Miben segíthetünk?

Novákovics Magdolna (2020)

Novákovics Magdolna (2020)

ápoló, sebészeti asszisztens

Határozat: 118/2020. (IX.03) Kt 

Novákovics Magdolna 1963. május 10-én született egy pilisvörösvári család harmadik gyermekeként.

Édesapja a Dorogi Szénbányákban, édesanyja pedig az Országos Érc- és Ásványbányák egyik telephelyén dolgozott. Egyik bátyja műszaki rajzoló, másik bátyja alpin-technikával dolgozó kőműves lett.

Magdi Vörösváron járt óvodába, általános iskolába, és a mai napig is városunkban él.

A Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakközépiskolában általános ápoló és asszisztens végzettséget szerzett 1981. júniusában. Annyira biztos volt benne, hogy az 1981 tavaszán megnyitott helyi Szakorvosi Rendelőintézetben szeretné megkezdeni hivatásása gyakorolását, hogy abban a néhány hónapban, amíg ide nem tudták fölvenni, az egészségügytől távolabb eső területen vállalt munkát.

1982. február 1-jétől kezdhetett dolgozni Szakorvosi Rendelőintézetünk sebészetén, Dr. RajkaiSára asszisztenseként. Megszerezte a felnőtt szakápoló végzettséget, majd a sebészetieszközök biztosításához szükséges fertőtlenítő-sterilező tanfolyamot is elvégezte. Sári doktornővel több, mint két évtizeden át dolgoztak teljes összhangban.

Amikor kolléganőit hosszabb-rövidebb távon helyettesítette, Magdival találkozhattunk a betegirányítóban éppúgy, mint a bőrgyógyászat, a fogászat, a fül-orr-gégészet, az ideggyógyászat, a nőgyógyászat, az ortopédia, a tüdőgyógyászat, és az urológia szakorvosainak asszisztenseként is.

Állandó munkahelye azonban mindvégig a sebészet maradt. Sebészeti ellátásra bármely életkorban szükség lehet, és az egészen piciktől az idősekig mindenki érzi, hogy Magdi kivétel nélkül szereti a betegeket. 

A helyi sebészeti járóbeteg rendelés egy ambuláns traumatológia, ahol véletlenül vagy szándékosan okozott sérülések esetén elsősegélynyújtás, esetleg sokktalanítás, hirtelen kialakuló vagy elhúzódóan gyógyuló, esetlegesen elfertőződött sebek kötözése, égési-fagyási sérülések gondozása, műtéti hegek ellátása, vérzéscsillapítás, fedett sérülések és törések nyugalomba helyezése, gipszelése mellett helyben végzett műtéti beavatkozások is zajlanak. A felsorolt mindennapos munkák mellett a sebészeten dolgozók újraélesztés esetén az azonnal riadóztatott, és rögtön bevethető csapat tagjai.

Mindezen ellátások magas színvonalú kivitelezése csak jól képzett asszisztencia mellett oldható meg. Magdi városunk sebészetének oszlopos tagja, sok-sok orvossal, és sok kolléganővel dolgozott már együtt. Munkatársai is kivétel nélkül szeretik a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező, mindig segítőkész, megbízható, vidám természetű kolleginát. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy megszakítás nélkül, közel 40 éve Novákovics Magdolna a sebészeti ellátás igénybevételére szoruló páciensek életében egy biztos pont, aki szükség esetén a hozzátartozóknak is támaszt nyújt, és minden sikeres gyógyulásnál együtt örül a betegekkel.

Magdinak csak egyetlen kérése van: a Jóisten továbbra is segítsen neki egészségesnek maradni!

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Dr. Réthy Zoltán-díj alapításáról az egészségügy területén végzett munka elismerésére elnevezésű 23/2020. (VII. 24.) önkormányzati rendeletében biztosított jogkörében eljárva Novákovics Magdolna ápoló részére közel négy évtizedes, a Szakorvosi Rendelőintézet sebészeti asszisztenseként végzett lelkiismeretes és segítőkész, magas színvonalú munkája és példamutató szakmai elkötelezettsége elismeréseként Dr. Réthy Zoltán-díjat adományoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []