ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

23. oldal Közbiztonság

„Hová lettek a 10-es út elhíresült lányai?”

A 10-es számú főút Üröm, Pilisborosjenő, és Solymár területét érintő szakaszaival kapcsolatban az elmúlt időben nagyszámú bejelentés érkezett a területileg illetékes Pilisvörösvári Rendőrőrsre, az út szélén álló, és a „bájaikat” áruló hölgyek jelenlétéről.

Nagyításhoz kattintson a képre!A bejelentések zöme a főút, lakott területet átszelő szakaszai mellett élő emberektől jött, akiknek pihenését éjszakánként a „szexiparban” dolgozó lányok vihogása, beszélgetése, az üzletfelekkel való vitája, különböző obszcén szavak kiabálása, illetve az ügyfelek gépjárműveinek zaja, az ajtók csapódása zavarta meg.

Felháborító volt látni a lányok „standjai” körül, a buszmegállókban az oda összegyűlt, papír zsebkendőkből és üdítős üvegekből álló szeméthalmazt.

Nem kevés félreértésre adott okot, ha valaki nő létére 21 óra után megpróbált a BKV 18-as számú járatával utazni, és ezért a buszmegállóban várakozva pironkodva kapta, a megálló, esetenként lassító járművezetőktől a különböző ajánlatokat.

Nehéz lehetett a környező mellékutcákban lakó szülőknek magyarázatot találni gyermekeiknek, hogy a földön heverő „leeresztett lufik”, és papír zsebkendők, miért hevernek szanaszét, és miért nem szedi össze azt senki sem szívesen.

Magyarázkodásra kényszerültek azok is, akik ilyen késői időpontban utaztak, közlekedtek a főúton, netán gyermekeikkel együtt, és a „Fashion” tévécsatorna fehérnemű bemutatóját felülmúló produkciónak lehettek szemtanúi.

A főút fővárosszerte elhíresült „vigalmi negyeddé” kezdett alakulni még akkor is, amikor a rendőrség már óránként járta az említett útszakaszt és próbálta e közfelháborodást keltő, egyébként a szabálysértésekről szóló törvényben tiltott kéjelgésként nevesített cselekményt megelőzni, visszaszorítani.

A híradástechnika legújabb korban létrejött vívmányai közül ekkor a mobiltelefonok siettek a szabálysértők megsegítésére. A „lányok” tevékenységét felügyelő „élettársak”, ennek az eszköznek segítségével jelezték a „csíkos autó” közeledtét, és a jelzésre így ők a közeli szántó-földön, a bokrok, fák mögött lelhettek menedéket. A veszély elmúltával aztán mehetett minden tovább.

A rendőrség azonban ezt nem hagyhatta anynyiban. A rendőrőrs 2006. május 12-től, 2006. június 17-ig akciót hirdetett. A 10-es út érintett szakaszára állandó rendőri jelenlétet szervezett, és a szabálysértési törvény adta lehetőségekkel élve, a törvényszegőkkel szemben a gyorsított bírósági eljárás alkalmazását is kilátásba helyezte.

Az akcióba bevontuk a Rendőrőrs illetékességi területén lévő polgárőrségeket, és tagjaikkal együtt immár közösen felügyeltük az 5 kilométeres „vigalmi negyedet”.

Az eredmény önmagáért beszélt. Már tizedik nap után megkaptuk az első állampolgári telefont:

„Maguknak biztosan közük van a dologhoz. Az utóbbi években ez volt az első nyugodt éjszakánk. A család, este kifüggönyözött, nyitott ablakon nézhette a májusi éjszaka csillagos égboltját. Köszönjük!”

Az akció végére már 14 lány állt a bíróság előtt. Többnyire első alkalommal kerültek a bírói kérdések kereszttüzébe. A kiszabott ítéletek zöme figyelmeztetés volt, néhányan visszaesőként 30.000 Ft pénzbírságot kaptak, de a szabálysértési őrizetben eltöltött órák így is visszatartó erőként hatottak.

Az akció előre kitűzött időpontját követően még két lány megpróbálkozott a visszatéréssel, de a bíróság elé állítást ők sem kerülték el.

Az érintett útszakasz folyamatos ellenőrzését a jövőben is folytatjuk, és mindent megteszünk, hogy e környék ne a lányoktól, hanem a pilisi táj szépségétől legyen híres.

Péczeli Csaba
rendőr százados őrsparancsnok helyettes

Zsebtolvajlás

A Budaörsi Rendőrkapitányság illetékességi területén 21 bevásárló központ található, illetve a tömegközlekedés is gyakori. Az szinte köztudott, hogy a zsebtolvajok leginkább ezeken a területeken tevékenykednek. Előzzük meg a bajt! Ne adjunk esélyt a zsebtolvajoknak!

– Próbáljuk magunknál tartani testhez szorítva fontosabb értéktárgyainkat.

– A pénztárcát ellenőrizhető, biztos helyre tegyük. (pl.: kabát belső zsebébe, vagy olyan zárt táskába, melyet a kézre tudunk erősíteni, vagy ruházat alatt nyakba akasztott, illetve elől hordott táskába).

– Forgalmas helyen – lehetőség szerint – nézzünk körül, és ha hoszszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, tekintsük azt figyelmeztetésnek.

– Ugyancsak figyelni kell, nincs-e közelünkben olyan személy, aki zsebekre, táskákra néz, mely bizonyos esetekben arra irányul, hogy megtudják, hol tartjuk értékeinket.

– Ne hagyjuk őrizetlenül a bevásárlókocsira helyezett táskánkat, kabátunkat, mert a vásárlás/válogatás ideje alatt a tolvajok néhány másodperc alatt eltulajdoníthatják értékeinket.

Kanyog Andrea bűnmegelőzési előadó

Térfigyelő kamera Ürömön

Augusztus 9-én a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vezetője, Dr. Ignácz István r. dandártábornok és Üröm Község Önkormányzata képviseletében Laboda Gábor polgármester együttműködési megállapodást írt alá Üröm község területén kialakítandó Térfigyelő Rendszer működtetéséről. Üröm Pest megye legbiztonságosabb községei közé tartozik, ennek ellenére a lakosság igényeinek és elvárásának megfelelően döntött úgy a képviselőtestület, hogy a településen felállítja a rendszert. A térfigyelő rendszerek hasznossága számtalan esetben bizonyítást nyert, több bűncselekmény felderítésében nyújtott segítséget a kamera által rögzített felvétel.

A község vagyonbiztonságának, közrendjének, közlekedési rendjének javítása, a bűncselekmények megelőzése érdekében – az adatvédelmi törvény betartása mellett – kerül kialakításra a térfigyelő rendszer.

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Kommunikációs Iroda

Tűzoltóink jelentik

Bevetések

A vörösvári tűzoltók az elmúlt két hónapban 15 bevetésben vettek részt: 11 esetben tűzhöz, 4 esetben pedig személyi sérüléssel járó közúti balesethez riasztották őket.

Nagyításhoz kattintson a képre!
A magyar csoport tagjai a bulgáriai
katasztrófavédelmi gyakorlaton

A tüzek nagy részében avar, gaz vagy szemét gyulladt meg. A MOL benzinkút mellett szalmabála, a Dózsa György utca egyik családi házának udvarán egy farakás kapott lángra. Sajnos ismét leégett egy szelektív szemétgyűjtő konténer a piactéren. Egy évvel ezelőtt volt már itt tűz, akkor két konténer ment teljesen tönkre. (A tűz vélhetően most is gyújtogatás következtében keletkezett.)

Tűzoltóinkat egy ízben fölöslegesen riasztották a Kápolna utcába, mint kiderült egy Őr-hegy alatti víkendház tulajdonosa fahulladékot égetett ellenőrzötten a kertjében.

A balesetek mindegyikében személygépkocsik ütköztek. Tűzoltóink segédkeztek a balesetek következményeinek elhárításában.

Új műszaki mentőszer

Június 26-án Kovács Zsolt tűzoltóparancsnok ünnepélyes keretek közt átvette a Magyar Posta Krisztina körúti telephelyén a cég ajándékát, egy jó állapotban lévő furgont. A korábban postai célokra használt zöld színű Volkswagen Transportert a tűzoltó-egyesület átalakíttatta műszaki mentőszerré.

Az egyesület köszönetét fejezi ki a Magyar Postának az értékes adományért, Pfeiffer Ferencnek az ajándékozás létrejöttében játszott szerepéért és Sás Istvánnak a festésért és karosszériamunkáért.

Katasztrófavédelmi gyakorlaton

Nagyításhoz kattintson a képre!
Az új műszaki mentőszerrel Bulgáriában

Július 23-27 között a vörösvári tűzoltócsapat 3 tagja (Kovács Zsolt parancsnok, Pfeiffer Ferenc és Tóth Lajos) részt vett a bulgáriai Montana városában megrendezett nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlaton. Az „EU Tacom See 2006” elnevezésű rendezvényen hat ország 1136 szakembere vett részt. Magyarországról 19-en utaztak ki, a vörösváriak a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetsége csapatát erősítették.

A gyakorlat fő célja a civilizációs és természeti katasztrófák következményeinek felszámolása volt. Ennek során a résztvevők tesztelték a katasztrófavédelmi és polgári védelmi rendszerek működését, végrehajtva többek között vegyi baleset felszámolását, személyi és tárgyi mentesítést, kőolajszármazékkal szennyezett területek mentesítését.

A magyar csapat tevékenységét Emel Etem bolgár miniszterelnök-helyettes asszony is megtekintette, igen elismerően nyilatkozva a látottakról. A magyarok szakmai tudását és tenniakarását a rendezők és résztvevők egyaránt nagyra értékelték.

(A tűzoltóegyesület köszönetét fejezi ki Wieszt Jánosnak a gyakorlatra kölcsön adott eszközökért.)

Forma I.

A vörösvári tűzoltók műszaki mentőszerükkel ebben az évben is kivették részüket a Hungaroringen a Forma I. magyarországi futamának biztosításában. A vörösvári tűzoltók megbecsülésének mutatója, hogy ők az egyedüli önkéntesek – a 14 hivatásos egység mellett –, akiket erre a feladatra a verseny szervezői minden évben meghívnak.

Együttérzés és gyász

Fekete zászló leng a vörösvári tűzoltószertáron, ahogy országszerte az összes szertáron és laktanyán. A vörösváriak is jól ismerték a műegyetemi tűznél elhunyt bajtársaikat. Az egyesület képviseltette magát a tragikus körülmények közt elhunyt hivatásos tűzoltók temetésén.

Légzőkészülékek

A vörösvári egyesületnek a hivatásos tűzoltók felszerelésével azonos légzőkészülékeik vannak. A 7 db készülékhez 8 db tartalék palackjuk is van. A 18 kilogrammos acélpalackok 300 liter levegő tárolására alkalmasak. Nyugalmi állapotban 45, intenzív használat esetén 30 percre elegendőek.

Az elmúlt 10 évben két esetben fordult elő, hogy sűrű, mérgező füstben kellett mentési feladatokat ellátniuk. Baleset nem történt.

Összeállítottuk Kovács Zsolt
tűzoltóparancsnok tájékoztatása alapján

Tűzgyújtási tilalom

Július elejétől a főváros környéki parkerdőkben a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani. A Pilisi Parkerdő Zrt. által elrendelt intézkedés oka a hetek óta tartó meleg, csapadékmentes időjárás, ami nagyon kiszárította az erdő talaját és az avarszintet. A nyár közepi időszakban rendszeresek az avartüzek az évente több millió látogatót fogadó pilisi erdőkben. Az avartüzek – bár kevésbé látványosak, mint a mediterrán vidékeken vagy Észak-Amerikában pusztító koronatüzek – komoly anyagi kárt okoznak, és évtizedekre vissza-vetik az erdő fejlődését. A talaj közeli tűz elpusztíthatja a méretes fákat is, mert a nagy hőhatás következtében a törzs alján sérül a tápanyagot szállító háncs. Hosszú távon sokkal nagyobb kárt jelent az öreg erdőállományok alján növekvő facsemeték megsemmisülése. Természetvédelmi területen ugyanis ezek a fiatal fácskák jelentik az erdő megújításának alapját. Pusztulásuk hektáronként több millió forint plusz költséget jelenthet az erdőgazdálkodó számára. Mivel a védett növények, állatok többsége a lágyszárú szintben él (pl. védett gyepek), a legkisebb avartűz is komoly természetvédelmi károkat okoz.

A tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes. A tilalom időtartama alatt az erdőterületre kihelyezett táblák hívják fel a kirándulók figyelmét a tűzgyújtási tilalomra. A tilalmat megszegők helyszíni bírságra, illetve feljelentésre számíthatnak.

Lomniczi Gergely
kommunikációs vezető

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE