Miben segíthetünk?

Pilisvörösvári Egyházközség, római katolikus közösség

Pilisvörösvári Egyházközség, római katolikus közösség

Imáinkkal és példánkkal erősítsük a bizalmat Istenben és egymásban, és különösen is figyeljünk egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. 

Információk:  https://pivek.hu

 

Római katolikus templom,kápolnák Pilisvörösváron:

 

Bányatelepi kápolna

(Szent Borbála plébániatemplom)

(Fő út)

Az egykori munkásszállást 1930-ban rendezték be kápolnának. A régi oltárkép – mely most a kápolna folyosóján van elhelyezve – a pilisvörösvári bányászokat ábrázolja, a bányához vezető úton.

 

Erdei kápolna

(Kápolna utca)

1851-ben épült egyhajós kápolna, melyet Ernst Ignác ürömi plébános szentelt fel a Tizennégy segítő Szent és a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére.

Az oltár fafaragványaival együtt rokokó stílusú, egykorú a kápolnával.

A mai erdei kápolna elődjét a Hétfájdalmú Szűz és a tizennégy segítőszűz tiszteletére 1780 körül Spiegelberger Gáspár pilisvörösvári lakos építtette. Az első kápolna annyira rossz állapotba került az évtizedek alatt, hogy csak újjáépíteni volt érdemes. Az új kápolnát, melynek három oltára van, 1851-ben szentelték fel. Húsvéttól Mindenszentekig szombatonként tartanak itt szentmisét. A kápolna búcsúja pünkösdhétfőn van.

A kápolnának van egy ereklyéje, mely előtt minden szentmise után tiszteletüket fejezik ki a hívek. Az ereklyetartóban a Szent Kereszt egy darabkája van.

Látogatható: Húsvéttól Mindenszentekig (November 1.) szombaton reggel 8-tól 9-ig.

 

Erdei kápolna mögötti park

(Kápolna utca)

2009-ben létesült közpark, mely pünkösdhétfőn, az Erdei kápolna búcsúnapján a szabadtéri szentmise helyszíne, év közben a környéken lakók és az Őr-hegy alatti vikendesek és az erre járó turisták pihenésére szolgáló közpark. Közelében található a 2011-ben a Német Nemzetiségi Önkormányzat által felújított régi közkút.

 

Kálvária kápolna

(Kálvária utca)

A XIX. sz. közepén épült, festői környezetben, az esztergomi vasútvonal mentén. Nagypéntekenként a plébános vezetésével keresztutat járnak a kálvária dombon, melynek befejező állomása a kápolnánál van.

Látogatható: húsvétvasárnap hajnalban.

 

Kálvária-domb

(Kápolna utca)

Stációkkal, gravírozott márvány stációképekkel és a Kálvária kápolnával. A domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik.

 

Karátsonyi-ligeti Szent Család templom

(Kisfaludy utca)

Új építésű katolikus templom.

 

Maria-hilf kápolna

(Pfeiffer kápolna vagy Stui-kápolna)

(Vásár tér)

1774-ben építette Steinmüller Mátyás pilisvörösvári molnár. A rokokó stílusú oltárt téglából építették. Látogatható: húsvétvasárnap hajnalban.

 

Római katolikus plébánia

(Templom tér 1.)

Eredetileg XIX. sz.-i épület. Többször átépítették.

 

Római katolikus plébániatemplom

(Templom tér)

A templom 1703-ban épült föl, építője Johann Danckmayr, helyi kőműves. Placid Khemetmilner plébános 1705-ben szentelte fel Szent Fülöp és Jakab tiszteletére. 1757-től biztosan Mária mennybemenete (aug. 15.) a templom búcsúnapja, titulusa. Az épületet többször renoválták, majd 1797-ben a hajót kibővítették, és új tornyot építettek, 1802-ben a templom szentéllyel és sekrestyével bővült. 1932-34-ben egy méterrel megmagasították a templomot és bádogtetőt tette rá. 1954-ben teljes felújításon esett át és a klasszicista stílus jegyeit viseli magán.

A főoltár márványból készült. 1945-ig Budapesten, a királyi várban állt. Rusickai fehér és süttői vörös márványból készült, műemlék. Marlok István plébános hozatta Pilisvörösvárra 1957-ben.

A tabernákulum Mészáros Lajos budapesti ötvösmester munkáját dicséri. A templom méretei: 37,55 méter hosszú, 11,48 méter széles és 10 méter magas.

A vörös márványból készült, több mint másfél évszázados keresztelőkút fedőjén Keresztelő Szent János nevét olvashatjuk.

A kriptát a szentély alatt Majtényi Anna (Madách Imre édesanyja) építtette. Itt nyugszik Majtényi Károly (az író nagyapja), valamint felesége és leánya.A templombelsőt 2009 húsvétjára újították fel.

 

Szent Flórián kápolna

(Szent Erzsébet utca 1.)

Látogatható: vasárnap du. fél 3-tól.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []