Miben segíthetünk?

Az idén is több utcában újulhat meg az útburkolat vagy járda

Az idén is több utcában újulhat meg az útburkolat vagy járda
2022. május 2.

Rekordmagas 1 milliárd 857 millió forintos maradványról számoltak be a városvezetők a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, mely összeg 733 millió forintos szabad maradványt is tartalmaz. A minden korábbi csúcsot megdöntő maradványérték lehetőséget teremt a nagyszabású fejlesztésekre, a lakosok életminőségét javító beruházások megvalósítására is. A tervekről, a beruházások részleteiről Strack Bernadett alpolgármester a Pilis TV-nek adott interjújában beszélt.

A városvezetés fejlesztési koncepciójában tavaly a járdaépítések kaptak prioritást, az idén pedig emellett az útépítések is elkezdődhetnek. A felújítandó utcák, utak, járdák kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy minden városrészben legyen fejlesztés, emellett figyelembe vették a korábbi felmérések eredményeit, a lakossági igényeket és azt is, hogy mely utcákban történt fejlesztés az elmúlt években.

Összhangban az eddigi stratégiával az útburkolatok építésénél is, ahol lehet pályázati forrásokat vonnak be. Jelenleg három utca útépítése esetében - Báthory utca, Templom tér és a Tavasz utca - bízik a pozitív elbírálásban a város. Ezen túl pedig saját beruházás keretében a Fácán utca, az északi lakóövezet egyes utcái, valamint a város területén más - szilárd burkolattal nem rendelkező – bizonyos belterületi utak kaphatnak új borítást. Összesen 1,8 kilométer út épülhet meg idén a városban.

A járdaépítések idén is fontos szerepet kapnak, összesen nyolc utcában lehet majd új gyalogutat használni Pilisvörösváron az év végére a tervek szerint. Ezek a következők: a Petőfi Sándor utcában (a Fő utca felől jobb oldalon), Harcsa utcában a vasúti megállóig, a Báthory utcában a Nagy Imre utca Postakert utca között, a Városliget sétányon a Harcsa utca bekötőtől a Kornéli tó végéig, a Széchenyi utcában a Varázskőtől Solymári utcáig, a Táncsics Mihály utcában, a Mátyás király utcában a Dózsa -Ponty utca között, a Szent Erzsébet utcában a bekötő szakaszon és a Templom előtti részen, valamint az Iskola közben. Emellett, ha a szükséges engedélyek beérkeznek, akkor a Kálvária vasúti járda is megépülhet. Szabadságligeten pedig a Kisfaludy utcában gyalogátkelő kialakítását tervezik.

Az útépítések mellet több más fejlesztésre is sor kerülhet. Az Útőrházi zebra kiépítése például a nyáron kezdődik. A temetőben elfogytak az új sírhelyek, ezért egy nagyobb beruházást valósít meg a város, emellett szóróparcella kiépítése is tervben van. Ezeken túl is számos elképzeléssel rendelkezik a vezetés, amit a Sberbank okozta válsághelyzet rendezését követően tudnak majd megvalósítani.

A fentieken túl a korábban elnyert 3,5 milliárd forintos beruházási csomag több eleme valósulhat meg ebben az évben. „Jelenleg energetikai témában lehet lehívni a rendelkezésre álló összegeket, így azon dolgozunk, hogy a forrásokhoz mielőbb hozzájuthassunk, hogy legalább ezeket a beruházásokat minél előbb el tudjuk indítani”- mondta az alpolgármester.

A megtakarításokat illetően 200 millió forintos általános tartalékkeretet képzett a városvezetés, ami magasnak tekinthető, de ez nagy biztonságot jelent a váratlan helyzetek esetén. Ebben keretben szerepelnek a Nagy tó körüli partszakasz esetleges további romlásával kapcsolatos javítási költségek. Nem tudható ugyanis, hogy egy ilyen eset milyen terheket róna az önkormányzatra. Emellett az iparűzési adó állami utófinanszírozása miatt is élt a város a tartalékolás lehetőségével. Itt a ténylegesen befolyt összegek után szabadít majd fel újabb forrásokat a város.

„A zárszámadás elemzésének és az éves munkánknak csak töredékét képezik az itt elhangzottak, ezért aki bővebb információt szeretne az eddigi és tervezett munkánkról, azt várjuk május 11-én a Közmeghallgatáson. Bízom benne, hogy a Vörösváriak látják, hogy a város jó kezekben van. A mostani mutatóink nagyon kedvezőek: közel 4,5 milliárd pályázati összeg elnyerése mellett 733 millió forint szabadon felhasználható maradványt gazdálkodtunk ki. Ettől még hátra nem dőlhetünk, mert a munka oroszlánrésze hátra van, meg is kell valóstani mindezt. Ígéretünkhöz híven mindent megteszünk annak érdekében, hogy városunk még tovább fejlődjön és még élhetőbbé váljon. Pilisvörösvár mindannyiunk közös otthona, ezért nagyon jó érzés együtt tenni érte!”- mondta Strack Bernadett.

Kapcsolódó videó
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []