Miben segíthetünk?

Megoldási akcióterv és törvényjavaslat is készült

Megoldási akcióterv és törvényjavaslat is készült
2022. március 7.

A városvezetés még pénteken március 4-én tárgyalt a Belügyminisztériumban a Sberbank végelszámolása miatt szükséges intézkedésekről; arról, hogy az Önkormányzat hogyan juthat hozzá mielőbb és maradéktalanul a Sberbanknál tárolt mintegy 1,6 milliárd forintos pénzvagyonához. A tárgyaláson dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkárral és dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárral találkozott Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester.

A banki végelszámolással érintett önkormányzatok közül Pilisvörösvár elsőként kapott lehetőséget az egyeztetésre. A tárgyalópartnerek pedig nagyon nyitottak és segítőkészek voltak a kialakult helyzetet és a megoldást illetően.

A városvezetők kész, kidolgozott koncepcióval és megoldási javaslatcsomaggal érkeztek a Belügyminisztériumba. A mai napon a vezetők a likviditási tervben meghatározták és be is nyújtották azt a minimális összeget tartalmazó javaslatot, amely a város működését és beruházásainak kivitelezését folyamatosan lehetővé teszi. A javaslat fontos célja, hogy Pilisvörösvár legkésőbb 2022. június 30-ig hozzájusson a banknál tárolt teljes pénzvagyonához. A biztonságos és stabil működés érdekében szükséges lenne, hogy állam biztosítsa Pilisvörösvár számára a Sberbanknál fennálló követelésállomány összegét, amit városunk a banktól beérkező kifizetésekből törlesztene folyamatosan.

A városvezetés felvette a kapcsolatot a Sberbankkal is, és a pénzintézetnél szintén tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy mielőbb hozzájuthasson a város a pénzeszközeihez.

A belügyminisztériumi tárgyalást követően Strack Bernadett alpolgármester készített egy törvénymódosítási javaslatot is az önkormányzatok biztonságosabb számlavezetésére vonatkozóan. Ennek célja, hogy egy banki probléma esetén ne állhasson elő a mostanihoz hasonló helyzet egy város esetében sem. Az alpolgármester a törvénymódosításra vonatkozó javaslatot a mai napon nyújtotta be Pénzügyminisztériumhoz.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []