Miben segíthetünk?

Módosult a temetőrendelet, változnak a díjak

Módosult a temetőrendelet, változnak a díjak
2022. október 21.

Módosult az egyes temetési helyek megváltási és temetőfenntartási díjainak összege, illetve a temető rendje. Ezzel kapcsolatban a múlt pénteki, vagyis október 14-i képviselő-testületi ülésen született döntés.

A temetői díjak mértékét a vonatkozó önkormányzati rendelet szerint évente felül kell vizsgálni. A temetőrendelet ugyan tavaly ősszel módosult, pontosabb lett a szabályozás és több új elem is belekerült, ám a díjak, tehát a sírhelymegváltás, a szolgáltatási díjak (ravatalozó, hűtő) és a munkavégzéshez (például sírkőállítás, bontás) kapcsolódó temető fenntartási költségek akkor – habár indokolt lett volna – nem változtak.

Az ezzel kapcsolatos felülvizsgálat megállapította, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt halaszthatatlanná vált a sírhelyek megváltási díjainak, egyúttal a temetőfenntartási hozzájárulás díjainak emelése – különös tekintettel az energiaválságra, amely olyan költségeket befolyásol irreális mértékben, mint a hűtőberendezések működtetése.

A pilisvörösvári elhunytak esetében azonban egy mérsékeltebb árváltozásról született döntés. Mindemellett új sírhelytípusok megváltására is lehetőség nyílik, mint az úgynevezett dupla urnafülke, illetve a dupla urnafülke ikerurna használatával. Ezekkel az új kategóriákkal azoknak szeretett volna kedvezni a városvezetés, akik nem tudják vállalni egy hagyományos sírhely megváltásának költségeit, mindemellett több sírhely megváltását is tervezik. Ez utóbbi lehetőség még költségkímélőbb megoldást kínál az urnás nyughelyek esetében: a dupla urnafülkében kettő, az ikerurnás dupla urnafülkében pedig négy urna elhelyezése megoldott.

Az új temetési helyek és az újrahasznosított temetési helyek módosult megváltási díjait a mellékelt dokumentum tartalmazza, beleértve a temetőben munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díjait is.

A temetőrendelet hamarosan elérhető lesz honlapunkon.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []