Miben segíthetünk?

Már csak ideig-óráig biztosított állami segítség nélkül Pilisvörösvár működése

Már csak ideig-óráig biztosított állami segítség nélkül Pilisvörösvár működése
2022. március 28.

Hiába várt Pilisvörösvár, a városvezetés máig sem kapott hivatalos választ a kormányzat felé március 7-én beadott kérelmére, amelyben kérték: március 18-ig biztosítsák a Sberbank-ügy áldozatául esett településünk működéséhez szükséges pénzeszközöket. Úgy tudjuk, beadványt már tárgyalták, ennek eredményéről azonban hivatalos tájékoztatás nem érkezett Önkormányzatunkhoz.

A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy az OBA kártalanítás az előzetes tájékoztatással ellentétben a vörösvári intézményeket sem érintette, így a folyószámlán lévő pénzösszeget a Városgazda Kft. kivételével egyik szervezet sem kapta meg.

Az elmúlt hét feszült várakozással telt, de a városvezetés továbbra is bízik abban, hogy egy Önkormányzat ilyen helyzetben nem maradhat egyedül, kormányzati segítség nélkül egy önhibáján kívül történt pénzügyi válságban. Azonban az idő halad előre, a helyzet napról napra kilátástalanabb, így döntés hiányában megkezdődött a költségvetés teljes felülvizsgálata, elindult az újratervezés, felkészülve ezzel minden eshetőségre.

Az elmúlt héten teljes költségstopot rendeltek el minden intézményben, minden megrendeléshez, vásárláshoz előzetes engedélyeztetés szükséges. A városvezetők bíznak abban, hogy a megkezdett projektek nem maradnak félbe, így továbbra is türelmet és kitartást kérnek a beruházásokat végző vállalkozóktól. A számlaváltáshoz kapcsolódó technikai okok miatt pedig van olyan intézmény, ahol a márciusban esedékes februári béreket még csak most fizetik ki.

Pénteken már áprilisba lépünk, hamarosan ismét aktuálissá válnak a bérkifizetések a szervezetben, segítség híján az eddig beérkezett helyi adóbevételekből próbálják – a közszolgáltatások fenntartása és a munkavállalók megtartása érdekében – a már halaszthatatlan kiadásokat finanszírozni. A befolyt adóbevétel azonban véges, következő hónapban már nem számíthat rá a város, így állami szerepvállalás nélkül Pilisvörösvár működése csak ideig óráig biztosított, teljes április hónapra már nem lesz elegendő a rendelkezésre álló összeg.  

A hét második felére a fent említett felülvizsgálat is lezárul, az intézményvezetők értekezleten kapnak információt a meghozott döntésekről, a lakosság és a civil szervezeteket pedig közlemény formájában.

Mind ez idáig a végelszámolótól sem érkezett érdemi tájékoztatás, továbbra várja az Önkormányzat a választ megkeresésére.

A városvezetés a Sberbank február 28-i zárása óta megfeszített erővel azon dolgozik, hogy biztosítsa Pilisvörösvár működőképességét és megmentse a jó gazdálkodással elért mintegy 1,6 milliárd forintot pénzvagyont. Válságtanácskozáson, rendkívüli testületi ülésen, számos tárgyaláson, minisztériumi megkeresésen, megbeszéléseken vannak túl. Készítettek előterjesztéseket, pénzügyi beszámolókat, akcióterveket és még törvénymódosítási javaslatot is benyújtottak a helyzet megoldására.

„Köszönjük a munkavállalóink, beszállítóink és minden partnerünk eddigi megértő és támogató hozzáállását a kialakult helyzethez. Optimisták vagyunk, eddig is ilyen szemléletben vezettük a várost, lehetetlent nem ismerünk, mert megoldás mindenre létezik, de küzdeni kell kérte. Továbbra is bízunk benne, hogy a megszületik a kormányzati döntés, amelynek tétje Pilisvörösvár jövője” – mondta Strack Bernadett, a város pénzügyeit koordináló alpolgármester.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []