Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XII. évfolyam 12. szám 2012 december
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Hírek

Kitüntetést kapott a Fő utca
Nagyításhoz kattintson a képre!

Kitüntetést kapott Pilisvörösvár a tavaly felújított Fő utcáért. Pest Megye Közgyűlése 1999 óta december 4-én, Pest-Pilis-Solt vármegye létrejöttének évfordulóján ünnepli a megyenapot. A megyei kitüntető díjakat ünnepi közgyűlés keretében osztják ki. Az idei megyenapon Pilisvörösvár is a díjazottak között volt. A tavaly felújított Fő utcáért Gromon István polgármester vette át a Kulturált Települési Környezet díjat. Fotónkon Kálmán Kinga főépítésszel, Kimmelné Sziva Mária alpolgármesterrel és Szabóné Pányi Zsuzsannával, Pest megye főépítészével látható a megyeháza dísztermében.

A bányatelepi kápolna búcsúja
Nagyításhoz kattintson a képre!

December 2-án, a bányatelepi kápolna búcsúja alkalmából délelőtt 9 órakor Balla Sándor plébános mondott ünnepi szentmisét. Homíliájában megemlékezett Szent Borbáláról, a bányászok és egyben a kápolna védőszentjéről.

A bányatelepi kápolna épületét 1922-ben építették, eredetileg bányászok elszállásolására. Kápolna céljára 1931-ben, a pilisvörösvári plébániatemplom ideiglenes bezárása miatt bocsátotta a bányatelepi hívek rendelkezésére a bányaigazgatóság. Még abban az évben hozzájárultak ahhoz, hogy a volt munkásotthon nagytermét állandó jelleggel kápolnának használják. A kápolnát 1931. december 6-án áldotta meg Shvoy Lajos megyéspüspök, Szent Borbála tiszteletére.

Intézmények átadása

December 6-án tankerületi értekezletet szervezett Pilisvörösvár Polgármesteri Hivatala az iskolák állami fenntartásba adásának aktuális feladatairól. A megbeszélést, amelyre a hivatali tanácsteremben került sor, Fogarasy Attiláné tankerületi igazgató asszony vezette.  Meghívást kaptak az egyeztetésre a Pilisvörösvári Járáshoz tartozó települések jegyzői, intézményvezetői és oktatási referensei. Az átadással kapcsolatos feladatokat rövid határidővel kellett elvégezniük az érintetteknek. Az átadásról szóló megállapodásokat december közepére már a járás összes településével megkötötték. A témáról bővebben olvashatnak következő havi számunkban.

Megbeszélés a Hagyományőrző Egyesülettel

December 11-én este a Városháza üléstermében összevont bizottsági ülés keretében zajlott egyeztetés a Hagyományőrző Egyesület elnökével, Gromon Andrásnéval. Az ülésen a pénzügyi (PVKB) és a kulturális (ÜOKB) bizottság, valamint a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjain kívül részt vett Gromon István polgármester, Balasi Anikó, a Művészetek Háza igazgatója, Balla Sándor plébános és a Hagyományőrző Egyesület több tagja. A téma a Hagyományőrző Egyesületnek a Fő u. 104. sz. önkormányzati tulajdonú épület hasznosítása ügyében tett kérelme volt. A két és fél órás megbeszélésen az egyesület elnöke ismertette az ingatlannal kapcsolatos elképzeléseit, illetve szó volt a tájház és az egyesület által felhalmozott tárgyi és kulturális értékek megőrzésének, rendszerezésének lehetőségeiről. Megállapodás egyelőre nem született, de a résztvevők egyetértettek abban, hogy a hagyományőrzésnek kiemelten fontos szerepet kell kapnia Vörösvár életében, és hogy az évek során összegyűjtött érték felbecsülhetetlen, és meg kell őrizni az utókor számára.

Útjavítás hóban-fagyban
Nagyításhoz kattintson a képre!

Felújították az útburkolatot a 10-es úton, a Liegl-körforgalom közelében. Az utat december 5-én kezdték el felbontani a Magyar Közút munkásai, épp mikor beköszöntött az igazi tél, hóval és faggyal. A munkálatok idején hatalmas torlódás alakult ki a 10-es úton, december 6-án délután a fővárosból érkezők több óra alatt jutottak haza. A nem túl szerencsés időzítés ellenére a javítás befejeződött, a régi aszfaltot a csomóponttól mindkét irányban teljes szélességégben felmarták, és mindkét sávot újraaszfaltozták.

Látogatás Ohmüllner plébános sírjánál
Nagyításhoz kattintson a képre!

Gromon István polgármester december 8-án látogatást tett Székesfehérváron Ohmüllner Márton egykori pilisvörösvári plébános sírjánál, a székesfehérvári szemináriumi templom kriptájában. Ohmüllner Mártont 2012. szeptember 27-én avatta posztumusz díszpolgárrá Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Kötelező tüdőszűrés

Kötelező tüdőszűrés lesz januárban Vörösváron, január 3. és 23. között! A kötelezettség a 30 éves és ennél idősebb lakosság körében érvényes. A megjelenést igen szigorúan veszik, amennyiben valaki elmulasztja a vizsgálatot, eljárási bírságot köteles fizetni, ami ötezertől ötszázezer forintig terjedhet. Részletes tájékoztató a 20. oldalon.

Egyszer volt, régen volt

Decemberben ünnepelte fennállásának ötéves évfordulóját a Pilisszentiváni Helytörténeti Közhasznú Egyesület (HKE). Az egyesületet alapító 22 tag négy település lakói közül került ki, túlnyomó többségük ma is tagja az azóta kibővült létszámú egyesületnek. Az évek során felújították a régi, út menti szentképtartó oszlopokat (Bildstock), valamint emlékköveket és információs táblákat állítottak a község egykori jelentősebb bányaüzemeinél. Népszerűek az egyesület havonkénti képnézegető alkalmai, amelyeken előkerülnek a még sok helyen megbújó fényképes ládikák, és az abban őrzött kincsek.

 Az 5 éves jubileum alkalmából jelentette meg a HKE „Egyszer volt, régen volt” című helytörténeti kiadványát, amelyben részletes történeti áttekintések, visszatekintések olvashatók például az egykori vízmű, a sportegyesület és a hajdani színjátszó körök működéséről; megismerhető belőle az eredetileg rendkívül korlátozott számban megjelentetett szentiváni monográfia, és néhány szentiváni „iparosdinasztia” története is. (Szentiváni Újság)

Országgyűlési képviselők
Nagyításhoz kattintson a képre!

Országgyűlési képviselő lesz Solymár alpolgármestere, Gaal Gergely. A Solymári testületbe a Fidesz-KDNP színeiben bekerült képviselő Salamon László helyére kerül a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójában. A 35 éves kormánypárti politikus terveiről szólva kiemelte: az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben szerzett tapasztalataira építve a Kárpát-medence, a diaszpóra és az anyaország magyarsága közötti összetartozást, elsősorban a fiatalok közötti élő kapcsolatok kialakítását szeretné tovább erősíteni – nyilatkozta az MTI-nek.

Lenhardt Balázs idén november 7-ig volt a Jobbik parlamenti frakciójának tagja, azóta független képviselő. November 22-én a pártból is kizárták – a Jobbik indoklása szerint azért, mert nyilatkozataival túlment azon a határon, ami nem romboló belső kritikát jelent. A frakcióból való távozásakor azt mondta: nem tartja jó iránynak, hogy pártja belesimult a többi parlamenti párt közé, hogy kezdi elveszíteni radikális jellegét, és több utcai akciót szeretne. Lenhardt Balázs 2010-ben egyéni képviselőként indult Pest megye 10. választókerületében, az országgyűlésbe a Jobbik országos listáján került be. Jelenleg a parlament gazdasági és informatikai bizottságának tagja.

Megújult a Pilis Pláza

A térségi honlap 2004 novemberében indult helyi hírekkel, programokkal, cégtárral, 2012. december elején négy éves fejlesztést követően újult meg. A korábbi információkon és funkciókon kívül újakkal bővült a portál, közösségi és interaktív irányba mozdult el. Lehetőség van regisztrációra, úgy még több szolgáltatás vehető igénybe – mind cégeknek, mind civileknek, művészeknek és magánszemélyeknek. A portál a pilisplaza.hu címen érhető el.

Adómentes juttatások kultúrára

A jövő évtől a sportrendezvények mellett már kulturális programok megtekintésére szóló belépők, bérletek vásárlását is adómentesen támogathatják a munkáltatók. „Ez növelheti a kulturális események látogatottságát” – mondta L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár, akinek egyéni képviselőként benyújtott indítványát elfogadta a parlament november 19-én. Jövő év január elsejétől kiállítások, színház, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadások, továbbá közművelődési szervezetek által nyújtott kulturális szolgáltatások igénybevételére szóló belépőjegyek, bérletek vásárlására, de akár könyvtári beiratkozási díjára is fordítható az évi legfeljebb 50 ezer forintos összeg.

