ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

19. oldal Egészség

Természetesen – anyatejjel

Augusztus 1. – az anyatej világnapja

Az édesanyákat köszöntjük. Azokat az édesanyákat, akik minél hosszabb ideig anyatejjel táplálják csecsemőiket. Mivel a csöppnyi babák még nem tudnak köszönetet mondani édesanyjuknak, így úgy érezzük, nekünk kell ezt megtenni: cserébe egy kedves szót, egy mosolyt adni. Hiszen a szoptatás a létfontosságú tényezőkön kívül azt a kapcsolatot is biztosítja, amely minden gyermek számára nélkülözhetetlen.

Nagyításhoz kattintson a képre!Bár a szoptatás a világ legtermészetesebb dolgai közé tartozik, a csecsemők nagy részét mégsem szoptatják annyi ideig, ameddig az fontos volna számukra, pedig az anyatej pontosan olyan, amilyenre ott és akkor éppen annak a gyermeknek szüksége van.

Az utóbbi években ugyan örvendetesen növekedett Magyarországon a szoptatott csecsemők aránya, ám sajnos még mindig a csecsemők 50%- a hat hónapos korában már nem kap anyatejet. Az elmúlt évtizedek elavult táplálkozási tanácsai még éreztetik hatásukat. Régebben már a pár hetes csecsemő táplálását gyümölccsel, főzelékkel egészítették ki, feles tejet (borzasztó!), lisztlevest (még borzasztóbb!) adtak nekik. Ma már ezek a módszerek semmiképp sem mondhatók helyesnek. A tápszerek választékának bővülése, ezeknek a reklámozása is mindinkább visszavetette a szoptatási kedvet.

A WHO és valamennyi mértékadó gyermekgyógyászati szakmai fórum a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasol!

S hogy miért szoptasson minél hosszabb ideig minden édesanya? Azért, mert az anyatej:

– olyan immunanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a csecsemő fejletlen védekező rendszerét;

– összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik;

– védőanyagainak köszönhetően a szoptatott gyermekek sokkal ritkábban kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést vagy húgyúti fertőzést – amennyiben mégis fellép valamilyen fertőzés, úgy az általában enyhébb lefolyású, s a csecsemő hamarabb átvészeli;

– véd az allergiás megbetegedésekkel szemben – bármilyen más tápláléknál jobban hasznosul;

– laktoferrin nevű fehérjéje megköti a vasat, így a szaporodásukhoz vasat igénylő kórokozók (pl. coli, streptococcus) nem tudnak elszaporodni;

– véd az érelmeszesedéssel és a szívkoszorúér- megbetegedéssel szemben;

– gyulladáscsökkentő összetevői arra is alkalmassá teszik, hogy alkalmanként orrcseppnek, illetve szemcseppnek használjuk;

– kedvezően befolyásolja az értelmi képesség fejlődését.

Hosszasan lehetne még sorolni, miért kedvező a babának a szoptatás, miért jó, ha az édesanya minél hosszabb ideig szoptatja gyermekét. Valahol mindenki tudja, hogy az anyatej minden tápláléknál jobb a csecsemő hat hónapos koráig. De ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej a szoptatás révén olyan kapocs a gyermek és az édesanyja között, amely egy életen át végigkísér.

Az anyatej világnapja alkalmából a hat hónapon túl is szoptató édesanyákat képeslappal üdvözölték a Védőnői Szolgálat dolgozói Pilisvörösváron.

A Védőnői Szolgálat dolgozói

Látássérültek Pilisvölgye Egyesületeközleménye

Köszönet

Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik támogatták a 2005. május 28-án, a Művelődési Otthonban megrendezett jótékonysági délutánt, amely a pilisvörösvári látássérültek javára történt.

Támogatók listája: Bányai Bútorok, Basa Tamás, Cziffra György Zeneiskola, Dr. Guth Zoltán gimn. igazgató, Emil cukrászda, Benyovszky vas- és edény, Margit Market, Müller Márton kávéház, Gromon István tanár, Művelődési Ház, Müller Papír, Krausz Tamás mezőgazdasági bolt, Molnár Sándor Varázskő, Mátrai Mátyás üveg, Krivinger zöldséges, Csomós Róbert író, Homonnai Zsombor természetgy., Jeszenszky István gyógyító zene, Jakab Györgyné, Újvári Hedvig képviselő, Marlok Lajos tisztító, OliSztár, Sándorné Révész Erika, Szegediné Veszprémi Eszter, Szlatényi Éva kődíszítő, Zarka Szilvia Taking, Sikari gyógyszertár, Szépné Sándor Jolán drámatagozat, Peller Anna énekesnő, Wipi Kft., Pilis Medence Egészségügyi Alapítvány, Dr. Für Zoltán, Faingold-finomaranyékszerbolt, Lukácsné Szarka Ágnes, Porcelán bolt, Lottózó, Vörösvár Újság, Kábel TV, Türk műanyag, Ékszerbolt-Hősök téri, T-Mobil.

Az Önök segítségének az eredménye egy egyesület lett, melyet szeretnék bemutatni.

Látássérültek Pilisvölgye Egyesülete (Pilisvörösvár)

Elnök: Peller Terézia
Székhely: 2085 Pilisvörösvár, Szt. János u. 38.
Tel.: 06-26-332-607.
E-mail: lpe.peller@freemail.hu.
Számlaszám: 12020854-00131633-00100008
Adószám: 187108 14-1-13

Egyesületünk 2005 szeptemberében alakult meg, 2006 februárjában történt meg a cégbírósági bejegyzés. Működési területe Pilisvörösvár és térsége, ahol megközelítőleg 100 látássérült ember él. A megalakulásban és a működés folyamatosságának biztosításában a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete nyújt folyamatos technikai és szakmai segítséget.

Tevékenységeink:

Klubnapok havi rendszerességgel: a szabadidő közös eltöltése, a problémák, javaslatok, tapasztalatok megbeszélése. Segítségnyújtás látássérült tagjainknak a pályázati adatlapok kitöltésében a térségben élő további látássérült személyek felkutatása.

A helyi szükségletek, igények felmérése.
Kapcsolatfelvétel a térség önkormányzataival és civil szervezeteivel.
Jövőben megvalósítandó elképzeléseink
Piacképes szakmát adó tanfolyamok szervezése (számítógép kezelői, nyelv, stb.).
Személyi kísérő és házi gondozó szolgálat szervezése.

Az elemi rehabilitáció helyi szintű feltételeinek megteremtése. Kapcsolattartás és együttműködés a térség önkormányzati és civil szervezeteivel.

Kapcsolattartás, együttműködés és rendszeres tapasztalatcsere a Közép-Magyarországi Régióban létrejött más látássérült kistérségi egyesületekkel.

Egyesületünk iránt nagy az érdeklődés, mivel egyre több az olyan ember, aki felnőtt korában veszíti el a látását. Ahhoz, hogy a programunkat maradéktalanul megvalósítsuk, további segítségre van szükségünk. Egyesületünk közhasznú szervezet, működésével feladatokat vesz át az önkormányzatoktól, a munkaadóktól és a családoktól.

Komoly gondunk, hogy nincs megfelelő helyiségünk, ahol egy látó segítő-kísérő állandó munkatársként tudja segíteni a munkánkat. Érdeklődésüket várjuk a fenti telefonszámon. Támogatásukat a jövőben is szívesen fogadjuk.

Peller Terézia elnök

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE