Flash Player -letöltése szükséges a megtekintéséhez.

XIII. évfolyam 9. szám 2013 szeptember
KezdőlapElőző oldal
Következő oldal

Fórum

Hát nem csodálatos?

Olvasom a Vörösvári Újságban, hogy itt járt nálunk egy brazil sváb származású csoport és nagyon szép, színvonalas műsort adtak elő. Sajnos nem láttam az előadást, de a híre messze szállt.

Ezeknek a fiataloknak szüleik, nagyszüleik a II. világháború idején kerültek Brazíliába. Akár kényszerűségből, akár elűzetésből kerültek el Magyarországról, egy dologról nem feledkeztek meg: kik is ők valójában. Idézet az újságcikkből: „Itt kiderült, hogy a  portugál mellett a dunai sváb nyelvet is tanulják, gyakorolják és szépen beszélik is. Minden megpróbáltatás és nehézség ellenére ezek a modern fiatalok ragaszkodnak nyelvjárásukhoz és hagyományaikhoz (bár így lenne ez nálunk is…).”

Hát nem csodálatos, több ezer kilométerre, távol őshazájuktól nem felejtik el anyanyelvüket?! Hát hol vagyunk mi, Magyarországon élő svábok? Ugyan vagyunk még egy páran, akik beszélik a nyelvet; mi hogyan kezeljük ezt a témát?

Beszélünk sváb hagyományainkról, szép népviseletünkről, táncainkról, szokásainkról, ünnepeinkről, de a nyelv oktatásáról, továbbadásáról sehol sem esik szó. Vajon érezzük a különbséget? Az őshazától elkerült emberek (ráadásul fiatalok) és az itthon maradottak között?

Tisztelt Olvasók! Ha azt hiszik, én Pilisvörösvárról beszélek vagy csak Pilisvörösvárról, tévednek. Én a Magyarországon élő svábságról beszélek, de természetesen elsősorban Pilisvörösvárról. Vajon mi lesz 10-15 év múlva, ha az unokáink megkérdezik anyukát-apukát: Mondjátok, mi az, hogy sváb? Mi lesz a válasz?

Hát nem érdekes az a nép, amely büszkén vállalta sváb származását, amikor állítólag nem volt tanácsos svábul beszélni? A mintegy 320 évvel ezelőtt idetelepített sváb emberek 270 évig csodálatosan beszélték a nyelvet, azóta viszont szép lassan elfelejtik ősi beszédüket. Vajon tudják-e a Magyarországon élő svábok, hogy mit köszönhetnek nyelvüknek?

Csak címszavakban: a nyelv nélkül nem lennének partnerkapcsolataink, kisebbségi önkormányzatunk stb. Egy konkrét példát kiragadván: a nyelvnek köszönhetjük, hogy 1992-93-ban 850.000 DM-et kaptunk a Bajor Államtól a mai Schiller Gimnázium bővítésére.

És ha már a példákról beszélek: évente megrendezik a sváb és német versmondást iskolai, megyei majd országos szinten. Az utóbbi években részt vettem nézőként ezeken a megmérettetéseken. Amikor Vörösvár, Solymár, Szentiván sikert ér el bármelyik szinten, akkor boldog és büszke az iskola, a kisebbség, a szülők, a nagyszülők. De nem kellene tenni azért, hogy ne csak Brazíliában beszéljék a svábot, hanem itthon is?

A jó példáknál maradva: a Szabadság úti Cseperedő Óvodában egy olyan gyűjteményt fognak kiadni, amelyben sváb mondókák, dalok lesznek. Nagyon örülök ennek.

Szintén az újságból értesülhettünk arról, hogy Solymáron színdarab formájában elevenítik fel a sváb hagyományokat, ezáltal is őrizvén a nyelvet. Ezt a színdarabot Hartmann Hilda, solymári néprajzkutató írta, és solymári, vörösvári és szentiváni fiatalokkal és idősebbekkel szeretné eljátszatni. Csak gratulálni tudok és nagyon sok sikert kívánok hozzá.

Példák, kezdeményezések tehát vannak a nyelv megőrzésére itt-ott. Fontosnak tartom azonban, hogy mind többen gondolkozzanak el és ötleteljenek a további lépésekről.

Tisztelettel,

Sörös János

Közlemény

Nagyításhoz kattintson a képre!

A szíriai helyzet békés megoldása érdekében a pilisvörösvári KDNP tagjai is imádsággal és együttérzéssel csatlakoztak a Nagyboldogasszony templom előtti keresztnél Ferenc pápa felhívásához.

Dr. Gábeli Zoltánné

(Foto AP/Gregorio Borgia)

Helyesbítés

A Városi „Napos Oldal” Szociális Központ Családsegítő Szolgálata ezúton szeretné helyesbíteni az újságban korábban megjelent köszönetnyilvánítást. A játék plüssállatokat intézményünk számára a Gradus Óvoda ajánlotta fel. A tévedésért elnézésüket kérjük, és még egyszer nagyon köszönjük a játékokat!

Selymesi Erzsébet intézményvezető

Evangélikus Misszió

Szeptemberben volt az egy éves születésnapja a Pilisvörösvári Evangéliumi Missziónak. A Misszió célkitűzései közé tartozik az evangélium hirdetése és a felekezeti összefogás elősegítése.    

Kőrösi Zsolt

Köszönetnyilvánítás

A Pilisvörösvári Nyugdíjas Klub köszönetét fejezi ki az alábbi személyeknek, szervezeteknek, hogy támogatták a klubot a Vörösvári Napok rendezvényének sikeres lebonyolításában:

Waldek Kft, Tácsik és Wipi cukrászdáknak, Manhertz és Ziegler szódásoknak, Peller Zoltánnak, Guth Zoltánnak, Karácsonyinénak és csapatának, a Művészetek Háza dolgozóinak, a Német Nemzetiségi Fúvószenekarnak, a Német Nemzetiségi tánccsoportnak, valamint Müller Edinának. Köszönjük a segítségüket, támogatásukat!

a Pilisvörösvári Nyugdíjas Klub Vezetősége

Köszönet és felhívás!

A Szebb Környezetünkért Egyesület köszönetet mond mindazoknak, akik munkájukkal, támogatásukkal és részvételükkel sikeressé tették a Civilek Napja egyesületi rendezvényét, a Kutyaszépségversenyt a Vörösvári Napokon. A fotókat megnézhetik honlapunkon.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vörösvári Virágtalálkozóra a Városi Könyvtárba. Időpontja: 2013.okt. 5. szombat 15 óra. Várjuk a növényeket, ismét pogácsasütő verseny! Részletek: www.tegyvalamit.hu

Köszönjük Pilisvörösvár Önkormányzata és a Pilisvörösvár és Vidéke Takarékszövetkezet kiemelt támogatását.                                                        

SZKE vezetősége

 

Lapzárta után érkezett egy írás Kőrössy János önkormányzati képviselőtől, amelyben  a képviselők testületi üléseken való részvételét bemutató táblázatra reagál. Az írást a következő lapszámban olvashatják.

A szerkesztőség

Megszülettek:

07. 14. Szauter Flórián
  Apa: Szauter Gyula
  Anya: Sax Judit
07. 15. Iski-Pékh Hanga
  Apa: Iski Attila
  Anya: Pékh Melinda
07. 19. Sági Kitti
  Apa: Sági Tamás
  Anya: Bali Erzsébet
07. 23. Eichardt Zalán
  Apa: Eichardt Roland
  Anya: Eichardtné Krupp Katalin
07. 25. Steckl Petra
  Apa: Steckl Péter
  Anya: Farkas Beáta
07. 28. Törzsök Réka
  Apa: Törzsök István
  Anya: Scheller Ágnes
07. 31. Lakó Kira
  Apa: Lakó János
  Anya: Dózsa Melinda
08. 01. Domboróczki Léna
  Apa: Domboróczki Zsolt
  Anya: Domboróczki-
Manhertz Alexandra
08. 05. Lovácsi Norina és Hanga
  Apa: Lovácsi Krisztián
  Anya: Nemes Zsófia
08.05. Varga Noel
  Apa: Varga Péter
  Anya: Fetter Zsófia
08.10. Kiss Benett
  Apa: Kiss János Tamás
  Anya: Lukács Mónika
08.11. Dalos Kata
  Apa: Dalos Péter
  Anya: Pál Andrea
08.16.  Szőregi Dominik Áron
  Apa: Szőregi Gergely Tamás
  Anya: Szabó Adrienn
08.16. Pál Heléna
  Apa: Pál Zoltán
  Anya: Mauterer Ilona
08.20.  Apollonia Balázs
  Apa: Apollonia Gábor
  Anya: Pap Eszter
08.23.  Forray András
  Apa: Forray Zoltán
  Anya: Hercoga Jana

   

Házasságot kötöttek:

Szittya Luca és Fetter Zsolt

július 27.

Kammerer Krisztina és Csaba Zoltán

július 27.

Müller Ibolya és Kócs Árpád

augusztus 24.

Elhunytak:

07.24.  Lehrer József, 63 év,
  Jókai u. 8.
07.27. Elsand Márton, 62 év
  Szabadság u. 86.
07.28. özv. Jurek Mártonné
  szül. Rauer Paulina, 88 év,
  Szondi u. 21.
08.03. Mogyorósy Gábor, 68 év,
  Róza u. 7.
08.05. özv. Steckl Jánosné szül.
  Hasenfratz Katalin, 91 év,
  Vágóhíd u. 2.
08.05. Tóka Károlyné
  szül. Resszer Etelka
  Templom tér 5.
08.10. özv. Müller Jánosné
  szül. Schäffer Katalin, 80 év
  Akácfa u. 27.
08.11.  özv. Bruckner Antal, 74 év
  Görgey u. 7.
08.13.  Kovács Gyula, 76 év
  Tűzoltó u. 4.
08.20.  özv. Paul Gáspár, 89 év
  Vasút köz 13.
09.04. Kimmel István, 59 év
  Budapest

               

Anyakönyvi események bejelentése a Vörösvári Újság számára:

ujsag@pilisvorosvar.hu

06-30/228-0262

KezdőlapElőző oldal
Következő oldal
Copyright © 2008 Pilisvörösvár Város Önkormányzata