Elhelyezték a káplánt

Lapzárta után érkezett a hír: Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök úr 2012. december 15-i hatállyal Mészáros Péter pilisvörösvári káplánt Etyekre helyezte plébánosnak. A hirtelen jött kinevezés miatt Péter atya a híveknek csak egy részétől tudott elbúcsúzni. Az egyházközség a szokásoknak megfelelően az elköszönő atyának szeretné megköszönni a pilisvörösvári egyházközségben végzett szolgálatát, ezért a 2013. január 13-i vasárnapi perselyadományokat Péter atyának fogják eljuttatni.

Borszéki hírek

Újból van fürdője Borszéknek. Október 27. óta a település saját működtetésű, melegített borvizes medencével várja az idelátogatókat. Ennek köszönhetően kérheti a város, hogy ismét megkapja a hivatalos fürdővárosi minősítést, azonban ehhez egyéb feltételeknek is meg kell felelnie, pl. a helyi panzióknak 500 férőhelyet kell biztosítaniuk a jelenlegi 350 helyett.

Mik József polgármester és Moldován József volt államtitkár úgy döntöttek, hogy eddig szerzett tapasztalataikat kamatoztatni szeretnék, ezért parlamenti képviselőnek jelöltették magukat az RMDSZ színeiben. Moldován József a 4-es, Mik József az 5-ös választási körzetben próbálkozott. Mik Józsefnek a december 9-ei választáson nem sikerült mandátumot szereznie, míg Moldován József Hargita megye 4-es számú választókerületében megszerezte a szavazatok abszolút többségét.

Borszéki hírek

Újból van fürdője Borszéknek. Október 27. óta a település saját működtetésű, melegített borvizes medencével várja az idelátogatókat. Ennek köszönhetően kérheti a város, hogy ismét megkapja a hivatalos fürdővárosi minősítést, azonban ehhez egyéb feltételeknek is meg kell felelnie, pl. a helyi panzióknak 500 férőhelyet kell biztosítaniuk a jelenlegi 350 helyett.

Mik József polgármester és Moldován József volt államtitkár úgy döntöttek, hogy eddig szerzett tapasztalataikat kamatoztatni szeretnék, ezért parlamenti képviselőnek jelöltették magukat az RMDSZ színeiben. Moldován József a 4-es, Mik József az 5-ös választási körzetben próbálkozott. Mik Józsefnek a december 9-ei választáson nem sikerült mandátumot szereznie, míg Moldován József Hargita megye 4-es számú választókerületében megszerezte a szavazatok abszolút többségét.

Elhunyt Friedrich Ignácné
Nagyításhoz kattintson a képre!

Manci néni

November 29-én, életének 92. évében elhunyt Friedrich Ignácné Manci néni, a solymári német nemzetiségi hagyományőrzés meghatározó személyisége. Manci néni tanítói pályáját Solymáron kezdte 1941-ben. Működése alatt szép sikereket ért el a német nemzetiségi tánccsoport. Fontos szerepet játszott a közéletben, fáradhatatlan aktivitással őrizte és ápolta a település német kultúráját. Számos kitüntetése közül legjelentősebb a magyarországi németeknek adható legmagasabb szintű nemzetiségi elismerés, a Goldene Nadel díj, amit 2006-ban nyert el, illetve a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje elismerés. Munkájáért Solymár képviselő-testülete is elismerésben részesítette. December 8-án helyezték örök nyugalomra a solymári temetőben.

Január 19. a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja lett
Nagyításhoz kattintson a képre!

A magyar Országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét. 66 évvel ezelőtt, 1946. január 19-én indult el az első olyan deportálóvonat vagon Budaörsről, amivel kezdetét vette a második világháborúban győztes hatalmak döntésének megfelelően a magyarországi svábok kitelepítése. Az Országgyűlés a határozat szerint „tisztelettel adózik mindazok előtt, akik a megaláztatások, elhurcolások áldozatai voltak”.

Az emléknapról szóló indítványt négy KDNP-s és három fideszes politikus jegyezte, és a kormány támogatása mellett a teljes Parlament támogatását megszerezte: a határozat december 11-én 333 igen szavazattal.

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata