Miben segíthetünk?

Agglomerációs települések polgármestereinek tartott előadást Navracsics Tibor miniszter

Agglomerációs  települések polgármestereinek tartott előadást Navracsics Tibor miniszter
2022. július 6.

Az agglomerációs településeket a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklusban érintő kihívásokról és lehetőségekről tartott előadást Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a régió városvezetői számára. A Pest Megyei Önkormányzati Hivatalban szervezett keddi egyeztetésen városunk polgármestere Fetter Ádám is részt vett.
A megye népességének jelentős hányada itt, az agglomerációs településeken él, ezáltal egyre több megoldandó feladattal és kihívással kell szembenézni. Ezekkel kapcsolatban pedig mindenképpen fontos az egyeztetés vagy a közös érdekképviselet.
A rendezvényen a Pest megyei közgyűlés elnöke, Szabó István javasolta, hogy alakuljon újra egy budapesti-agglomerációs fejlesztési fórum, ahol a résztvevők a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki. A polgármesterek által támogatott elnöki javaslatot megvizsgálják majd és amennyiben lehetőség van rá, akkor rövid időn belül ennek a törvényhozásban is megteremtik a jogszabályi hátterét.
A találkozót követő sajtótájékoztatón a Navracsics Tibor elmondta, hogy Pest megye és Budapest kapcsolatrendszere meglehetősen szoros és zaklatott is, és ez így van a fejlesztéspolitika területén is. Míg Budapest egy főre jutó GDP-je jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot (153 százalék), addig Pest megye az uniós átlag 59 százalékán van. Ebből is jól látszik az egymással szomszédos térség fejlettsége közötti szakadék, tehát mindenképpen oda kell figyelni a fővárost körülvevő térségre is.
Navracsics Tibor egy korábbi nyilatkozatában azt is elmondta, még az idén megnyílik a lehetőség az uniós források kifizetésére. "Bízunk ebben mi is, hiszen számos esetben segíthetnének ezek az összegek városunkat is"- mondta Fetter Ádám.

 

Kép forrása: Navracsics Tibor közösségi oldala

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []