Miben segíthetünk?

Külső védelmi gyakorlatot tartottak a Városházán

Külső védelmi gyakorlatot tartottak a Városházán
2022. május 11.

Külső védelmi gyakorlatot tartottak múlt héten a Városházán. Ennek az az oka, hogy a Pilisvörösváron működő Liegl & Dachser Szállítmányozási és Logisztikai Kft. úgynevezett felső küszöbértékű veszélyes üzemnek minősül, mivel a területén veszélyes anyagnak számító szereket is raktároznak. Az évente ismétlődő gyakorlat célja, hogy egy esetlegesen bekövetkező váratlan esemény kezelésére készítse fel a döntéshozókat.

A feltételezett helyzet szerint a Liegl & Dachser Kft. raktárában karbantartási munkálatok miatt nem üzemelt az automata tűzjelző és oltó berendezés. Ezalatt egy raktáros figyelmetlenségből felsértett egy IBC tartályt, amelyből gyúlékony anyag folyt ki és egy szikraképződés miatt meg is gyulladt. A tűz kiterjedése, a nagy mennyiségű felszabaduló füst, valamint a város felé mutató szélirány miatt indokolttá vált a Polgármesteri Hivatal közbiztonsági referensének értesítése. A Hivatal tanácstermében így összeült az Operatív Törzs. A szervezet tagjait a polgármester, a jegyző, a közbiztonsági referens (ez utóbbi két poszt jelen esetben megegyezik) az infokommunikáiós, a lakosságvédelmi, az egészségügyi, a logisztikai valamint a műszaki egység vezetője alkotja. Az Operatív Törzs a gyakorlat során készen állt arra, hogy életbe léptesse a Külső Védelmi Tervet,  és ezzel egyidőben felkészültek az esetleges lakosságvédelmi eszközök alkalmazására is.

A Katasztrófavédelem méréseket végzett, melyből kiderült, hogy nem kerültek veszélyes gázok a levegőbe, így sem a lakosság elzárkóztatására, sem pedig a kimenekítésére nem volt szükség. A Katasztrófavédelem utólagos értékelése alapján a résztvevők minden szükséges lépést megtettek a gyakorlat során, így a feladat 100 százalékos értékelést kapott.

A szimuláció célja, hogy gyakoroltassa a szükséges feladatok végrehajtását, így a szervezést, irányítást, riasztást, tájékoztatást és ellenőrizze a lakosságvédelmi intézkedések végrehajtását, a veszély elhárítása utáni teendők kezelését.

A részleges külső védelmi terv gyakorlat megtartása egyébként évente, a teljes gyakorlaté pedig három évenként kötelező.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []