Miben segíthetünk?

Adó 1 százalék felajánlás – több mint harminc vörösvári civil szervezet a listán

Adó 1 százalék felajánlás – több mint harminc vörösvári civil szervezet a listán
2022. március 18.

Egészen május 20-ig lehetőségük van rendelkezni adójuk 1+1 százalékáról. A civil szervezeteknek – amelyek közül több mint harminc vörösvári székhelyű – óriási segítséget jelentenek az adóforintok, ráadásul csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól, hogy felajánlják azt. Ne feledjék, akkor is lehetőségük van rendelkezni adójuk egy százalékától, ha családi szja-visszatérítést kaptak - emlékeztetett a Nemzeti Adó-és Vámhivatal. 

A 2022-ben felajánlásra jogosult vörösvári székhelyi civil szervezetek listáját megtalálja csatolmányként. 

Hogyan ajánlhatják fel adójuk 1 százalékát?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

 A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „21EGYSZA” lapon május 20-áig.

Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet. A csatolt linket megtalálják lejjebb görgetve. 

A korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2022. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot. A lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg alá kell írnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban 2022. május 20-áig kell továbbítania a NAV-hoz.

Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat.  A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

A vallási közösségek és – idéntől – a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

Mint azt fent már írtuk, az szja 1+1 százalék felajánlható abban az esetben is, ha az adózó adó-visszatérítésben részesült. A visszatérítés összege nem

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []