Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

IX. évfolyam 3. szám 2009 március
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Jubileumi kőkonferencia

10. alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete a helyi gimnáziumban a Nemzetközi Kőkonferenciát. A jubileumi rendezvényen egyúttal az Ipartestület megalakulásának 20. évfordulóját is ünnepelték.
Nagyításhoz kattintson a képre!
Gromon István polgármester elbeszélgetett Franz Bambergerrel, az Osztrák Kőfaragók Szövetségi Ipartestületének elnökével. A kép baloldalán a Sax-házaspár és Molnár Sándor, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke látható

A jubileumi kőkonferenciát a házigazda, dr. Guth Zoltán gimnáziumigazgató üdvözlő szavai vezették be, majd Szűcs György mondott rövid beszédet. Az IPOSZ elnöke leszögezte, hogy abból a súlyos válságból, amelybe az ország került, egyedül az értékteremtő, becsületes munka, a tisztességes bér és az ezekhez keretet biztosító rendszer jelenthet kiutat. Nagyon fontos most összefognia minden tisztes iparosnak, vállalkozónak, kézművesnek, akik – ellentétben a „szájművesekkel” – értéket teremtenek, termelnek. „Összevetett vállal erős a sokaság” – hangsúlyozta az elnök úr.

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete történetéről Csanádi Gabriella alelnök tartott vetített képes előadást. A szervezet története 1989-re nyúlik vissza. Ekkor alakult meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Kisiparosok Országos Tanácsa, majd jogutódként 1990-ben az Ipartestület. A kőfaragóknak és műkőkészítőknek Magyarországon az elsők között lett önálló szakmai szervezetük.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Szűcs György, az IPOSZ elnöke beszédét tartja. Az elnökségi asztalnál Dall’ Asta Arnold, Csanádi Gabriella, Gromon István és dr. Guth Zoltán foglal helyet

A tagság magját a kőfaragók és műkőkészítők alkotják, de megtalálhatók köztük a kőszobrászok, kőfeldolgozók, kőrestaurátorok és a szakmát kiszolgáló anyag-, gép-, eszköz- és kellékforgalmazók is. Az utóbbi években a tagság külföldi cégekkel is bővült. Az Ipartestület jelenlegi taglétszáma 300 fő körül mozog. Legfontosabb céljuk a szakma egyéni és kollektív érdekeinek, a szakma presztízsének képviselete, védelme. Nagy gondot fordítanak az utánpótlás képzésére is.

A konferencia programjában a szakmai jellegű előadások mellett hallhatott a mintegy 250 érdeklődő tájékoztatót az oktatás, képzés lehetőségeiről, valamint az új pályázati lehetőségekről is.

A konferencia végén pódiumbeszélgetésre került sor „Épületburkolás kőlapok rögzítésével” címmel.

A jubileumi konferencián Dall'Asta Arnold ipartestületi elnök több elismerő oklevelet adott át a szakma kiválóságainak. A „Kődiplomát” az idén Csapucha Tamás, az Ipartestület jegyzője kapta. Sax László, vörösvári kőszobrász „Aranykoszorús mester” kitüntető címben részesült.

A X. Nemzetközi Kőkonferencia az esti jubileumi kőfaragó bállal zárult.

F. A.

Lakástrend & Design kiállítás 2009

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg március 5. és 8. között a Műcsarnokban a Lakástrend Design kiállítást, amelyen a nemzetközi és hazai bútortervezők lakberendezési trendjeit, a legújabb divatszíneket tekinthette meg az újdonságokra, sőt a merészebb megoldásokra is fogékony, érdeklődő közönség.
Nagyításhoz kattintson a képre!

A magas színvonalon összeállított enteriőrök, művészien kialakított belső terek, a modern, dizájnos bútorok, a sok-sok praktikus vagy éppen meglepő ötlet nagy sikert aratott ezúttal is. (És itt nem egyedül arra a csábítóan heverésző pucér férfi manökenre gondolunk, akit a hölgyek jobban megnéztek maguknak, mint az általa reklámozott trendi franciaágyat.)

A kiállításon a Bányai Bútorok Kft. is képviseltette magát legújabb fejlesztésű konyha- és fürdőszobabútoraival. A Bányai cég igényes kivitelű, a nemzetközi piacokon is keresett bútorai a Küppersbusch cég világszínvonalat képviselő konyhai gépeivel bizonyára minden háziasszony szívét megdobogtatták. De megcsodálhatták a bányaiék által kifejlesztett, 70 %-ban ásványi anyagból, 30 %-ban akrillból (mint kötőanyagból) készült elegáns Corian mosdótálakat és ötletes, szépen kidolgozott fürdőszobabútorokat is.

Nagyításhoz kattintson a képre!
A Bányai Bútorok Skarabeusz fűrdőszobabútora hajlékony formáival, meleg színeivel sokaknak elnyerte a tetszését a kiállításon

Bányai Balázs a kiállításon elmondta, hogy a cég hagyományosan kétévenként rukkol ki új termékekkel, ezért a Lakástrend Design kiállításon is csak kétévenként vesznek részt.

A műcsarnokbeli kiállításon a tavalyihoz képest (talán a gazdasági válság miatt is) kevesebb kiállítóval találkozhatott a közönség, ám szakmai vélemények szerint az installációk (a kiállítási tárgyak elrendezései) – például a Bányai Bútorok Kft. esetében is – a korábbiaknál jóval ötletesebbek voltak.

F. A.

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata