Miben segíthetünk?

Sberbank végelszámolás - Szorítja az idő Pilisvörösvárt

Sberbank végelszámolás - Szorítja az idő Pilisvörösvárt
2022. március 10.

A Sberbank végelszámolása okozta vis maior helyzet rendkívüli nehézségek elé állította településünket. A városvezetés a pénzintézet február 28-i zárása óta megfeszített erővel azon dolgozik, hogy biztosítsa Pilisvörösvár működőképességét és megmentse a jó gazdálkodással elért mintegy 1,6 milliárd forintos pénzvagyont. Válságtanácskozáson, rendkívüli testületi ülésen, számos tárgyaláson, minisztériumi megkeresésen, megbeszéléseken vannak túl. Készítettek előterjesztéseket, pénzügyi beszámolókat, akcióterveket és még törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak a helyzet megoldására.

Az Önkormányzat mostanra a lehetőségei határához ért, és a következő lépés megtételéhez állami segítség szükséges. A városvezetés bízik az állam további felelős szerepvállalásában. Abban, hogy március 18-i határidőig Pilisvörösvár rendelkezésre bocsájtják a működéshez szükséges pénzeszközöket, annak érdekében, hogy a város működőképessége biztosítottá váljon és ne kelljen leállítani a pályázatokon nyert és saját forrásból indított beruházásokat.

Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester múlt pénteki belügyminisztériumi tárgyalást követően, a városvezetés – a minisztérium kérésének megfelelően - összeállította a megoldási javaslatokat a Sberbank végelszámolása miatt fennálló pénzügyi helyzetre.

A dokumentumot március 7-én nyújtották be a Minisztériumhoz, ezt követően pedig egy részletes adatigénylésnek is eleget tett a város, melyet szintén határidőre, másnapra teljesített.

A minisztériumnak megküldött megoldási javaslatban megjelölték a város működéséhez szükséges összegek ütemezését. Eszerint a jövő hét vége, azaz március 18-a kulcsfontosságú dátum a város működőképességének biztosítása tekintetében. Ekkorra ugyanis szükséges a konkrét összegek időzítésének meghatározása, a megállapodás aláírása, és a pénzügyi segítség első 700 millió forintos részletének folyósítása is. Ez az összeg biztosítaná a lejárt számlatartozások kifizetését, hozzájárulna a működés helyreállításához és a költségvetésben előirányzott beruházási költségek fedezéséhez. A fennmaradó összegek folyósítását a működőképességgel összhangban május 13-ra és június 30-ra ütemezték.

Az új bankszámlákon időközben a helyi adók befizetése is elkezdődött ugyan, de a lassan befolyó összegek messze nem bizonyulnak elegendőnek a város likviditásának biztosításához, így a 700 millió forintos áthidaló forrás mindenképpen szükséges.

A Belügyminisztériumnak megküldött dokumentumban két finanszírozási lehetőséget javasoltak a városvezetők. Az egyik, hogy a városunknak folyósított állami hitel törlesztését a Sberbanktól befolyó összegekből és annak ütemében fizesse vissza a város. A másik alternatíva szerint pedig az állam teljes mértékben kiváltaná a bank teljes tartozását. Ebben a konstrukcióban a bank közvetlenül az államnak fizetne.

A városvezetők jelezték azt is, hogy az új banknál hamarosan 200 millió forintos hitelkerettel rendelkezik majd a város, de ennek felhasználását semmiképpen sem támogatják, mivel ez a művelet - a havi akár több millió forintos kamattörlesztésekkel - csak fokozná a jelenleg is fennálló rendkívül nehéz fizetési helyzetet.

A városvezetők javaslatait a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint holnap március 11-én terjesztik a kormány elé.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []