Miben segíthetünk?

Nem hívhatja le Pilisvörösvár az elnyert 3,5 milliárdos pályázati forráskeretet

Nem hívhatja le Pilisvörösvár az elnyert 3,5 milliárdos pályázati forráskeretet
2022. szeptember 5.

Nem hívhatja le Pilisvörösvár a tavasszal, az Operatív Plusz Programban elnyert 3,5 milliárd forintos pályázati forráskeretet – derül ki egyebek mellett abból a levélből, amelyet a Miniszterelnökség küldött Önkormányzatunknak. Az írásos tájékoztatást személyes egyeztetés követte a Pest Megyei Önkormányzatnál.

A lehetőségtől utólagosan minden érintett település elesett, amely nem minősül megyei jogú városnak, miután az Európai Bizottság több kérdésben módosítást kért Magyarország Kormányától a hazai tervezési szándékkal kapcsolatban. A városok számára egyénileg elkülönített forráskereteket tehát áthelyezik, a most kikerülő települések a jövőben egymással versenyezve pályázhatnak majd adott projektek megvalósítására. A megyék az érintett városokat tömörítő forrásfelhasználási módot alakítanak ki,  a felkészülést a városvezetők személyes egyeztetésen meg is kezdték a megye vezetőivel. Ez a gyakorlatban azonban azt jelenti, hogy Pilisvörösváron a tervezett beruházások megvalósítása időben eltolódhat, illetve bizonyos projektek sorsa bizonytalanná válhat.

Pilisvörösvár szeptemberben hívta volna le az első, 477 millió forintos keretösszeget, amelyhez minden szükséges dokumentáció elkészült, hogy városunk megfeleljen az összetett kritériumrendszernek, amikor megérkezett a váratlan hír a milliárdos forrás áthelyezéséről. Ezt az pénzt a város intézményeinek energetikai korszerűsítésére tervezte fordítani az Önkormányzat, amely a rezsiköltségek kedvezőtlen alakulása miatt különösen időszerű és kulcsfontosságú fejlesztést jelentett volna.

„Megrendített minket a hír, hiszen a kapujában álltunk, hogy a forráskeret első támogatáscsomagját felhasználhassuk. Hogy idáig eljuthattunk, egy év megfeszített munkájának eredménye, több száz befektetett munkaóra, jelentős mennyiségű és különféle típusú dokumentációk elkészítése, szakmai egyeztetések sokasága van a hátunk mögött. Végigmentünk az úton, aláírt szerződéssel – tehát lényegében kulccsal a kezünkben – álltunk az ajtó előtt, amelyen ebben a formában mégsem léphetünk be. A világjárványtól kezdve a Sberbank csődjén át a súlyosbodó inflációig ciklusunkat sok küzdelmes és kivédhetetlen esemény, és az ezzel járó nem mindennapi kihívások kísérik. Ezek közül kiemelkedik egykori számlavezető pénzintézetünk csődje, amely miatt ez a forrás Pilisvörösvárnak különösen nagy segítséget jelentett volna. Egy dolgot tehetünk, folytatjuk az eddig megkezdett munkát, hogy városunk talpon maradjon, és ebben a nehéz időszakban is fejlődjön a lehető legtöbb területen.  Természetesen a megyével most egyeztetett feladatokat is ugyanolyan precizítással és pontossággal el fogjuk készíteni mint eddig, mert ugyan időben ezzel a döntéssel majd egy évet veszítünk, de nem adjuk fel,  a jövőben is elindulunk minden olyan pályázaton, amely Pilisvörösvár és a pilisvörösváriak javát szolgálja. Ezt az egy évet pedig arra használjuk fel, hogy a forráskeret minden egyes pályázata már beadási fázisba kerüljön. Továbbra is megragadjuk a lehetőségeket” – mondta Strack Bernadett alpolgármester.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []