Miben segíthetünk?

Sváb hagyományokkal ismerkedhettek az óvodások

Sváb hagyományokkal ismerkedhettek az óvodások
2022. január 14.

Két pályázatnak köszönhetően számos programot szervezhetett a gyerekeknek a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság Utcai Tagóvodája. Az izgalmas eseményeken az óvodások a sváb hagyományokkal ismerkedhettek. Az intézmény beszámolóját itt olvashatják: 

"A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda Szabadság Utcai Tagóvodáját támogató Szent Márton Óvodai Alapítvány 2021-ben 2 nemzetiségi program megszervezésére nyújtott be pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez, melyekhez egyenként 200-200 000 Ft– ot nyertünk.

Az immár hagyománnyá váló Nemzetiségi Napokat szeptember utolsó hetére időzítettük.  A Nemzetiségi konyha téma köré csoportosítottuk a tevékenységeket, melyeket nagyon élveztek az óvodások. Zsámboki Szabolcs segítségét kértük (Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata), hogy szaktudásával egészítse ki ismereteinket, játékos formában mutatta és mesélte el a gyermekeknek a különböző régi konyhai eszközök használatát, sváb elnevezését.

Következő nap az Álomzug Társulat előadásában egy sütésről- főzésről szóló sváb nyelvű bábelőadást tekinthettek meg a gyerekek. (Backe, backe…)

Másnap egy dédnagymamát hívtunk meg az oviba (Hau Juliska néni), hogy a gyermekekkel együtt az elődeink által ismert Flézli sütését megfigyelhessük, kipróbálhassuk, megkóstolhassuk.

Egy olyan napot is terveztünk, ahol mi magunk is készíthettünk igazi agyagból kisebb edénykéket, konyhai eszközöket. Közben természetesen mindvégig magyarországi német zenét hallgattunk,de akadt olyan alkalom is, mikor a zenére táncra is perdültünk.

A gyerekek örömmel próbálták ki az újonnan készíttetett fajátékot is, melynek segítségével megtudhatták, hogyan készül a kenyér és a bor, hogyan zajlik egy disznóvágás. A játék elkészíttetésében segítségünkre volt gyönyörű festményeivel egyik volt óvodásunk édesanyja.

A Nemzetiségi Hét záróeseménye a városi Szüreti felvonulás volt, melyen nagycsoportosaink vettek részt óvodánk nemzetiségi népviseletében, ahol pogácsával és üdítővel kínáltuk meg őket és szüleiket.

A másik projektünk az ősszel megrendezésre került” Német Nyelvű Bábszínházsorozat” a német nyelv megszerettetésére irányult. Ennek keretében a szekszárdi Magyarországi Német Színház színművészeinek előadásában tekinthettünk meg 3 gyermekdarabot. (Az oroszlán és a nyúl; A halász és a felesége; Irány Panama) A gyermekek nagy átéléssel fogadták a vendégek műsorát, aminek célja volt, hogy a gyermekek ne csak az őket körülvevő nevelők, hanem más emberek szájából is hallják a német nyelvet, így is felkeltve az érdeklődésüket iránta.

Ezúton köszönjük a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását, melynek segítségével igyekeztünk elődeink német nemzetiségi hagyományait óvodásainkkal még jobban megszerettetni.

MZM a Szent Márton Óvodai Alapítvány nevében"

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []