Miben segíthetünk?

Mindent megtesz a városvezetés a zavartalan működés érdekében

Mindent megtesz a városvezetés a zavartalan működés érdekében
2022. március 2.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai napon (március 2-án) visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. Pilisvörösvár Város Önkormányzatának számlavezető bankja - 2013 óta - a Sberbank, így a város jelenleg nem fér hozzá pénzvagyonához.

A városvezetés hétfő óta folyamatosan azon dolgozik, hogy mindent megtegyen a pénzügyi működés biztosítása érdekében. A kialakult helyzet megoldása ügyében számos tárgyalást folytattak és folytatnak az illetékes szervekkel, pénzintézetekkel és jogászokkal.

Két banknál már tegnap technikai számlát nyitott a város. Ezek a számlák az átmeneti időszakban biztosítják a működést, amíg a főszámlaváltás meg nem történik. Pénteken pedig várhatóan rendkívüli Képviselő-testületi ülést tartanak a képviselők, ahol a Testület dönt az új számlavezető pénzintézetről és a lehető leghamarabb meg is nyitja a város az új főszámláját.

Emellett az elmúlt két napban ideiglenesen leállították a helyi adók befizetésének lehetőségét. A városvezetés hivatalos kérésére a Magyar Posta Zrt. a városi csekkeket nem fogadja el a befizetéseknél. Az Önkormányzat ügyfeleit ügyfélkapun is értesítették, arról, hogy az eddig használt sberbankos számlákra a továbbiakban befizetést ne teljesítsenek. Ezenfelül a város online felületein is tájékoztatták a vállalkozásokat és a lakosságot a befizetések szüneteltetéséről.

Fetter Ádám polgármester emellett írásban fordult támogatásért dr. Varga Mihály pénzügyminiszterhez, dr. Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez és Pogácsás Tiborhoz, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához. A körülményekről dr. Vitályos Eszter államtitkár asszonyt is tájékoztatták a városvezetők.

Ennek hatására a Pénzügyminisztérium első lépésként már elrendelte az Önkormányzat és intézményei kötelékébe tartozó mintegy 350 fő számára a februári bérek kifizetését a Magyar Államkincstáron keresztül.

Az Önkormányzat és a hozzá szorosan kapcsolódó intézmények és leányvállalatának működtetéséhez, a beruházások és a költségvetésben vállalt kötelezettségek végrehajtásához azonban további közreműködés szükséges. A városvezetés ezért ma (szerdán) egy újabb megkeresésben személyes egyeztetést is kért a magasrangú állami tisztségviselőktől.

A városvezetés továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy Pilisvörösvár zavartalan működését biztosítsa.

A rendelkezésre álló információk birtokában a fejleményekről, változásokról a város web- és Facebook-oldalán adunk tájékoztatást, kérjük kövessék ezeket!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []