ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

2. oldal Köszöntő

Állunk a Kacsa-tó partján, bámulunk ki arcunkból a nagy feketeségbe. Izgatott, türelmetlen várakozás. Amire várunk, az valami új, hagyomány nélküli, nem mindennapi. Tudjuk: nem lesz tőle vastagabb a zsebünk, könnyebb az életünk, roskadozó az asztalunk.

Nagyításhoz kattintson a képre!Mégis sokan ott állunk a kicsiny bányató partján, melynek vize nem köt össze városokat, országokat, népeket.

Mire ez a tóba zárt hajó? Mi ez a komédia? Mi ez a haszontalan felhajtás?

Hát persze hogy jelkép. Őseink utazása és megérkezése az Ulmer Schachtelnek, „ulmi skatulyának” csúfolt egyszerű vízialkalmatosságokon.

Tér és idő, ember és nép, ház és haza találkozása, összekapaszkodása, el nem eresztése; utazás az idő végtelen folyóján. Utazás az emlékek közt, sorsok közt. Nem parttól partig, de születéstől elmúlásig.

Hirtelen fények gyúlnak a kéménysö-tétben, s imbolyogva közelíteni kezdenek felénk. A hátunk mögött lágyan ömlő muzsika hangjaiba a túlpart felől testvéri szólamok keverednek. A zeneiskola fiatal zenészei le is eresztik a hangszereket, és velünk együtt nézik, ahogy a túlparti fények egyre közelebb villóznak a csillagtalan, vak víztükörben.

Egyre bátrabban csiklandozza fülünket az ismerős muzsika: őseink dallamvilága hallik felénk, hasonlókat játszhattak, énekelhettek annak idején is, amikor a tutajszerű „skatulyákon” lecsorogtak a Dunán Ulmtól Bécsig, hogy aztán onnan szekereken zötykölődve folytassák tovább az új honfoglalást.

Egyre közelebb jön a hajó, vagy inkább csónak. Az elején fáklyák égnek, a fedélzeten 6-7 zenész játszik lelkét beleadva. A csónak most egy fordulót tesz, s háttal érkezik meg a partnak. A zenészek kiszállnak. A közönség tapsol. A jelkép él; beteljesedik.

Voltaképpen nem is történt semmi. Csak éppen gazdagabbak lettünk valamivel, amit szavakkal nemigen lehet kifejezni.

Költészet ez. Varázs. Áhítat. Olyas dolog, ami gyakorlatban haszontalan, de mégis az embernek úgy kell, mint a levegő.

Zoltán atya megáldja a hajót. Csendesen állnak körülötte néhányan.

Ima száll az éjbe… Idők és terek meszszeségében valahol találkozik tán azokkal a fohászokkal, amelyet az egykori telepesek rebegtek el, amikor beszálltak a skatulyákba, hogy elinduljanak az ismeretlen új hazába. Új otthonukba.

Isten nélkül soha nem tették volna lábukat az imbolygó jószágra. Isten nélkül nem jutottak volna el a Pilis szelíd hegyei közé.

Őértük is szól az ima ezen az éjjelen.

Hagyomány született?
Azt reméljük.
Jövőre tán szebb lesz és látványosabb.
S vele, általa mindenki gazdagabb.

Fogarasy Attila


Sík Sándor

Szentkirály szólongatása

(részlet)

Eljöttünk, eljöttünk
Szent István szolgái,
Kézen hozván szívünket.
Udvarlunk országul
Szent István szolgái
Istápunknak, szentünknek.

Dicsőséged miközöttünk
Kilenc százados,
Mégis néped körülötted
Sírván darvadoz.
Lerongyollott örökséged,
Héja, holló beletépett,
Sajog, hervadoz.
Régi javunk idézgetjük,
Régi urunk keltegetjük,
Jőjj el, vigasztalj!
Emberíts meg élő karddal,
Élőbb malaszttal.

„Nem szólok én szókkal,
Széllé szállandókkal
Magyarjaim tinéktek.
Kardemelő karom,
Keresztelő karom
Temetetlen hagyom rátok:
Megtiszteljétek!
Őrizzétek épen
Testamentumképpen,
Törvénytevő akaratom
Abból értsétek”.

Hírek röviden

Nagyításhoz kattintson a képre!Vannak még csodák

Július végén Schuck Béla készített néhány „szociofotót” a vasútállomás koszlott váróterméről. Néhány nappal később csodálkozással vegyes örömmel tapasztalta, hogy az épületet kifestették. Mondhatni: vannak még csodák. Erre ugyanis hosszú évek óta nem volt példa Vörösváron. Köszönjük a MÁV-nak, hogy igyekszik megteremteni a kulturált utazás feltételeit, a vörösvári suhancokat pedig arra kérjük: ez egyszer kivételesen kíméljék meg az épületet és ne firkálják össze fasiszta jelképekkel és ocsmányságokkal a falakat. Talán sikerülni fog...

(Schuck Béla fotói megtekinthetők a www.pilisplaza.hu weboldalon.)

Fazekas Krisztina világbajnok!

Lapunk nyomdai munkálatainak megkezdése előtt néhány órával kaptuk a hírt, hogy Fazekas Krisztina a kajak 4-esek 500 méteres futamában világbajnoki címet szerzett a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. Gratulálunk a nagyszerű győzelemhez!

Nyomdászunknak ikrei születtek

A Vörösvári Újság szerkesztősége szívből gratulál Zsótér Juditnak és Török Istvánnak (újságunk nyomdai kivitelezőjének) kislá-nyaik születése alkalmából. Török Fanni és Török Adél július 26-án jött a világra. Jó egészséget és sok boldogságot kívánunk az egész családnak!

– a Szerkesztőség

Választási melléklet

A Vörösvári Újság szeptemberi számának választási mellékletében a listát állító pártoknak, civil szervezeteknek 1-1 oldal ingyenes megjelenést biztosítunk, hogy bemutathassák jelöltjeiket. A függetlenként induló képviselőjelöltek 1/8 oldalt igényelhetnek ingyen.

Minden további lefoglalt újságfelületért fizetni kell az érvényben lévő hirdetési díjak szerint (lásd 33. oldal).

Anyagleadási határidő: szeptember 15.

– a szerk.

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE