ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

6. oldal Mesterségek

Kőkonferencia hetedszer

Hetedik alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Ipartestülete Pilisvörösvárott a Nemzetközi Kőkonferenciát, amelynek ezúttal is a zeneiskola koncertterme és a gimnázium aulája adott otthont. A rendezvényt Grószné Krupp Erzsébet polgármester és Dall'Asta Arnold, az ipartestület elnöke nyitotta meg. A rangos szakmai találkozón minden alkalommal részt vesz és felszólal Franz Bamber-ger, az Európai Kőfaragó Szövetség elnöke is. Az idei konferencia kiemelten foglalkozott a sírkövek rögzítésével, és a temetkezési jogszabályok változásaival.

Nagyításhoz kattintson a képre!A megnyitó beszédek utáni emelkedett hangulatot tovább fokozta egy nem mindennapi produkció. Közel másfél évi munkával készült el az a hegedű, amelyet Dancs Erzsébet szólaltatott meg a színpadon Molnár Sándor közreműködésével. És hogy miért kellett besegítenie „háromkezessé” téve a produkciót? Nos nem másért, mint hogy a hófehér instrumentum közel 3 és fél kilót nyom: az anyaga ugyanis márvány. Molnár Sándor komolyan gondolja cégének, a Varázskő Kft.-nek a szlogenjét: „Kőből mindent!” A kőfaragó mester – aki a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Ipartestülete alelnöke – az elmúlt években készített már kőágyat, kőbőröndöt és most egy kőhegedűvel lepett meg minket. A víztiszta carrarai márványból készült, porcelánszerű hangszer igazi mestermunka, a magas szakmai tudás és a szárnyaló fantázia produktuma, amely a Varázskő Kft. kőfaragó mestereinek tudását dicséri.

(Molnár Sándornak még sok meglepetés van a tarsolyában, elmondása szerint most egy olyan márványlapon töri a fejét, amit ki lehet hajtani és össze lehet tekercselni, akár egy papiruszt.)

Nagyításhoz kattintson a képre!Az ipartestület által adományozott díjak átadása után Szűcs György, az IPOSZ elnöke szólt a konferencia résztvevőihez. Beszédében hangsúlyozta, hogy a kőfaragó és műkőkészítő szakmában nagyon nagy szerepe van a mesterségbeli tudásnak. Ma egyre inkább az információk megszerzésének képességére tolódik a hangsúly, a tudást, a tapasztalatot ebben a szakmában azonban nem lehet nélkülözni.

A szakmai előadások sorában hallhattak a konferencia résztvevői a természetes kövek biztonságos fektetéséről, a fehércement gyakorlati alkalmazásáról és a kőápolásról.

A kávészünet után több előadó foglalkozott a sírkövek biztonságos rögzítésével. Egész Európában probléma, hogy a XX., század második felében egyre vékonyabb sírköveket állítottak a temetőkben, ugyanakkor nem fordítottak mindig kellő figyelmet a rögzítésükre. Ott, ahol a vízszintes és a függőleges elemeket nem rögzítették acélcsapolással, számolni kell azzal, hogy a sírkő ledől és balesetet okoz. Sajnos nemrégiben Magyarországon is ennek vált áldozatává egy kisgyermek.

Nagyításhoz kattintson a képre!Franz Bamberger elmondta, hogy korábban Ausztriában és Németországban is voltak halálos balesetek. Ezért ma már mindkét országban rendszeresen ellenőrzik a sírkövek stabilitását. Különösen Németországban szigorú az ellenőrzés, itt évenként meg kell vizsgálni minden sírkövet. Ausztriában csak öt évenként ajánlott az ellenőrzést. Ha egy sírkő nem áll ki minimum 500 newton nyomást és a megengedett mértéknél jobban kileng, lefektetik és kötelezik a tulajdonosát arra, hogy újítsa fel.

Nagyításhoz kattintson a képre!A német Weha cég értékesítési igazgatója, Markus Gruber bemutatott egy olyan mérőeszközt is, amelyet a sírkövek stabilitásának vizsgálatára fejlesztettek ki.

Mivel Magyarországon ez a kérdés még nincs szabályozva, Dall'Asta Arnold elnök javasolta, hogy szakértők bevonásával állítsanak fel egy szakmai bizottságot, amely javaslatokat adna a szabályozásra.

Az ebédszünet után Tasnádi Tamás tartott rövid előadást Szent Borbáláról, aki nemcsak a bányászok, de a kőfaragók védőszentje is.

Tasnádi Tamás meghívta a jelenlévőket december 4-én, a budai sziklakápolnában Szent Borbála tiszteletére tartandó szentmisére.

A konferencia az új temetkezési törvény egységes értelmezéséről folytatott pódiumbeszélgetéssel ért véget, amelyen a kőfaragó szakma képviselői mellett részt vettek az állami szervek és a kegyeleti szolgáltatók szervezeteinek meghívott tisztségviselői is.

A nap végén került sor a kőfaragó bálra, amelynek bevételét szakmai képzésre és a hátrányos helyzetű tanulók megsegítésére fogja fordítani az ipartestület.

Képeinken:

Az elnökségi asztalnál helyet foglalók: Grószné Krupp Erzsébet polgármester, Csanádi Gabriella alelnök, Dall’Asta Arnold elnök és Szűcs György, az IPOSZ elnöke

Kődiploma átadása Kosztyu Zoltán ürömi vállalkozónak

A Molnár Sándor által készített márványhegedű

Molnár Sándor és Dancs Erzsébet
Fotó: F. A.

F. A.

 

 

 

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE