Miben segíthetünk?

Fix áron vásárolja a város a gázt és az áramot a következő két évben

Fix áron vásárolja a város a gázt és az áramot a következő két évben
2023. augusztus 7.

Pilisvörösvár csatlakozott a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) központosított földgáz- és villamosenergia keretközbeszerzési eljárásához, így városunk a következő 2 évben - 2025-ig - fix áron jut majd hozzá a földgáz- és villamosenergiához.

A tavaly drasztikusan megemelkedett energiaárak miatt Pilisvörösvár élt a végső menedékes ellátás lehetőségével, ám ezek az árak 2022. december 31-ig voltak csak érvényben. Az Önkormányzat és intézményei több felhasználási helyen határozott idejű, piaci áras szerződéssel is rendelkeznek, ez utóbbiak nem kerülhettek végső menedékes státuszba.

A végső menedékes státuszú fogyasztási helyek kapcsán az úgynevezett Váltó Fix árú energiaszolgáltatást vette városunk igénybe, majd egy újabb jogszabálymódosítás miatt a fixált árak az áram esetében 59 százalékkal, a földgáz esetében pedig 52 százalékkal csökkentek. Ám ezek az MVM szolgáltatóhoz tartozó szerződések hamarosan lejárnak, előbbire vonatkozóan december 31-én, utóbbira pedig szeptember 30-án. Idén júliusban megjelent egy kormányhatározat, amely azt javasolja az önkormányzatoknak, hogy csatlakozzanak a fent említett KEF központosított földgáz- és villamosenergia keretközbeszerzési eljáráshoz.

Tekintettel arra, hogy Pilisvörösvár Önkormányzata villamosenergia tekintetében 82 felhasználási hellyel, az önkormányzathoz tartozó intézményi kör pedig 16 felhasználási hellyel rendelkezik, földgáz vásárlással összefüggésben pedig 25 fogyasztási helyet tartunk nyilván, az áram- és földgáz fogyasztás értéke eléri azt a határt, amikor már közbeszerzést kell indítani.

A piaci árak mind az áram, mind a földgáz tekintetében ki vannak téve a nagy ingadozású piaci változásoknak. A Képviselő-testület múlt szerdai rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy az önkormányzat pénzügyi forrásainak és kiadásainak a tervezhetőségét egy határozott idejű és fix ár jobban támogatja, vagyis a város a energiát a jövőben a KEF rendszerén keresztül, fix áron szerzi majd be.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []