Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XI. évfolyam 6. szám 2011 június
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Hírek a Vásár téri iskolából

Nemzetiségi versenyeken elért eredményeink

Iskolánkat Mirk Szilvia 7. a és Hau Márton 5. a osztályos tanulók képviselték a tavasszal megrendezett német nemzetiségi ének, vers- és prózamondó versenyek fordulóin. Duójuk a biatorbágyi megyei énekversenyen – ahol vörösvári nyelvjárásban adták elő dalaikat – arany minősítést nyert.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Hau Márton és Mirk Szilvia

Marci a prózamondó verseny pilisszentiváni fordulójáról tovább jutott a szigetszentmártoni megyei megmérettetésre, ahonnan az összes felső tagozatos között az előkelő 7. helyezést érte el.

Szilvi a szentiváni területi versenyre önhibáján kívül késve érkezett. A zsűri mégis meghallgatta a produkcióját. Szilvit különdíjasként juttatta a megyei fordulóba, ahonnan első helyezettként tért haza. Abban a mezőnyben utasított mindenkit maga mögé,, ahova csak a felsősök legjobbjai jutottak be. Innen már egyenes út vezetett a budapesti országos döntőbe, ahol a vörösvári nyelvjárásban előadott vidám történetével 10. helyezést ért el.

Nagyon büszkék vagyunk Szilvire és Marcira, mert a nemzetiségi nyelv- és hagyományok ápolásával ismét dicsőséget és hírnevet szereztek iskolánknak.

A májusi udvari bál közönségét is megörvendeztették egyéni és páros produkcióikkal.

Lazri Judit és Stecklné Boldizsár Katalin
némettanárok

Reagálás dr. Guth Zoltán óvodásoknak kiküldött kérdőívére

A Friedrich Schiller Gimnázium a jövőben kéttannyelvű általános iskola indítását tervezi. Minket, a Német Nemzetiségi Általános Iskola tanárait, mélységesen felháborít az, hogy dr. Guth Zoltán az óvodákba kiküldött kérdőíveken az általános iskolákból érkezők német nyelvtudását minősíti. Mivel ismerjük a környékbeli általános iskolák munkáját is, ezért visszautasítjuk dr. Guth Zoltánnak azt a kijelentését, mely szerint a környék általános iskoláiból a gimnáziumba felvett tanulók nyelvtudása nem megfelelő, s ezért indokolt kéttannyelvű képzést indítani az intézményében már első osztálytól.

Dr. Guth Zoltán azt csinálhat a gimnáziumban, amit akar, de ne mások eltiprásával akarjon új programot indítani.

Intézményünk legjobb tanulói, a főváros és Esztergom nívósabb iskoláiban folytatják tanulmányaikat. A középfokú intézmények igazgatói szívesen fogadják tanulóinkat, ezekből a rangos gimnáziumokból pozitív visszajelzéseket kapunk: így az Apáczai Csere János Gimnáziumból, a Fazekas Gimnáziumból, az Eötvös József Gimnáziumból, a Berzsenyi Dániel Gimnáziumból, az Árpád Gimnáziumból, az Óbudai Gimnáziumból, a Deák téri Evangélikus Gimnáziumból, a Dobó Katalin Gimnáziumból, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumból, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumból, a Károlyi, a Hunfalvy Közgazdasági Szakközépiskolákból, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolákból, s még megannyi helyről. Ezekbe az intézményekbe még soha nem jutott be úgy tanulónk, hogy a felvételihez szükséges jelentkezési lapon a nyolcadikos félévi eredményük tele legyen kettes osztályzattal, a Schillerbe viszont igen.

Továbbtanuló diákjaink gyakran jelölik meg a helyi gimnáziumot 3., 4., 5. helyen, mintegy végszükség esetére, hiszen ide, ez idáig közepes és kettes eredménnyel is bejuthattak a tanulók, akár a 6., s még inkább a 8. évfolyam elvégzése után

A Schiller Gimnáziumba felvett tanulóink egy része valóban gyengén teljesíthet, hiszen már általános iskolás korukban is kettes-hármas tanulók voltak. Hogy őket miért vette fel a helyi gimnázium, és miért nem tudnak ezeknek a diákoknak általános iskolai teljesítményéről a tantestületük tagjai? Erre ők tudják csak a választ.

Természetesen jó átlagú tanulók is választották már ezt az intézményt, akik azóta felsőfokú nyelvvizsgákkal öregbítették gimnáziumuk és általános iskolájuk hírét is. Jó lenne, ha róluk sem feledkezne meg dr. Guth Zoltán, mikor a vörösvári diákok tudásáról tesz lekicsinylő megjegyzéseket.

Az iskolák a csökkenő gyermeklétszám miatt amúgy is versenyben állnak, de sosem volt ennek a versengésnek eszköze a másik becsmérlése, szeretnénk, ha ez a stílus nem uralkodna el a város közoktatásában.

a Német Nemzetiségi Általános Iskola
Pilisvörösvár (Vásár tér)
tanárai

Köszönetnyilvánítás

A Vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskola Diákönkormányzata köszönetét fejezi ki az általa rendezett Városjátékban részt vevő és segítséget nyújtó vörösvári intézményeknek és vállalkozásoknak, ill. dolgozóiknak:

DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., Szamos Marcipán, Stolcz József harmonika javító, Pilis Security, Raiffeisen Bank Zrt., Polgármesteri Hivatal, Tájház

Köszönjük!

DÖK

Hírek a Templom téri iskolából

Napközis hagyományőrzés
Az iskolai élet fontos része a délutáni napközi is. Nem könnyű területe ez a pedagógusmunkának. Szeretnénk, hogy a napközi ne „gyerekmegőrző” legyen, hanem a tanulás mellett a szabadidő is tartalmasan teljen el. Az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában hagyományainkkal is.
Nagyításhoz kattintson a képre!
Vendeljárás

Napközis munkaközösségünkben 3 éve úgy döntöttünk, hogy a jeles napokról beszélgetünk a gyerekekkel, a legjelesebbeket pedig megünnepeljük. Ehhez segítségül hívtuk Balogh Júlia Szent Mihály havától Kisasszony haváig – Jeles napokhoz fűződő néphagyományok című könyvét. Az ünneplés olyan jól sikerült minden alkalommal, hogy beépítettük a napközis év rendjébe.

Október 20-a körül szoktunk sort keríteni a VENDELJÁRÁS – DÖMÖTÖRÖZÉS-re . Szent Vendel és Dömötör a pásztorok védőszentje és patrónusa volt, a Dömötör napot nevezték „juhászújévnek”, mert ekkor számoltak el a juhászok a gazdáikkal. Ilyenkor kimegyünk a templomhoz, magunkkal viszszük a napköziben készített báránykákat, „áldást” kérünk rájuk, pásztordalokat énekelve, mondókázva teszünk egy kört a parkban, majd túrós sütivel, szörppel mulatunk.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Téltemetés (Fotók: Gréts Józsefné)

November 11-én tartjuk Szent Márton napját. Az I. emeleti aulában szoktunk összegyűlni, majd az egyik tanító néni mesél Márton püspökről, a libákhoz kapcsolódó szokásokról, és időjóslással is próbálkozunk. Ezalatt a gyerekek megeszik a maguk által készített libazsíros kenyereket lila hagymával, hozzá csipkebogyóteát isznak. Utána meggyújtjuk a lámpásokat, és énekelve, mondókázva elindulunk. Az első alkalommal az iskolát jártuk körül, a következő évben viszont ezen a napon esett az eső és rettenetes jeges szél fújt, ezért bent az épületben lekapcsoltuk az összes villanyt és (kihasználva iskolánk adottságait) egyik szárnyból mentünk a másik szárnyba, emeleteken át vándorolva. Ez annyira tetszett mindenkinek, hogy 2010. november 11-én megismételtük, pedig az időjárás kedvező volt.

Mivel az idén húshagyókedd március 8-ra esett, így ezen a napon tartottuk a TÉLTEMETÉS-t. A gyerekek – mint mindig – az idén is kiválóan felkészültek, elképesztően sok zajkeltő eszközt hoztak, és lelkesedésben sem volt hiány.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Téltemetés

3 órakor az iskola előtt gyülekeztünk, utána a telet jelképező szalmabábot magasra emelve éktelen zajt csapva, tréfás csujogatókat ordítva elindultunk az Iskola utcán, majd a hátsó kapun át bementünk az iskola udvarára.

Némi kiabálás után meggyújtottuk Tél Herceget, a szalmabábot, és amíg égett, sütiztünk – köszönet a szülőknek a finomságokért!

Május 20-án VIRÁGÜNNEP-pel köszöntöttük a tavaszt. Ez tulajdonképpen egy játszódélután, ahol minden program a fák-virágok-vizek köré szerveződik. Az elején köszönetet mondtunk a kizöldült természetért, a szép virágokért, a lágy vizekért, és virágkoszorúval díszítettük az iskola udvarán álló legnagyobb fát. Utána énekelve bevonultunk, majd a gyerekek a tanító nénikkel és a tanító bácsival játszottak, alkottak. Volt virágkészítés, virágrejtvény, labirintus, vízfakasztás stb.; 3 helyszínen 9 játék.

Fontos megjegyezni így a végén, hogy legnagyobb örömünkre egyre több nem napközis gyerek vesz részt a napközis ünnepeken, programokon, kézműves foglalkozásokon. Azt fontolgatjuk, hogy a leglelkesebbeket jövőre „Tiszteletbeli Napközis Lovag”-gá ütjük. Hogy mikor és hogyan?

... kitaláljuk!

Pápay Krisztina

Német tábor a Grádusban

Kedves Gyerekek!

Ha szeretitek a német nyelvet és a jó társaságot, gyertek el a GRÁDUSBA JÚLIUS 25 - 29-IG A NÉMET TÁBORBA, ahol szuper programokkal, sok mozgással, játékkal, mesével, énekkel, barkácsolással várunk!

Egyszer a héten szokás szerint kirándulunk, és ha az idő engedi, meglátogatunk egy közeli tanyát is, ahol háziállatokkal ismerkedünk.

A tábor 9-13 óráig tart (lehetőség van a 8 órai érkezésre is).

Háromnegyed 9-től van reggeli, délelőtt biztosítunk gyümölcsöt, innivalót s délben közösen ebédelni megyünk az Aranyló fogadóba.

Grádus óvodásoknak és testvéreknek 10% kedvezmény!

Érdeklődni, jelentkezni lehet:

Kreiszl Anitánál: 0630/328-0453
Wohl Szilviánál: 0630/841-1607

Réztáblások a Vásár téri iskolában

A Német Nemzetiségi Általános Iskolában 1991 óta hagyomány, hogy kis réztáblákon örökítik meg azoknak a diákoknak a nevét, akik különösen sokat tettek az iskola dicsőségéért, hírnevének öregbítéséért. Az alábbi táblázat az idei réztáblások nevét tartalmazza.

A Művészetek Háza (Zeneiskola) legfontosabb eredményei

Érdi Regionális Zongoraverseny:

Kelen Dorottya: kiemelt I. helyezett, 1. korcsoport, felkészítő pedagógus: Horváth- Zentai Nóra
Selmeci Anna Sára: I. helyezett, 2. korcsoport, felkészítő pedagógus: Brezovácz Mirjam

Regionális Német Nemzetiségi Zenei Verseny:

Kohloffer Patrick: klasszikus zene Aranyminősítés, népzene Ezüstminősítés
Kertész Csanád: klasszikus zene, Aranyminősítés + a zsűri különdíja, felkészítő pedagógus: Kozek Balázs

Megyei Rézfúvós Verseny:

Peller Gergő: I. helyezett, felkészítő pedagógus: Kozek Balázs

Nemzetközi kapcsolatok:

Projekt 1: Portugál – Spanyol – Magyar – szimfonikus zenekari produkciók
Projekt 2.: Német – Francia – Magyar – szimfonikus zenekari produkciók

Balasi Anikó
igazgató

A Templom téri iskola eredményei

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata