ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

10. oldal Helytörténet


Romló kastélyok, fogyó birtokok

Ami a sorozatból kimaradt

Olvasóink körében őszinte elismerést váltott ki a vörösvár földesurairól ez évben közölt helytörténeti sorozatunk, amely legnagyobb részt a Karátsonyi család dicsőséges tündökléséről és szomorú bukásáról szólt. Most néhány olyan fényképet és egy térképmásolatot közlünk, amelyek a sorozatból terjedelmi okok miatt korábban kimaradtak.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!
A karátsonyiak címere
Torontál vármegye megyeházának ablaka a karátsonyiak címerével
Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!
A karátsonyiak beodrai (Újvidék) kastélya. Ma vegyipari üzem működik benne. A régebbi kastélyt új tulajdonosa lebontatta és építőanyagként értékesítette

Gróf Keglevich-Karátso-nyi Imre a Máltai Lovagrend egyenruhájában

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Karátsonyi-liget parcellázásának térképe 1932-ből

A térkép egykori tulajdonosa zöld ceruzával színezte be azokat a házhelyeket, amelyeket 1939. december 31-ig eladtak. A piros jelzés az 1940. január 1-jétől eladott parcellákat jelöli.

(A térkép balszélén a mai Nyár utcát, jobbszélén a mai Szabadság utat (korábban: Karátsonyi út, még korában: Marhacsapás út), felül egy kis szakaszon („közlekedési út”) a mai Szent Erzsébet utcát látjuk.

A térkép érdekessége, hogy községházát, orvosi lakot, iskolát és óvodát is jelöl, mintha egy külön kis települést akartak volna itt kialakítani.

Oldalt található egy külön kis térkép a Vásár térről, a mai Munkácsy, ill. Tompa Mihály utcáról, amelyek ugyancsak parcellázva lettek.
A térkép jobb sarkában háziasszonyi feljegyzések (Hálószoba folyt. Ágyak áthúzása stb.), hátoldalán pedig ún. Luca-naptár található. (A Luca-naptárral kapcsolatban lásd cikkünket a 12 oldalon – a szerk.)

Az oldalt összeállította: F. A.

Köszönet az újvidéki képekért Bővíz László beodrai plébános úrnak!

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE