Miben segíthetünk?

Valencsics Emil 2022

Valencsics Emil  2022

posztumusz

mestercukrász

Valencsics Emil 1939-ben született Pilisszántón. Az idősebbek még emlékezhetnek Valencsics Ottóra, az édesapára, aki egész életében saját pékműhelyében dolgozott. Ez a családi otthon adta meg az indíttatást Valencsics Emilnek a cukrász szakmához. Budapesten, a Hauer cukrászdában kezdte meg tanulmányait, majd segédként folytatta, később a Magyar Rádió székházában kényeztette remek, hagyományos süteményeivel a kor hírességeit. Legkeresettebb finomsága a rétes volt, amelyet mind a mai napig kínálnak az Emil cukrászdában, számtalan variációban.

25 éven át Pilisvörösváron, az akkori Pest Megyei Vendéglátó Vállalatnál dolgozott, végigjárva a ranglétrát. 1985-ben feleségével, Terkával saját cukrászdát nyitottak Fő utcai házuk földszintjén. A cukrászdát az évek során három ütemben bővítették, mire elnyerte mostani kényelmes, elegáns formáját. Ma már itt dolgozik a fia, menye és unokái is, akik fokozatosan nyertek beavatást a cukrász szakma rejtelmeibe.

Emil bácsi nem csak finom süteményeiről ismert, hanem valódi lokálpatriótaként közösségi szerepvállalásairól is. Munkáját szakmai alázat, mindig kiváló minőség és csillogás nélküli, állandó helytállás jellemezte. Cukrászdája híre messze túlszárnyalt városunk határain.  Aki kóstolta édes és sós süteményeiket, a hagyományos tortáikat vagy fagylaltjaikat, sosem felejti el a csodás ízeket. Az évek során számtalan elismeréssel jutalmazták munkáját: különösen büszke volt a Magyar Szakácsok és Cukrászok Szövetsége és a Gasztronómiai Újságírók Nemzetközi Szövetsége által adományozott Védnöki Táblára, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Dobos C. József-díjára, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrendtől kapott lovagi címre és az IPOSZ Aranykoszorús mester címre. Ezek a kitüntetések ma a boltban láthatók, és hűségesen őrzik Emil bácsi emlékét, aki 2021. szeptemberében adta vissza lelkét Teremtőjének.

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Valencsics Emil mestercukrász, az Emil Cukrászda alapítója részére magas szakmai színvonalon, az etikai és szakmai normák szem előtt tartásával végzett, lelkiismeretes munkája és Pilisvörösvár jó hírnevének öregbítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként posztumusz Pilisvörösvár Város Díszpolgára címet adományoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []