Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XII. évfolyam 4. szám 2012 április
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Számít a gyorsaság és a határozottság
Interjú dr. Saufert Gyulával

Vörösváron mindenki ismeri dr. Saufert Gyulát, aki évtizedek óta – rá minden helyzetben jellemző – halk kiegyensúlyozottsággal vizsgálja és gyógyítja a vörösváriak kedvenc állatait. Édesapja, Saufert János Vörösvári Újságban megjelent cikkeit legalább olyan szívesen olvassák, mint fia, Gyula ismeretterjesztő írásait. Kevesen tudják viszont, hogy a Saufert családi nevet nem zöngésen (z-vel), hanem s-sel kell ejteni, mert eredetileg Schaufert volt, csak egy anyakönyvezési malőr folytán az sch betűkombinációból kimaradt a ch. A doktor urat arról kérdeztük, hogyan került a család Vörösvárra, és milyen kihívásokat rejt az állatorvos hivatása.

Nagyításhoz kattintson a képre!
• Hogyan és mikor költöztek Pilisvörösvárra?

Októberben lesz 20 éve, hogy itt dolgozom. Eleinte Budapestről jártam ki ide, de ahogy a munka mennyisége növekedett, el kellett gondolkodni más megoldáson, hiszen fontos számomra, hogy a nap bármely szakában – akár éjszaka is – gyorsan elérhető legyek. Miután szüleim nyugdíjba vonultak, 1995-ben közösen kiköltöztünk a Ligetre, egy családi házba, aminek az alsó szintjén szüleim, a felsőn pedig én és feleségem laktunk. 5 éve építtettünk egy környezetbe illő gerendaházat az Őrhegy lábánál, és azóta élvezzük a természet közelségét.

• Az állatorvos munkája nagyon szép, de kétségkívül néha veszélyeket is rejt magában. Mit lehet tenni azért, hogy a gyógyító munka minél kisebb veszélyt jelentsen az állatorvos számára?

Karban kell tartani a reflexeket! (És közben a doktor úr mosolyog.) A munka során az ember megismeri a pácienst és gazdáját, tudja, hogy mire számíthat, de az egyik szemünk mindig a jószágon van, s ha szükséges, bódítunk, vagy bekötjük a száját. Jó néhány éve beszereztem egy oltógerelyt, amellyel a veszélyes, nagytestű ebeket akár kerítésen kívülről is tudom injekciózni. Sajnos előfordulhatnak nem várt helyzetek (például elszakad a kikötőlánc), ilyenkor számít a gyorsaság, határozottság.

Nagyításhoz kattintson a képre!
• Doktor úr tart-e háziállatot?

Családunk több kedvencet tart, főleg lányom unszolására: 2 kutya, 3 macska, 2 nimfapapagáj, az igazán sajátom pedig egy ló. De volt már csincsillánk, nyulunk, emunk és teknősünk is.

• Mi a kedvenc állatfajtája?

A kutya és a ló. Lassan 30 éve lovagolok, ez a hobbim, megnyugtat, ellazít, amikor erdőn-mezőn keresztül együtt lehetek a természettel, elfeledve a munka nehézségeit, csak a lóra és a csodálatos pilisi tájra figyelve. Az utóbbi időben – mint a Pilis Lovasok Baráti Körének egyik alapítója – házi versenyeket rendezünk nagy érdeklődés mellett. Ilyen alkalmakkor a terep- és ügyességi versenyeken kívül különböző bemutatókat is rendezünk, hogy minél többen ismerjék meg ezeket a nemes állatokat. Legközelebbi rendezvényünk május 1-jén a Pilisszántói Faluházban egy Lovas Fotókiállítás lesz, majd május 26-án tartjuk tavaszi versenyünket.

• Hol lehet utánanézni a részleteknek?

Akit érdekelnek a rendezvények, részletes információt talál a www.pilisilovasok.com oldalon. Érdekességképpen még elárulom, hogy a ló és a művészet ötvözéseként operaénekesnő feleségem, Fers Márta és a lovam egy családilag készített videoklipben (Zsokéinduló) látható a www.operett.shp.hu oldalon.

• Praxisa alapján mi a benyomása, a vörösvári emberek milyen állatokat tartanak? Megváltozott-e a vörösváriak állattartási szokása az elmúlt években?

A vörösvári emberek elsősorban kutyát és macskát tartanak, de az utóbbi időben egyre több a vadászgörény, törpenyúl, tengerimalac és egyéb egzotikus állat. Régebben elsősorban a nagytestű őrző-védő ebek voltak túlsúlyban, az utóbbi időben egyre több ölebbel találkozom.

Nagyításhoz kattintson a képre!
• Van olyan (esetleg megelőző) kezelés, amit az emberek hajlamosak elfelejteni, de Ön mint szakember nagyon fontosnak tartja?

A legfontosabbak a zoonotikus (állatról emberre terjedő) megbetegedések. Itt elsősorban az egyébként is kötelező veszettség elleni oltásra gondolok, a rendszeres, 3-4 havonta végzett féregtelenítésre és a kullancsok elleni kezelésre, hiszen ezek az emberre is veszélyes Lyme-kórt hordozzák.

• Mi volt eddigi praxisának legizgalmasabb beavatkozása?

Nagyon sok elképesztő esettel találkozik ennyi idő alatt az ember, hirtelen nem is tudnám melyiket kiragadni. Talán annak a játékos fiatal berni pásztornak az esetét említeném, akihez azért hívtak rendszeresen, mert hol kis gazdija sapkáját, hol a nagymama bugyiját a szárítóról leszedve ette meg… Ilyenkor egy hánytató injekció csodákat művel… Időnként nagyon izgalmas dolgok tudnak előkerülni az állatok gyomrából: különböző használati tárgyak, vadgesztenye vagy játéksüni. Nemrégiben például elhullott kecskét kellett felboncolnom, ami – mint kiderült – egy Vileda felmosórongyot falt fel. A tulajdonosok elásták a bendőtartalmat a felmosóval együtt, majd néhány nap múlva újra hívás érkezett. Ezúttal a kutyáiknak lettek súlyos emésztési problémáik, mert a kutyák persze kiásták a földből, és megették a kecskegyomorban érlelt viledát!

• Mitől szomorodik el munka közben?

A legnehezebb feladat számomra mindig az, amikor olyan állatot kell véglegesen elaltatni, amiről tudom, ha időben, nem pedig csak betegsége elhatalmasodásának utolsó fázisában kerül hozzám, még életben maradhatott volna.

• Van-e olyan beavatkozás, amire praxisában eddig még nem került sor, de egyszer szívesen elvégezné, mert nagy kihívást jelentene?

Csontsebészeti műtéteket idáig nem végeztem, bár régi álmom, hiszen ez a praxis egyik legszebb s egyben legnehezebb területe. Az elvégzésükhöz megfelelő műtő, altatógép, őrzőmonitor, elektrokauter, drága implantátumok és természetesen jó minőségű röntgenkészülék, esetleg hívóautomata szükséges, ezek már rendelkezésre állnak. A műtétek elvégzéséhez szükséges tudást különböző továbbképzéseken sajátítottam el, így mostantól kisegítő kollégával és asszisztenciával együtt ezeket a beavatkozásokat is el tudjuk vállalni.

• Viszi valaki tovább a családban az állatokkal való törődést?

Igen, jó úton haladunk felé, hiszen 12 éves lányom, Hanna már határozottan ezt a pályát nézte ki magának. Császármetszéses eseteknél neki külön szólnom kell, mert látni szeretné a kölykök világra jöttét.

• Mit kíván a vörösvári állattartóknak 2012-re?

Kevesebb kullancsot!

• Kedves Doktor Úr, köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk mind privát, mind szakmai tekintetben.

Müller Márta

A Polgármesteri Hivatal közleményei

ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉSI AKCIÓ

Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2012. május 12-én, szombaton 9-13 óra között elektronikai hulladékgyűjtő akciót hirdet egy időben az alábbi helyszíneken:

Kérjük figyelembe venni az alábbi szabályokat:

1. Az elektronikai hulladékok kizárólag a fenti helyszíneken adhatók le, a megadott időpontokban, az átvevő személy részére.

2. A hulladékokat a közterületen elhelyezni, lerakni tilos!

3. Kizárólag az elektronikai hulladékokat vesszük át.

4. Az elektronikai hulladékokat teljes körben gyűjtjük: működésképtelen, használaton kívüli, árammal, elemmel vagy akkumulátorral működő eszközöket, berendezéseket.

5. Az idei évben gyógyszerhulladékot nem veszünk át, mert az a gyógyszertárakban térítésmentesen leadható.

6. Az elektronikai hulladékokat, akkumulátorokat, elemeket és fénycsöveket korlátlan, akár vállalkozói mennyiségben is átvesszük. Az idei évben egyéb veszélyes hulladékokat nem veszünk át, az akció kizárólag az elektronikai hulladékok gyűjtésére irányul.

Környezetünk állapota mindannyiunk közös ügye, ezért kérjük, áldozzon egy órát közvetlen környezetére!

Pilisvörösvár, 2012. március 28.

Gromon István
polgármester

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata