Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XI. évfolyam 10. szám 2011 október
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Nagyításhoz kattintson a képre!

Hírek Vörösvárról és környékéről

Népviselet kiállítás Pilisszentivánon

Régi álmot váltott valóra a pilisszentiváni Német Nemzetiségi Önkormányzat: sváb népviseletekből rendeztek kiállítást a Tájházban.

Voltak hétköznapi és ünnepi ruhák, melyek nem csupán a falu lakosságának padlásáról kerültek elő, hanem az ország számos pontjáról.

A megnyitó ünnepségen egy élő bemutatón azt is láthatták az érdeklődők, hogy hogyan és mibe öltözött régen egy menyasszony. A szeptember 23. és 27. között megrendezett kiállítás fő célja volt átörökíteni a hagyományokat a mai fiataloknak, megmutatni nekik, hogyan éltek, öltözködtek őseik.

Átadták a Pest megyei művészeti pályázat díjait

A közelmúltban került sor a Pest Megyei Kormányhivatal és a Hungarofest Nonprofit Kft. által „Változatos megyéink az Európai Unióban” címmel fiatal képzőművészek, alkotók számára hirdetett közös művészeti pályázat eredményhirdetésére. Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott ünnepélyes keretek között adta át a helyezetteknek járó elismeréseket. A megyéből közel 25 pályamű érkezett be, és szinte valamennyi művészeti ág – képzőművészet, iparművészet, filmművészet, népművészet – képviseltette magát. A pályázaton témájában, tartalmában és megjelenésében kormányablakokhoz köthető pályaművekkel lehetett pályázni. Az alkotásokat egy öttagú szakmai zsűri értékelte dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott elnökletével.

A díjazottak és műalkotásaik címe:

1. Bajkó Dániel (Gödöllő): GDL Panoráma (festmény)
2. Vörös Ildikó (Pilisvörösvár): Kukkantás a kormányablakba (grafika)
3. Mikus Eliza (Tápiószecső): Woodwave-falburkolat

Látogatás Schrambergben

4 fős pilisvörösvári delegáció látogatott október 7-én a németországi Schramberg városába. Schramberg Pilisvörösvár legrégebbi, de nem hivatalos testvérvárosa. Fogarasy-Fetter Mihály, akinek ősei innen származnak, 1982-ben vette fel a kapcsolatot az ottani helytörténészekkel. Schrambergből származnak a Fetterek és a Szauerek.

Gromon István polgármester, Sax László, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szöllősi (Szauer) János képviselő és Feldhoffer János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja Thomas Herzog polgármester meghívására látogatott el a városba, a polgármesteri beiktatási ünnepségre. Következő számunkban részletesen is olvashatnak az eseményről.

Az év háza 2011

Nagyításhoz kattintson a képre!
fotó: Téglásy Zsuzsa – epiteszforum.hu

Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült családi házát választotta a legjobbnak 2011-ben az Év háza pályázat döntőzsűrije. Az idén negyedik alkalommal meghirdetett Év háza pályázaton az elmúlt években megvalósult családi házak közül 22 mérkőzött meg a zsűri előtt.

A verseny célja, hogy megismerje és megismertesse a szakmával a színvonalas, példamutató és követendő építészeti magatartásokat. Az elismerést október 3-án, az építészet világnapján adták át; ezzel egyidőben a Visegrádi Négyek legjobb családi házait bemutató kiállítás is megnyitott az Ötpacsirta utcában.

Megújult óvodák

Két felújított óvodát is átadtak az elmúlt hónapban a környéken. Solymáron a ’70-es évek végén épült Kék Óvoda energetikai felújítására nyert EU-s pályázaton pénzt az önkormányzat. A 30 milliós támogatáshoz 10 millió forintot tett hozzá a község – ebből a kazán és a nyílászárók cseréje, valamint az épület hőszigetelése történt meg. Piliscsabán a Napsugár Óvoda teljes műszaki és épületenergetikai rekonstrukciója mellett a környező udvar, a térburkolat és az utcai kapu is megújult. Az önkormányzat itt saját erőből finanszírozta a közel 40 millió forintos felújítást.

Liszt-hangversenyek

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Liszt-év alkalmából különleges koncertet hallhattak-láthattak az érdeklődők a Művészetek Házában a zene világnapja alkalmából. A zeneiskola tanárai Liszt Ferenc műveivel ismertették meg a fiatal közönséget. A hangversenyt ismeretterjesztő szövegekkel gazdagították, amikhez a zeneművek illusztrációképpen kapcsolódtak.

