Miben segíthetünk?

Színes virágok, rendezett parkok és zöldterületek

Színes virágok, rendezett parkok és zöldterületek
2023. július 5.

Ha nyár, akkor virágok, sebesen terebélyesedő növényzet, egymást érő rendezvények és azzal kapcsolatos teendők – egyebek mellett ezek adnak feladatot a városgazdáknak ebben a szezonban. Az elmúlt időszakban több mint 1500 tő növényt ültettek el, illetve helyeztek ki Pilisvörösvár közterületeire. Szinte minden virág „otthonra talált” már, mire beköszöntött június: utolsók között a Fő utcai kandeláberek kaspóiba kerültek be a muskátlik, hat virágtoronyba pedig begóniák és díszburgonyák.

Az ágyásokat a már korábban meglévő virágok mellett büdöske, kakastaréj, bojtocska, záporvirág, és ugyancsak begónia díszíti. A tizenkét, Fő utcán kihelyezett köztéri virágládákban pedig lila harangvirágot molyhos madárhúrt és varjúhájat láthatnak a járókelők.

Az a cél, hogy az ágyásokat minél több ideig díszítsék virágok. ennek okán tavaly több száz évelő növényt is elültetett a Városgazda Kft., tulipánt, levendulát, lila harangvirágot, molyhos madárhúrt és a varjúháj több fajtáját, illetve rózsákat és meténget. Ezek mellett több meglévő ágyás növényeit sikerült tőosztással szét- valamint átültetniük, így azok ugyancsak megújultak. Fentiek mellett találkozhatnak közterületeinken pár tő babérmeggyel, nyári orgonával, madárbirssel és kukacvirággal is.

Időközben egy úgynevezett gabion ágyás is épült a Fő utca és a Csobánkai út találkozásánál. A szigetet, ahol a virágok hamarosan helyet kapnak, előzetesen feltöltötték a városgazdák kővel, illetve kialakították a fémkeretet, amelybe bekerülnek a növények. A most készülő magaságyás az utolsó helyszín a tavaszi-nyári szezonban, amely virágaira vár.  A Csobánkai utca és a Fő utca találkozása ezekben a hónapokban kiemelt figyelmet kapott, hiszen – mint arról már korábban beszámoltunk – két új ágyást is kialakítottak ezen a részen.

Bár minden park, köz-és zöldterületre odafigyelnek, a Lahmkruam Parkra egy teljes napot szántak. Azon túl, hogy elvégezték a rutinfeladatokat, mint a fűnyírás és a szükséges metszések, üzembe helyezték a szivattyút és kitakarították a tavat, amelyet nem kevesebb, mint egy platónyi „tehertől” szabadítottak meg. A vízből az elhalt vagy éppen túlburjánzott növényi részeken túl gallyakat, köveket és különféle tárgyakat emeltek ki, a kéménycsőtől a tésztaszűrőn át a műanyag gyerekjátékokig. Mindemellett a híd is adott feladatot, az egyik deszkáját kellett javítani.

Rendezvényekből sem volt hiány, és nem is lesz az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. Tereprendezés, takarítás, elektromos megtáplálás kiépítése, kellékek szállítása oda-vissza – ezt is a Városgazda Kft. végzi. Pünkösd kapcsán a Kápolna utcában és a Vásár téren, a Pilisvörösvár-UBM RedRun futóversenyt megelőzően a tavak környékén és a versenyútvonalat érintően, gyereknap miatt ligeten, a Stégek Éjszakája miatt pedig ismét a tavaknál dolgoztak. Ez utóbbi eseményen tartják a tutajhúzó versenyt, a csónakot ugyancsak a városgazdák viszik a helyszínre, illetve teszik vízre minden évben.

Ahogy az lenni szokott, javítási munkálatok is akadtak szép számmal: víznyelő rácsokat állítottak helyre a városgazdák a Kápolna utca és a Munkácsy utca találkozásánál, a Tűzoltó utca és a Budai szervízút között, illetve az Akácfa utcában. Aulich utcába pedig munkagéppel érkeztek, itt újrahúzták a szikkasztóárkot.

Kisebb javításokat is végeztek, a Lőcsei utcai játszótéren például a kerítés összes táblás elemét kicserélték, emellett a Görgey játszótéren is végeztek kisebb kerítéshelyreállítást. A sportpályán a kis műfüves focipályán cserélték, illetve hozták rendbe a labdafogó hálót, a Járási Hivatal Puskin utcai parkolójában a kiskapu várt szerelésre, míg a Templom téren egy csőtörést követően kellett hordalékot takarítani.

Az új táblák kihelyezése szintén a Városgazda Kft. feladata, ezúttal a Csendbiztos utcában illetve a Sas utában akadt ilyen jellegű tennivaló. Mindemellett két forgalomtechnikai tükröt is felszereltek: egyiket a Mátyás király és a Táncsics utca találkozásánál, a másikat a Pozsonyi utcában, miután „elődeiknek” lába kelt.


Útjavítást is végeztek az elmúlt időszakban, a Madarász Viktor utcában, a Budai szervízúton, a Báthory utcában, a Mindszenthy és a Sirály utcában murvával illetve mart aszfalttal, az Árpád, a Szabadság, a Nyár, a Fecske, a Bányató, a Gárdonyi és a Kálvária utcában aszfalttal, az Erkel Ferenc utcában pedig térkővel korrigálták a hibás útfelületet. Az Aulich és a Görgey utca között is dolgoztak, ezen a helyszínen az útszegélyt kellett helyreállítani.

Képek: útjavítások

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []