy 1902-ben készült R. P. márkájú motormatuzsálem volt. Mûszaki adatai: kb. 700 cm3 hengerûrtartalom, szalagfékek, szíjhajtás, vegyes vezérlés, kerékagyváltó.

 

 


Fel a lap tetejére


IMPRESSZUM:
Copyright © Pilisvörösvár Város Önkormányzata e-mail

Szerkesztõ: Schuck Béla e-mail