Szintén Liszt-művekkel kedveskedett a vörösvári közönségnek Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekesnő. A hangversenyről következő lapszámunkban olvashatnak beszámolót.

Népszerű a Művészetek Vára

Nagy sikerrel indult útjának a Művészetek Háza gyermekeknek szóló programja: a Művészetek Vára. Már az első hónapban 900 gyerek kérte az intézmény pecsétgyűjtő lapját, amire az előre megjelölt rendezvényeken való részvételért kerülhet alkalmanként egy vagy két pecsét.

A program a kulturális életben való aktívabb részvételt szeretné elősegíteni – már fiatal korban. Akinek még nincs gyűjtője, igényelhet a rendezvények alkalmával.

Horgász-vadász kiállítás

Nagyításhoz kattintson a képre!

Idén szeptember 17-én rendezték meg az immár hagyománnyá vált horgászati és vadászati kiállítást a Művészetek Házában.

A rendezvényen előadásokat is hallhattak az érdeklődők: Botzheim István, Pilisvörösvár egykori polgármestere az 1595-ös vörösvári csatáról és a várról beszélt, Karlné Menráth Réka a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa pedig a Pilisben található élővilágot mutatta be előadásában.

Radványi Béla történész a Pilis fiai című könyve kapcsán Csaba királyfiról tartott előadást, míg dr. Horkovics János, a Magyar Vár Alapítvány elnöke a magyar őstörténeti kutatás legújabb eredményeiről számolt be.

A kiállítók Schön Ferenc preparátor, Czeglédi Gizella festőművész, Herbszt István és Galacs György horgászok voltak.

Kiállítás

Nagyításhoz kattintson a képre!

Kilépve az ég alá címmel volt látható Győrffy-Kovács Adrienn képzőművész kiállítása szeptember-októberben a Művészetek Háza aulájában. Az alkotó Egerben tanult vizuális kommunikációt, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott; Kismaroson él. A vörösvári gyerekek már ismerhetik, hiszen az intézményben tanított 2 évvel ezelőttig. Most egy kiállítással tért vissza, amely az alkotói szempontból is termékeny gyeses évek olajfestményeit tárta az itteni közönség elé.

 

 

 

 

Közlemények

A pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola Közösen Gyermekeinkért
Alapítványának (2085 Pilisvörösvár Vásár tér 1.) kuratóriuma, az iskola tantestülete és diákjai
ezúton köszönik az adófizetők támogatását. Egyben tájékoztatásul közli, hogy a 2009. évi
adóbevallásnál 2010-ben az Alapítvány számlájára juttatott adófizetői 1 százalékból, mely
összesen 770.973 Ft 1 db SMART Board interaktív-táblát, 1 db Projektort, 1 db mennyezeti
konzolt, valamint 1 db számítógépet vásárolt.

NNAI

A Ligeti Cseperedő Alapítvány / adószáma:18673189-1-13 /nevében köszönetet mondok mindazoknak, akik a 2009. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át részünkre felajánlották.

A pilisvörösvári Zrínyi utcai óvodát támogató közhasznú alapítvány számlájára 446.660-Ft folyt be. 211.225-Ft-ot játékok, és szakmai anyagok vásárlására fordítottunk, 235.425-Ft-ot tartalékoltunk.

Tisztelettel kérjük a jövőben is segítő támogatásukat!

Gemela Gáborné
a kuratórium elnöke

Köszönet az 1%-ért

A Szent Márton Óvodai Alapítvány /2085. Pilisvörösvár, Szabadság u.71./ köszönetet mond mindazoknak, akik 2009. évi személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlották az óvodát támogató alapítványnak. Az érkezett összeg 222.337 Ft, melyet udvari játék (favonat) vásárlására használtunk fel.
Köszönettel:

a Kuratórium tagjai

A Vörösvári Újság karácsonyi sütiversenyt hirdet!

Részletek novemberi számunkban.

A Polgármesteri Hivatal közleményei

AZ „ALAPTÖRVÉNY ASZTALA”

Ezúton tájékoztatom Önöket, hogy az Ügyfélszolgálat új épületbe történő átköltözését követően, szeptember 12. napjától az „Alaptörvény Asztalát” a Fő tér 1. szám alól, a Fő utca 66. szám alatti Ügyfélszolgálatra helyezzük át, az ügyfélszolgálati helyiségbe.

Országunk új Alaptörvénye a fenti irodában, hivatali munkaidőben folyamatosan megtekinthető. Az Alaptörvény mellett elhelyezett igénylőlap kitöltésével bárki ingyenesen megrendelheti az Alaptörvénynek az Országgyűlés elnöke által aláírt példányát. Az igénylőlap a www.pilisvorosvar.hu honlapról is letölthető.

Az „Alaptörvény Asztalának” felelőse, Törzsök Péterné szívesen áll rendelkezésükre az Alaptörvény igénylésével kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Halastavak közterület-használati díjak befizetési határideje

Ezúton emlékeztetem Pilisvörösvár Város horgászait, hogy a halastavak második félévi közterület használati díjának befizetési határideje 2011. október 31. napja. Felhívom figyelmüket, hogy a közterület-használati díjakat a második félévben kiküldött készpénz-átutalási megbízáson fizessék be, tekintettel arra, hogy az Önkormányzat 2011. július 1-jétől számláit a Magyarországi Volksbank Zrt pilisvörösvári fiókjánál vezeti. (Az új bankszámlaszám: 14100024-11787949-02000004)

Köszönettel:

dr. Krupp Zsuzsanna
jegyző

Közbiztonsági hírek

Tűzoltóság

Riasztások

Az elmúlt egy hónapban a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesületet mintegy 12 alkalommal riasztották. Ebből 7 alkalommal a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság híradó ügyeletétől, 3 alkalommal lakossági bejelentésből, 2 alkalommal a Pomázi Köztestületi Tűzoltóságtól kapott jelzés alapján vonultunk ki. Ezek többségében kisebb közlekedési balesetek, gaz-, avar-, melléképület-tüzek voltak. Egy esetben egy leszakadt faágat kellett eltávolítani, mert akadályozta a forgalmat. Sajnos egy halálos esetnél is az Egyesület közreműködését kérték: egy fiatalember az Elmű középfeszültségű oszlopára mászott fel, ahonnan  a járdára zuhant. A mentők már nem tudták újraéleszteni.

Gyakorlat

A  szeptemberi hónapban 4 pilisvörösvári tűzoltó kapott lehetőséget az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, hogy az általuk szervezett városi kutató-mentő csapat tagjai lehessenek a Solymári Pannon Mentőkutyás alapítvány két kutyavezetőjével, és képviseljék hazánkat  Lengyelországban, egy egy hetes EU-NATO katasztrófavédelmi gyakorlaton.

Helyszíni ügyelet
Nagyításhoz kattintson a képre!
Fotó: Jekkel Zsuzsa

A Földgázszállító ZRT kérésére 5 napon keresztül a gázvezeték tisztítása miatt tartottunk helyszíni ügyeletet – mivel ezekben az esetekben különösen nagy a robbanásveszély, illetve a gázfáklya is begyújtásra került.
Új eszközök

Október első hetében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  központjában vehettük át az új típusú,  EDR-rendszerű rádiókat, amelyek nagymértékben segítik a munkát és a kommunikációt a hivatalos társszervekkel. Ezen készülékeket térítésmentesen kapta és használhatja a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Emellett a tűzoltók az elmúlt hónapok szárazságára való tekintettel az önkormányzat kérésére több esetben locsolták a parkokat és a főutak menti növényeket.

Pfeiffer Ferenc, a PÖTE elnöke

 

Rendőrség

Szeptember 17. – A Piliscsabai úton egy hirtelen elhalálozott személyhez hívták ki a rendőröket, akik kizárták az idegenkezűséget.

Módosult tudatállapot

Szeptember 15-én a Kandó Kálmán utcában egy lakos canabisnak (vadkender) látszó növényt talált. Az ügyben büntetőeljárás indult, a növényt szakértő vizsgálja.

Szeptember 16-án drogfogyasztásért büntetőeljárás indult egy fiatalember ellen, aki más ügyben ment be az őrsre. A rendőröknek gyanús viselkedése tűnt fel. Drogtesztet végeztek rajta, amely pozitív lett.

Szeptember  20-án a Bartók Béla úton a mentősök hívtak rendőri segítséget egy személyhez, akit pszichiátriára kellett volna szállítaniuk, a beteg azonban ellenállt. Ugyanezen a napon bejelentés érkezett, hogy autóval elütöttek egy kutyát, és a vétkes sofőr nem hívott orvost. A rendőrség elmondta, hogy ilyen esetben – állat elütése esetén – nincs olyan jogszabály, amely a gázolót orvosi segítség hívására kötelezné.

Szintén szeptember 20-án közterületen való alkoholfogyasztásért állítottak elő egy személyt.

Betörés

Egy Madarász utcai épülő házból eltulajdonítottak különböző, építéshez szükséges dolgokat, köztük 30 DOKA-állványt. Az állványokat később megtalálták a tulajdonosnál, így megszűnt az eljárás. A Derű utcában is betörtek egy hétvégi házba, innen szerszámgépeket tulajdonítottak el. A Dózsa György utcában egy családi házba törtek be, ahonnan 1 millió 800 ezer forint értékben tulajdonítottak el műszaki cikkeket. Egy, az Egressy Béni utcában épülő házból kátránypapírt és egyéb anyagokat tulajdonítottak el, míg a Szent Imre utcából elloptak 70 bála hungarocellt és 3 tekercs műanyaghálót. Arra kéri a rendőrség a lakosságot, hogy ha ilyesmit kínálnak olcsón, jelentsék a rendőrőrsön.

Autófeltörés, garázdaság, lopás

Történt néhány autófeltörés is az elmúlt egy hónapban. Egy, a Jókai utcában parkoló autónak az ablakát betörték, és elvittek egy hátizsákot 550 euróval. A Dózsa György utcában is feltörtek egy kocsit, és egy női sporttáskát loptak el belőle, benne 250 ezer forintnyi értékkel. A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet arra, hogy ne hagyjanak értéket az autóban, főként ne látható helyen!

Több esetben riasztották a rendőröket családi perpatvarokhoz. Az egyik ilyen esemény csoportos verekedésbe torkollt. Az utcán verekedő családtagok ellen garázdaság bűntettével indult eljárás.

Szeptember 27-én egy Fő úti vendéglőben valakinek a kabátjából ellopták a pénztárcáját, benne a bankkártyával, amit rövid időn belül több helyen is használtak. Ilyen esetben mindig le kell tiltani a kártyát, és fontos, hogy ne tárolják ugyanott a kártyához tartozó pin-kódot!

A lakosság segítségét kérik

Szeptember 28-án a solymári angol temetőnél felgyújtották a tarlót. A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy ha láttak az ügyben valamit, jelentsék be az őrsön!

Szeptember 26-án a bejelentő látta, amint a Madách utca és a Tövis utca kereszteződésében valaki kiugrott a kerítésen. Betörés nem történt, de arra kérik a lakosságot, bármi gyanúsat látnak, hívják az őrsöt.

Az október 7-ei esős napon rengeteg kisebb-nagyobb balesethez riasztották a rendőröket. Kérik a lakosságot, hogy esős időben fokozott körültekintéssel vezessenek!

Keresi a rendőrség a KRW-272-es rendszámú, Fiat Ducato típusú gépjárművet. Ha valaki látta vagy tud róla valamit, jelentse a rendőrsön!

Felhívják a lakosság figyelmét, hogy továbbra is tilos tűzgyújtási tilalom idején avart vagy bármi egyebet égetni. A tilalom megszegése pénzbírsággal sújtható.

Horváth Ferenc őrsparancsnok tájékoztatása alapján összeállította:

Palkovics Mária

A csatorna sem nyel el mindent!

Nagyításhoz kattintson a képre!

Olajok, zsírok, festékek, ételmaradékok, háztartási textíliák, vegyi anyagok – csak néhány olyan anyag a sok közül, amely sajnálatos módon nap mint nap a csatornarendszerbe kerül. Helytelenül, hiszen a lefolyók, csatornák rendeltetéstől eltérő használatával nemcsak a kellemetlen szaghatások, hanem az azonnali dugulás, fertőzés, környezetszennyezés és bírság kiszabásának veszélyét is előidézhetjük.

A szennyvíz különféle káros szennyező anyagokat tartalmaz, így ha tisztítás nélkül folyna a patakokba, folyókba, súlyosan károsítaná az élővilágot és a környezetet. Éppen ezért a szennyeződések eltávolítási folyamatában többféle módszert alkalmaznak: a mechanikai szűrés a darabos, az előülepítő (zsírfogó) a homokszerű, illetve olajos, a biológiai a szerves, a kémiai pedig a biológiailag nem bontható anyagok eltávolítását végzi el.

Azonban a csatornahálózat és a szennyvíztisztító kapacitása sem végtelen, ezért a környezetünk megóvása érdekében nagyon fontos tudni, hogy mit engedhetünk a csatornába és mit nem. A homok, a föld vagy a kavics fokozatosan tömíti el a lefolyókat, csatornaszakaszokat, míg a vatta, rongy vagy textília azonnali dugulást is okozhat, melynek következményeképp a szennyvíz a felszínre törhet. Ez nemcsak anyagi károkat okozhat, de komoly fertőzésveszély forrása is lehet.

A kémiailag szennyező vegyületek mérgező hatással vannak a szennyvíz kezelését elősegítő, jótékony hatású baktériumokra, súlyosan károsítva ezzel a szennyvíztisztító telep biológiáját. Ezért ne engedjünk a csatornába használt olajat, zsírt, benzint, festéket, gyomirtó szereket, erős savakat, lúgokat, vegyszereket, fel nem használt gyógyszereket. Ez ugyanis nagymértékű környezetszennyezést okoz, amely pénzbírság miatt magasabb szolgáltatási díjat vonhat maga után.

Pilisvörösváron úgynevezett elválasztott rendszerű szennyvízelvezető-hálózat működik. Ez azt jelenti, hogy az esővíz nem a csatornahálózatban, hanem a szennyvíztől elkülönítve, közvetlenül a befogadó vízfolyásba kerül elvezetésre. Az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető műbe csapadékvizet, illetőleg a csapadékvíz-elvezető műbe szennyvizet juttatni nem szabad. Az elválasztott rendszerű csatornahálózatra illegálisan rákötött csapadékvíz-bevezetések miatt ugyanis csapadék esetén nagymértékben megnő a befolyó szennyvíz mennyisége, meghaladva ezzel a szennyvíztisztító telep maximális befogadó képességét. Így a telep nem képes a szennyvizet a megfelelő mértékig megtisztítani, ami további környezetkárosítást eredményezhet.

Összegezve mindössze annyi a teendő, hogy az elhasznált étolajat gyűjtsük elkülönítetten, illetve kerüljük az ételmaradékok, darabos szennyeződések csatornába juttatását, azokat szilárd hulladékként kezeljük, valamint ne engedjünk a csatornába, zsírt, benzint, festéket, gyomirtó szereket, erős savakat, lúgokat, vegyszereket, fel nem használt gyógyszereket! Együtt tisztábbá és egészségesebbé tehetjük környezetünket!
Együttműködésüket ezúton is köszönjük!

Pilisvörösvári Vízművek Kft.
Cím: 2085 Pilisvörösvár, Sirály u. 1.
Postacím: 1325 Budapest, Pf.: 355
Vízvonal: 06 40 247 247  E-mail: vizvonal@vizmuvek.hu
Web: http://vizmuvek.hu/hu/pilisvorosvari-vizmuvek

Sajtóközlemény
Uniós támogatásból új telephely jött létre Pilisvörösváron

A TENZI Kft. 16.470.056 forint uniós támogatást nyert a „Telephelyfejlesztés” című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejleszési Terv Közép-Magyarország Operatív Programjának (KMOP) keretében. A 47.070.751 forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból egy csarnoképületet hoztak létre, valamint a meglévő irodaépületet fejlesztették tovább.

Az 1995-ben alakult TENZI Kft. mérlegek és mérőrendszerek értékesítésével és gyártásával foglalkozik. Emellett optikai területen is megtalálhatóak termékeik. Az optika tekintetében a TENZI Kft. Magyarországon piacvezetőnek minősül. Termékeik a nemzetközi piacon is keresettek.

A beruházással biztosítottá vált 9 munkavállalói pozíció megtartása.

A cégről és a fejlesztésekről bővebb információt a www.tenzi.hu oldalon olvashatnak.

Kapcsolat:

TENZI Kft.
Cím: 2085, Pilisvörösvár, Szent László u. 14.
Telefon: 06 20 / 922 66 15
Fax: 06 1 / 275 86 00
Email: info@tenzi.hu

Pályázati felhívások

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 185/2011. (IX. 29.) Kt. sz. határozata, valamint a Vörösvári Újság Szervezeti és működési szabályzata III. rész (5) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Vörösvári Újság „Nemzetiségi kultúra, nemzetiségi nyelv, hagyományőrzés, helytörténet” c. rovat rovatszerkesztői feladatainak ellátására.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 186/2011. (IX. 29.) Kt. sz. határozata, valamint a Vörösvári Újság Szervezeti és működési szabályzata III. rész (5) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Vörösvári Újság „Sport, szabadidő, egészséges életmód” c. rovat rovatszerkesztői feladatainak ellátására.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 184/2011. (IX. 29.) Kt. sz. határozata, valamint a Vörösvári Újság Szervezeti és működési szabályzata III. rész (5) bekezdése alapján pályázatot hirdet a Vörösvári Újság szerkesztő-riporteri feladatainak ellátására.

A részletes pályázati felhívás Pilisvörösvár Város Önkormányzata honlapján (www.pilisvorosvar.hu) elérhető.
Felvilágosítás az alábbi telefonszámon kérhető: 26-330-233/129, 30-2280-266.

Pilisvörösvár, 2011. október 4.

Gromon István
Polgármester

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata