ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

10. oldal Helytörténet

Múltunk, elődeink emlékei

Beszéld el nekem a múltat, s megismerem belőle a jövőt!

(Konfucse)

A régi temetőből való, feliratos sírkőtöredékek kerültek elő az Árpád utca egyik házának átalakításakor. A legömbölyített formájú, faragott homokkő sírköveken német nyelvű szöveg olvasható (Hier ruhet…). A felirat érdekessége, hogy nem fraktúr (gót) betűvel írták, hanem latin kapitalissal (nyomtatott nagybetű).

Nagyításhoz kattintson a képre!
Molnár Sándor az Árpád utcában talált sírkőtöredékkel. A homokkőből faragott sírjel minden bizonnyal a régi temetőből származik

A most megtalált sírkőtöredékek valószínűleg a legrégebbi időkből származnak.

A Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány megőrzésre átvette a köveket, szándékaink szerint egy jövőben létesítendő kőtárban lesznek kiállítva, római kori emlékeinkkel együtt.

Kérjük a város polgárait, hogy ha régi sírköveket találnak, ne dobják ki, és főleg ne használják fel épületek alapozásánál, hanem értesítsenek minket.

A Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány tervbe vette a város régi kútjainak felújítását. Elsőként a „Török kút”-ként ismert XVIII. századi láncos kutat újítjuk fel a Törökkút utcában. A felújítás tervrajzai már elkészültek, a Műszaki osztály megadta az építési engedélyt. A kút várhatóan jövő tavasszal kerül átadásra, látványos ünnepség keretében.

Nagyításhoz kattintson a képre!Az alapítvány tagjai megszemlélték a Kápolna utcában – az Erdei kápolna közelében – lévő régi kutat is, amelynek még eredeti kávái is megvannak. A kút felújításának gondolatát nagy örömmel fogadták az ott lakók. A kutat már évtizedek óta nem használják, kávái düledeznek, fa felépítménye elkorhadt, így állandó életveszélyt jelent az utca lakói és az áthaladó turisták számára.

A kút felújításakor számítunk a polgárok véleményére, ötleteire és természetesen segítségére is.

A Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány a város önkormányzatának Oktatási és Kulturális Bizottságával és a Német Nemzetiségi Önkormányzatával karöltve támogatja a „Temetők könyve” című honismereti munka létrejöttét. A kutató-gyűjtőmunka még folyik, az elkészült fejezetek azonban már most is elérhetők a www.temetokkonyve.hu című weboldalon.

A születendő könyv szerzői arra kérik a polgárokat, hogy észrevételeikkel, információikkal, tanácsaikkal segítsék munkájukat és a kiadvány sikerét. (E-mailjeiket a következő címre juttassák el: info@temetokkonyve.hu)

Fogarasy Attila
– a Kuratórium tagja

100 évvel ezelőtt született dr. Nussbaum László

Nagyításhoz kattintson a képre!Az idősek közül sokan emlékeznek még Nussbaum doktorra. Nagyon sokan tisztelték őt annak idején Vörösváron. Szauter Rudolf néhány éve rövid cikket írt róla újságunkban, felvetve annak a gondolatát, hogy akár a díszpolgári címet is megérdemelné.

Születésének 100. évfordulója alkalmából most ismét ideidézzük a Gulag Lexikonban róla olvasható szócikket. A fényképét Szikla Manci nénitől kaptuk meg.

Dr. Nussbaum László (Nagyvárad, 1906. március 24., Nagy Regina) – Pilisvörösvári bányaorvos volt. Mint zsidót a nácik 1944-ben elhurcolták német koncentrációs táborokba. 1945-ben kiszabadult, és elindult haza egy vonatszállítmánynyal. Útközben az egyik állomáson a másik sínpárra magyar hadifogoly-szállítmány szerelvényét tolták be. Szovjet tisztek tudakozódtak, ki van orvos a vonaton, mert egy fogoly rosszul van. Dr. Nussbaum jelentkezett. Megvizsgálta a beteget, de a szovjet tisztek utána már nem engedték vissza a vagonból a civil vonatra, ott fogták 1945. október 22-én. Először a kisinyovi hadifogolytáborba került, majd sodródott lágerről lágerra a többi hadifogollyal együtt. 1948-ban aztán az állambiztonsági szervek letartóztatták, mert észbe kaptak: ez az ember voltaképpen nyugatról utazott hazafelé, és nem lehet más, mint egy imperialista kém! A Szovjet hadsereg katonai törvényszéke 1948. április 24-én 25 évi, javító-nevelő munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, az 58. paragrafus (6) pontja alapján, kémtevékenység vádjával. A tajseti lágerekben és Vihorevkán töltötte rabsága utolsó éveit. A szibériai lágerek után 1955. november 20-án átadták a magyar igazságügyi szerveknek. A jászberényi börtönből 1956. május 30-án szabadult. A Szovjetunió Legfelsőbb Bírósága a későbbi években bűncselekmény hiányában rehabilitálta.

(Forrás: Gulág Lexikon)

Lapátadás

A lap.hu mozgalmat, külföldi minták nyomán 2001-ben indította el a www.startlap.hu internetes portál. A Startlap mindenkinek lehetőséget kínál egy választott témát feldolgozó linkgyűjtemény szerkesztésére – biztosítva a domainnevet (www.„téma”.lap.hu). A szerkesztést mindenki hobbiból, társadalmi munkában végzi.

Ma már több mint kétezer lap.hu oldal található a neten, igen jelentős információs bázist alkotva.

A www.pilisvorosvar.lap.hu oldalt 2002-ben hoztam létre, összegyűjtve a legfontosabb pilis-vörösvári vonatkozású linkeket az üzleti vonatkozású honlapoktól kezdve a magánemberek oldalaiig. Átlagosan 270-280 linket tartalmaz a gyűjtemény, természetesen folyamatosan jönnek létre és szűnnek meg oldalak.

Négy év után most átadom a lap szerkesztését egy fiatalabb kollégámnak. Avatottabb, hozzáértőbb szerkesztőnek nem is adhatnám át, mint Schuck Bélának, aki városunk hivatalos honlapját (www.pilisvorosvar.hu) és kereskedelmi portálját (www.pilisplaza.hu; www.pilisvorosvar.com) is szerkeszti.

A köztünk lévő „munkamegosztás” keretében jómagam ezentúl csak helytörténeti, honismereti oldalak szerkesztésével foglalkozom (www.vorosvar.hu; www.temetokkonyve.hu; www.karatsonyi.hu).

Az új szerkesztő munkájához sok sikert kívánok, olvasóinkat pedig arra kérem, hogy az oldallal kapcsolatos kérésekkel, kérdésekkel forduljanak hozzá bizalommal.

Fogarasy Attila
a www.pilisvorosvar.lap.hu
volt szerkesztője

 

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE