Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XIII. évfolyam 9. szám 2013 szeptember
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Ne pötyögj, inkább diktálj!

Meg lehet e írni manapság egy újságcikket úgy hogy az ember nem használ hozzá billentyűzetetÉn mindenesetre megpróbáltamEz a Szöveg úgy készült hogy nem nyúltam a számítógép billentyűzetéhez Nem használtam mobilt okostelefont tabletet süt sült söt mondom sőt még tollat vagy ceruzát sem

Na jó de akkor mi a titka

Nagyításhoz kattintson a képre!

Ha sikerült felkelteni a kíváncsiságukat akkor mostanra biztosan mindenki találgatásokba kezdett hogy kértem e valakitől segítséget vagy miféle trükk van a dologban Biztosítom önöket arról hogy egyedül írtam hacsak nem számítjuk Schuck Bélát meg a Google beszédfelismerő programját. Máris magyarázatot kapnak mindenre, de előbb tegyünk annyi engedményt nekem, hogy a vesszőket, pontokat és a hiányzó írásjeleket pótoljam a könnyebb érthetőség végett. Most pedig akkor átadom a szót Bélának, aki elmagyarázza, mi ez az egész.

• Én már tudom, hogy működik, de az olvasók még nem. Mesélj egy kicsit az online diktálásról. Először mondjuk arról, hogyan kell használni.

Oda kell ülni egy számítógéphez, aminél van mikrofon és internet, és fel kell keresni az onlinediktalas.hu weboldalt, ott pedig már le is van írva minden más tennivaló: Kattints a mikrofon gombra, és beszélj, amíg szeretnél. Ha kész vagy, jelöld ki a szöveget, vagy várd meg, míg kijelölődik. Nyomj Ctrl+c-t a szöveg másolásához, és illeszd be a szöveget a számítógépeden, ahová szeretnéd.

• Ezek szerint ez gyakorlatilag egy titkárnő-gép, aki legépeli, amit az ember mond. Mennyiben új ez a dolog, és mennyiben a te fejlesztésed?

A beszédfelismerés a Google-nak köszönhető. Egy ilyen fejlesztésre nem sok cég képes a világon, mert hatalmas feladat. Én annyit tettem, hogy készítettem egy weboldalt, ami ezt a lehetőséget használja. Táblagépeken, okostelefonokon már eddig is elérhetők voltak olyan alkalmazások, amik leírták, amit az ember diktált, de asztali számítógépen erre ez év elejéig nem volt lehetőség.

 

Nagyításhoz kattintson a képre!

Schuck Béla 1997 óta készít honlapokat (azaz előbb kezdte, mint a Google). Munkája egyben a hobbija, már több száz honlap köszönhető neki, ezek közül több Pilisvörösvárhoz kapcsolódik. 1998 óta, kezdettől fogva fejleszti és tartja karban városunk hivatalos honlapját, a pilisvorosvar.hu-t, amit 2009-ben és 2010-ben is a legjobb városi honlapnak választottak Magyarországon. Ő szerkeszti a Vörösvári Újság online verzióját. További honlapjai: pilisvorosvar.lap.hu, piliscsaba.lap.hu, illetve a pilisplaza.hu, amely 2004-ben indult térségi portálként, és tavaly de­cemberben újult meg.

• A Google elsősorban internetes kereső. Hogy jön ide a beszédfelismerés?

Ha a Google böngészőjét, a Chrome-ot használjuk, akkor a keresőmező jobb sarkában látunk egy kis mikrofon-ikont. Angol nyelven ez már régebb óta működik, magyarul csak idén januárban jelent meg, új funkcióként a kereséshez. Ha a mikrofont választjuk, és nem a billentyűzetet, akkor a keresett szót nem begépelnünk, hanem bemondanunk kell. Ennél azonban a háttértechnika sokkal többet is lehetővé tesz: akár hosszabb szövegek diktálását is.

A Google 2013. január közepén jelentette be, hogy szélesebb körben elérhetővé teszi a beszédfelismerő képességet, illetve egy Web Speech API kiegészítést, amellyel ez weboldalba integrálható. Emlékszem, egy januári este olvastam a hírt, akkor pattant ki a fejemből az ötlet, hogy jó lenne egy ilyen honlap. Másnap azonnal neki is álltam a megvalósításnak, mert tudtam, hogy nem sok munka, sőt inkább kikapcsolódás. Úgy tűnik, elég korán ismertem fel a lehetőséget, mert azóta sem készített hasonlót senki.

Valóban: rákerestem az „online diktálás” kifejezésre, és az első néhány tucat helyen csupán a gázóra mérőállásának bediktálási lehetőségeit, esetleg angol diktálási feladatokat találtam. A teljesség kedvéért: ráakadtam egy cikkre, ami egy hasonló programról beszél, ami azonban nem ingyenes, ráadásul a feltüntetett helyen nem is elérhető. Egy kicsit azért lehetünk büszkék, amiért ez egyedül egy vörösvárinak jutott eszébe.

• A honlap használata egyelőre ingyenes.

Igen, és ez így is marad, nincsenek vele üzleti céljaim.

• Én már kipróbáltam, és látom, hogy mennyire működik. De arra is kíváncsi vagyok, hogy hogyan.

Nem véletlen, hogy egy ekkora adatbázissal rendelkező cég készített ilyen fejlesztést. A hangminta, amit a mikrofonba mondunk, elmegy a több száz milliárd szót tartalmazó központi hangminta-adatbázisba, ahol a program összeveti a meglévő szavakkal. Ez alapján jeleníti meg az írott szöveget. A beszédfelismerés pontossága még nem tökéletes, de ahogy a szóadatbázis gyarapszik, ez is folyamatosan és gyorsan, hétről hétre fejlődik. A felismerés minősége függ a mikrofontól, a háttérzajtól, az orgánumtól és a hanglejtéstől is. Formázásra, például új sor kezdésére jelenleg nincs lehetőség, és központozás sincs, de mindenesetre „tud” magyarul.

• Igen, én is így tapasztaltam: a nevedet például nem tudta leírni, a „sőt” szót is csak sokadjára, de többnyire meglepően pontos, és az angol szavakkal is jól boldogul. Szerinted kinek lehet hasznos ez az alkalmazás?

Bárkinek, aki levelezik, vagy egy mondatnál többet ír. Annak is, aki csak egy ujjal tud gépelni, mert időt spórol, és annak is, aki 10 ujjal, vakon és gyorsan gépel, mert mindenképpen kényelmesebb. És egyszerű, nem kell telepíteni, azonnal használható. Én a kertben is szoktam használni, ölemben a számítógéppel.

Sólyom Ágnes

Érdekesség

Az első beszédfelismerő, a Bell Laboratories „Audrey” nevű rendszere 1952-ben jött létre, és csak számokat ismert fel. Ma pedig – mint korábban csak a scifikben – séta közben a Google Glassnak adhatunk szóbeli utasításokat. Ezt a szemüvegbe épített mini számítógépet már több ezer tesztelő használja, idén decembertől rendelhető Amerikában, kb. 300 ezer forintos áron.

 

Kultur Kaffee

Nagyításhoz kattintson a képre!

Szeptember 13-án megnyitotta kapuit a Kultur Kaffee kávézó a Művészetek Háza aulájában.

A Kultur Kaffee egész évben H-P 14-22 óra között, szombaton 16-22 óra között tart nyitva.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nemcsak az étel- és italkínálatot érdemes figyelni, hanem a Kultur Kaffee programkínálatát is, mely események belépődíjmentesen látogathatóak!

Novembertől indul az Esti Agora a Művészetek Házában!

Várjuk az Ön jelentkezését, ha szívesen vállalná, hogy megosztja tudását, ismereteit, hobbiját másokkal.

Az Agorára várunk mindent, ami alkotás vagy kikapcsolódást jelent:

Érdeklődni lehet:

hétköznap 10-16 óra között a 330-470-es telefonszámon. E-mailt is szívesen fogadunk: kozmuvelodes@mhpv.hu, mhigazgato.@mhpv.hu

Új könyvek a városi könyvtárban

WM. Paul Young: A viskó

Nagyításhoz kattintson a képre!

Egy, a telepesek által elhagyott rozoga, rossz emlékeket idéző viskó (A Viskó) egyszeriben döbbenetes titkok tárházává válik, ahol izgalmas találkozások során a megbocsátás gyógyító ereje és hatalma is felragyog a sebzett szív számára.

Vass Virág : Sohaférfi

Nagyításhoz kattintson a képre!

„Különleges nőt keresek. Olyat, aki talán sohasem válaszolna erre a hirdetésre.”

Barna Dávid: Egy magyar regény – Minden nagy író mögött áll egy kisasszony

Nagyításhoz kattintson a képre!

A kortárs magyar irodalom váratlan felfedezettjének lenyűgöző küzdelme és párbeszéde egy örök klasszikussal.

Földes András: Erőss Zsolt

Nagyításhoz kattintson a képre!

A Himalájánál magasabbra. Bővített kiadás. A történetekből megismerhetjük a hegymászó kalandjait Erdélytől a Himalájáig, az első sziklamászástól a tragédiával végződő legutolsó expedícióig.

Rachel Joyce: Harold Fry valószínűtlen utazása

Nagyításhoz kattintson a képre!

Boris Vian: Tajtékos napok

Nagyításhoz kattintson a képre!

Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka

Nagyításhoz kattintson a képre!

Bächer Iván: Zsál

Nagyításhoz kattintson a képre!

Tallér Edina: A húsevő

Nagyításhoz kattintson a képre!

 

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata