ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL

13. oldal Mesterségek

Kőbe faragni a jelent, kőbe álmodni a jövőt
Kőfaragó konferencia Pilisvörösvárott

Hazánkban a népességhez viszonyítva Pilisvörösváron él és dolgozik a legtöbb kőfaragó és műkőkészítő mester. Nem véletlen hát, hogy városunk ad otthont közel egy évtizede a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete által rendezett nemzetközi kőkonferenciának. Február 23-án kilencedik alkalommal találkoztak Pilis-vörösvárott a köves szakma képviselői, hogy az új technológiai módszerekről, a szakmai képzésekről, a kegyeleti szokások változásairól cseréljenek eszmét egymással.
Nagyításhoz kattintson a képre!

Csapucha Tamás ipartestületi jegyző
(jobboldalt) vitaindítója, mellette Dall’Asta Arnold elnök. (Mögöttük a felirat hibás, ez már a 9. szakmai találkozó volt...)

Gromon István polgármester köszöntőjében elmondta: ahogy világunk modernizálódik, egyre kevesebb olyan ember lesz, aki a két kezével értékeket tud létrehozni. Ezért is kell megbecsülni a kézművességet. A kézművesek nagy értéket képviselnek, szorosan kötődnek egy-egy településhez, mintegy alappillérei a helyi közösségeknek.

Szűcs György, az IPOSZ elnöke összefogásra szólította fel, és kitartásra buzdította a kézműveseket, kisiparosokat, családi vállalkozásokat. Elmondása szerint a „számművesek” elsősorban ezt a réteget célozták meg, amikor a konvergenciaprogramot megalkották. Számukra egy-egy nagy hagyományokkal rendelkező kézműves üzem csak számokat jelent egy holt papíron. A családi vállalkozások sanyargatása azzal járhat együtt, hogy megáll a települések fejlődése. Túl kell élni ezt az időszakot is, össze kell fogni, segíteni kell egymást mindenben. „Segíts magadon, az Isten is megsegít! – tartja a mondás is. Ha mi nem vagyunk képesek összefogni, más nem fogja azt megtenni” – hangsúlyozta Szűcs György.

„Ha a történelem során az ember maradandót akart alkotni, akkor azt kőbe faragta, álmodta” – nyitotta meg ezek után e szavakkal Dall'Asta Arnold ipartestületi elnök a konferenciát.

Nagyításhoz kattintson a képre!

A kiállító cégek termékei iránt is
nagy volt az érdeklődés

A szakmai előadások sorában többek között szó esett a lézertechnológia alkalmazásáról, hídvágó gépekről, a beltéri kövek tisztításának egy új módszeréről, padlóburkolatok alapozásáról. Gébert Zoltán minőségbiztosítási vezető a Weber-Terranova által a kőfaragóknak nyújtott új lehetőségekről beszélt. Varga Attila Európa-mesterjelölt kőfaragó személyes képzési tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal (Master of Craft-program).

Nagy érdeklődéssel fogadták a köves szakemberek azt a kerekasztal-beszélgetést is, amelynek szakértő résztvevői a temetői törvényből adódó problémákról értekeztek. Elhangzott például, hogy a magyar kegyeleti törvény túl liberális a hamvasztással kapcsolatban. Ma bárki hazaviheti a hamvakat, és otthon a – kegyeleti érzés megszűntével – az utódok akár ki is szórhatják a szemétbe. Amerikában ez szigorúan szabályozva van. Ott ez nem fordulhat elő. A kegyeleti hely megszűnését be kell jelenteni, és a hamvakat el kell helyezni egy köztemetőben.

A hamvasztás és az urna otthoni elhelyezése jóval olcsóbb megoldás, mint a hagyományos temetkezés, ezért manapság egyre többen választják szeretteik földi maradványainak megőrzésére Magyarországon. A kőfaragó szakma ezt alaposan megsenyvedi. A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, hogy az utóbbi években mintegy 40%-kal csökkent emiatt a megrendeléseik száma.

A beszélgetés során – egy másik téma kapcsán – Csapucha Tamás, az ipartestület jegyzője bejelentette, hogy 2008 január 1-jétől az ipartestület kezdeményezésre a sírkövek felállítását, javítását, felújítását, tisztítását és bontását csak kőfaragó, műkőkészítő, szobrász és épületszobrász szakmai végzettséggel lehet végezni. Ezzel a kontárok háttérbe szorítását kívánják elérni.

Az egész napos tanácskozás jótékonysági esttel zárult. Az est bevételét a szakmai képzésre, hátrányos helyzetű tanulók megsegítésére fordítják.

Fogarasy Attila

Master of Craft – Európa-mester címre – újdonság!

A képzés a kőfaragó szakmában indult be elsőnek. Célja, hogy a 6 modulból álló képzés során a jelöltek más és más országokban sajátítsák el a szakma teljes vertikumát, az új kőfaragási, restaurálási technológiát, az elhelyezési technikákon át a CAD - CNC gépek alkalmazásáig. Egy idegen nyelv ismerete is kötelező. A tanfolyam elindítója az European Association of Buildingcraft and Design egyesület. A „Master of Craft” cím levédett. Csak az EACD adhat ki ilyen bizonyítványt.

Információt ad:

Csanádi Gabriella alelnök (ipartestület).
Telefon: 06-20-439-0202.

Kőfaragómester-jelöltek alkotásai a Kőkonferencián

Nagyításhoz kattintson a képre! Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!  

ELŐZŐ OLDAL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 - oldal KÖVETKEZŐ OLDAL
FEL A LAP TETEJÉRE