Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéshez.

XI. évfolyam 3. szám 2011 március
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

12. Nemzetközi kőkonferencia


Általános válság kínai dömpinggel

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete a Nemzetközi kőkonferenciát február 26-án Vörösváron, a helyi gimnáziumban. A szakmai találkozó témáira és hangulatára még az elmúlt évinél is jobban rányomta bélyegét a gazdasági válság, amely az építőipart különös mértékben sújtja, illetve a kínai dömpingáruk agresszív terjeszkedése szerte Európában.

A konferenciát dr. Guth Zoltán, a Schiller Gimnázium igazgatója nyitotta meg, őt Károlyi Gyula, az IPOSZ alelnöke követte, aki egyebek közt elmondta: reméli, hogy ki tud lábalni a szakma abból a súlyos válságból, amiben jelenleg van. A kedvezőtlen folyamatok között említette az olcsó kínai kőanyagok dömpingjét. A téma a későbbiekben önálló programpontként is szerepelt a konferencia napirendjén, és a kötetlen folyosói beszélgetések meghatározó témája is volt…

Nagyításhoz kattintson a képre!
Károlyi Gyula, az IPOSZ alelnöke
köszönti a konferencia résztvevőit

Az olcsó kínai kövek áradata közel egy évtizede okoz komoly fejtörést a kőfaragó, sírkő- és műkőkészítő szakmának – így azoknak a vörösvári iparosoknak, vállalkozóknak és alkalmazottaiknak is, akik családi hagyományokat követve ezt a mesterséget űzik igen magas szakmai színvonalon városunkban. 2003-ban Molnár Sándornak, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete alelnökének meghívására a szakma egyik legnagyobb nemzetközi rendezvényén, a nürnbergi Ston-tec szakipari vásáron jártam. Már akkor érezhető volt az európai kiállítók körében: nagyon tartanak attól, hogy a kínai kőbányák elárasztják olcsó termékekkel a piacot, és átveszik a vezető szerepet Euró-pától…

Nos, ez azóta be is következett: hatalmas hajórakományok érkeznek nap mint nap Európába, hogy a szinte rabszolgamunkával készített olcsó köveikkel tönkre tegyék a helyi iparosokat.

A kínai dömping és a szakmát amúgy is nyomasztó halmozódó gondok arra késztették az Ipartestület tagjait, hogy Dall' Asta Arnold elnök és Csapucha Tamás jegyző aláírásával nyílt levelet fogalmazzanak meg az országgyűlési képviselőknek címezve. Ebben többek között leírják, hogy az utóbbi években a hazai kis- és középvállalkozások zöme gazdasági mélypontra került. Ez több okra vezethető vissza, egyrészt a jogszabályi környezet kifejezetten a multinacionális cégeknek kedvezett, másrészt a gazdasági válság miatt drasztikusan visszaestek a megrendelések. Fokozza a gondokat a szakképzés korábbi felelőtlen átalakítása, ami miatt a szakma kezd hígulni.

„A legnagyobb problémát számunkra a kínai import megnövekedése jelenti – szögezi le a levél. – A kínai árukkal ár tekintetében a magyarországi kőfaragó vállalkozók nem tudnak versenyezni. A magyar vállalkozók közterheivel esélyünk sincs a kínai szakmunkás 4 dolláros napi bérével versenyezni. A problémát csak növeli, hogy a faragott kész kövek hajószámra érkeznek a tengeren túlról. … Az olcsó kínai kövekkel, sírkövekkel, szobrokkal, épületelemekkel, burkolóanyagokkal egész Európát beterítik a kereskedők. … Az ázsiai késztermék dömpingszerű behozatala miatt a vállalkozóink alkalmazottainak száma az elmúlt két évben 50-60%-ban csökkent, hozzájárulva a munkanélküliségi ráta 11,5%-os soha nem látott mélypontjához. Csak szakmánkon belül több ezer ember veszítette el munkahelyét, és ezáltal családjaik megélhetése is veszélybe került. Sorra mennek tönkre a tradicionális több évtizedes múlttal rendelkező kőfaragó műhelyek, mivel nem tudják felvenni a versenyt a Kínából érkező késztermékkel” – panaszolják a levél megfogalmazói, akik a képviselőktől, az illetékes állami szervektől és a kormánytól azt várják, hogy jogszabályi változtatásokkal, szankciók bevezetésével védjék meg a magyar piacot a kínai kőipari késztermékek áradatától.

A levélben többek között egy másik, igen égető szakmai kérés is megfogalmazódik, tudniillik 2001. január 1-jétől jelentősen rontott a szakma helyzetén, hogy egyéni vállalkozói igazolvány váltásakor nem kérik a tevékenység gyakorlásához szükséges megfelelő szakmai végzettséget igazoló dokumentumokat. Ezt csak abban az esetben kell bemutatni, ha a hatóság utólag kéri. A szakmai hozzáértés nélkül, kontár módra elkészített és felállított sírkő baleset- és életveszélyes lehet! (Sajnos az elmúlt években több tragikus baleset is bekövetkezett emiatt a magyarországi temetőkben.)

A konferencián számos egyéb szakmai téma mellett szó esett még az Új Széchenyi Terv pályázati felhívásairól, a szakképzés aktuális kérdéseiről és a kő- és műkő termékek jogszerű forgalmazásáról is.

A konferencia keretében mutatták be Fogarasy Attila és Sax Ibolya nemrég megjelent „Hol sírjaink domborulnak” – temetők könyve, Pilisvörösvár című könyvét.

F. A.

A konferenciáról lásd még a Várkapu.info cikkét itt: http://varkapu.info/kozelet/20110301/kinai-sirkovek-lepik-el-magyar-piacot

A temetők könyve szakmai bemutatója

Azt nem lehet mondani, hogy tolongtak az érdeklődők az Ipartestület standjánál a gimnázium aulájában – ahol kaptunk egy asztalnyi helyet új könyvünk bemutatására, de azért mindig akadt néhány szakmabeli vagy újságíró, aki arra járt, és kezébe vette a szép kiállítású könyvet.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Sax Ibolya és Sax László érdeklődők körében
(Fotó: F. A.)

Különösen a helyi kőfaragók és sírkövesek érdeklődtek iránta nemcsak a szakmai téma miatt (a könyv külön fejezetben foglalkozik a sírkövek típusaival), hanem a patriotizmus, a szülőföld szeretete mián is.

De ugyanez az érdeklődés megvolt azokban a német származású, nem helyi „kövesekben” is, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek a szigorúan szakmai rendezvényre.

Tőlük számos dicséretet, elismerést kaptunk könyvünkért.

Vagy két tucatnyi könyvet el is adtunk a helyszínen, a gimnázium igazgatója, dr. Guth Zoltán egymaga tízet vásárolt intézménye számára.

Könyvünk – bár nem kimondottan alkalmas ajándékozásra –, reméljük, felkelti a vörösvári emberek érdeklődését, és kiváltja elismerését.

Ajánljuk mindenkinek sok szeretettel! Kapható 2000 forintos áron a Fetter Könyvesboltban, a Városi Könyvtárban, a Műhely-galériában és a Varázskőben.

Fogarasy Attila, Sax Ibolya

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata