ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

20. oldal Egészség - Sport

Új úszásoktatás

Braun István gyakorló szülőként arra a gondolatra jutott, hogy a jelenlegi, általában szokásos magyarországi úszásoktatási gyakorlatot meg kellene újítani. A vörösvári üzletember kidolgozott egy szülő- és pénztárcabarát rendszert, amelynek a szakmai hátterét neves edzők, tanárok munkálták ki. Megalakult az Új-Hullám Úszó- és Vízilabda Iskola Oktató és Tehetségkutató Közhasznú Társaság, amely 2006 szeptemberétől már várja az érdeklődő szülőket, óvodákat, iskolákat.

– Mi újat nyújt ez az úszóiskola a többiekhez képest?

Nagyításhoz kattintson a képre!– Új szakmailag, és új pénzügyileg is. A szakmai hátteret Szekér Zoltán testnevelő tanár, úszó oktató-edző dolgozta ki, a program felügyeletét pedig, dr. Kiricsi János, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának adjunktusa látja el. Ami a pénzügyi részét illeti, nos, itt egy radikális változtatást vezettünk be. Az eddigi általános gyakorlat az, hogy a szülők előre kifizetik az oktatásért járó tandíjat. Mi viszont – és ez nagyon lényeges – utófinanszírozási lehetőséget nyújtunk! A mi iskolánkban a szülő csak akkor fizet, ha a gyermek már megtanulta a számára előírt feladatokat, teljesíti a szükséges szinteket. Mondanom sem kell, hogy ez mekkora ösztönző erőt jelent az edzők számára is – mondja Braun István.

– Mik ezek a feladatok, szintek?

– Egy nyolc lépcsős programot dolgoztunk ki, amelyben az életkor és az esetleges előképzettség figyelembe vételével meghatároztuk, hogy mit kell tudniuk a gyerekeknek egy-egy bizonyos szinten. A tanulók minden szintnél egy független vizsgabizottság előtt adnak számot a tudásukról – amely így egyben az edzők munkájának fokmérője is. Ha a bizottság úgy ítéli meg, hogy a gyerek teljesíti a szint követelményeit, oklevéllel jutalmazza meg. A tanuló ez után folytathatja a következő szint elsajátítását – kapcsolódik be a beszélgetésbe Szekér Zoltán.

– Mi történik akkor, ha a vizsgabizottság valamelyik gyereknél úgy látja, hogy még tovább kell gyakorolnia?

– Tovább dolgozik egy olyan csoportban, amelyik a neki megfelelő szinten van. Ez az iskola kockázata. A szülőnek ugyanis biztosnak kell lennie abban, hogy a gyermeke valóban megtanul úszni. A mi programunkban elképzelhetetlen, hogy valaki még nem elég jó, de továbbengedjük, mert a szülő akkor fizet – magyarázza Szekér Zoltán.

– Összegezve, tehát nem előre kérik a díjat, hanem akkor, amikor a gyermek már teljesíti az adott szintet?

– Így van. És emellett fontos kiemelni, hogy ez a finanszírozási rendszer egy szakmailag új, minőségi oktatási programhoz kapcsolódik. Dr. Kiricsi János személye a garancia arra, hogy az edzők által kidolgozott szakanyag a legkorszerűbb tudományos módszereken alapszik. Nálunk egy edző például, maximum 8-10 gyerekkel foglalkozik egyszerre. Egy nagyobb létszámú iskolai osztályhoz, vagy óvodai csoporthoz is ennek megfelelően biztosítunk oktatót. Az iskolának érdeke, hogy aki itt tanul, valóban megszerezze a szükséges vízbiztonságot és úszástudást. A programunkat egyébként szeretnénk országos szinten is megvalósítani. Az edzőket, oktatókat megismertetnénk ezzel a rendszerrel, és a minősítésük után szeretnénk velük franchise kapcsolatot kialakítani – mondja Szekér Zoltán.

– Hogyan kapcsolódik az úszásoktatáshoz a vízilabda?

– Ahhoz, hogy valaki vízilabdás legyen, először jól kell tudni úsznia. Aki már tud, Wiesner Zsolt, utánpótlás válogatott vízilabdázó irányításával részt vehet a vízilabdaedzéseken is. A jelenlegi tárgyalásaink alapján a Ferencváros együttesének utánpótlás bázisa leszünk – mondja Szekér Zoltán.

– Van mindehhez elegendő vízfelületük és szakemberük?

– Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a budapesti Sportmaxban található uszodával, ahol a központi irodánkat is működtetjük majd. Már megállapodtunk a budai Agro Hotellel, és úgy tűnik, szeptembertől mi oktatunk a piliscsabai uszodában is. A gyermekek szállításáról, tisztálkodási, hajszárítási stb. lehetőségeinek biztosításáról természetesen az iskolánk gondoskodik. Ezen kívül még több fővárosi és környékbeli uszodával tárgyalunk. Ami pedig a szakembergárdát illeti, megvannak az oktatóink – mondja Braun István.

– Vörösvárott már vannak hagyományai az úszásoktatásnak…

– De reméljük, hogy ez az új rendszer is felkelti a szülők, óvodák, iskolák érdeklődését. Azokat is szívesen fogadjuk, várjuk, akik az elmúlt években, évtizedekben áldozatos munkájukkal sokat tettek a gyermekek úszásoktatásáért. Szeretnénk, ha ebben a térségben olyan mintát teremthetnénk, amely az egész országban követendővé válna. Hiszszük, hogy egy olyan oktatási formát dolgoztunk ki, amely példaértékű lehet – mondja Braun István.

Nos, ilyen még nem volt Vörösvárott. És ha az eddigiek mellett ez az új kezdeményezés is teret nyerne, úgy vélem, egy újabb értékkel gyarapodna városunk. További információval a 06-20-340-6884-es telefonszámon Szekér Zoltán áll az érdeklődők rendelkezésére.

Várhegyi Ferenc

A Napos Oldal Szociális Központ tájékoztatója

Tájékoztatjuk Pilisvörösvár Város lakosságát arról, hogy a Napos Oldal Szociális Központ Családsegítő Szolgálata az alábbi területeken nyújt segítséget:

– családgondozás
– életvezetési és mentális tanácsadás
– nyugdíjigény benyújtása leszázalékolás, méltányossági nyugdíjemelés
– fogyatékossági támogatás igénylése
– szociális információs szolgáltatás igényelhető szociális ellátások fajtáiról, igénylésük módjáról, feltételeiről

Bővítve szolgáltatásainkat 2006 szeptemberétől az alábbi csoportfoglalkozásokat indítjuk:

– Baba-mama klub: várandós kismamák és kisgyermekes anyukák számára kötetlen beszélgetés, ismerkedés, játék.

– Álláskereső klub: iskolai végzettségtől, kortól függetlenül segítségnyújtás álláskeresésben, önéletrajzírásban, interjúra való felkészülésben.

– Pumukli klub: iskolás korú gyermekek részére közös játék (társasjáték, foci, méta, filmnézés), kirándulás.

– Filmklub: középiskolás korú filmkedvelő fiatalok számára.

Szolgáltatásaink Pilisvörösvár teljes lakossága részére térítésmentesen vehetők igénybe.

A kínált ellátási formákról és csoportfoglalkozásokról az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást hétfőtől péntekig 8-16 óráig:

Napos Oldal Szociális Központ
Családsegítő Szolgálata,
Pilisvörösvár, Rákóczi út 5.
Tel.: 26-331-399

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE