Miben segíthetünk?

Aranyérem, olimpia és a francia Riviéra

Aranyérem, olimpia és a francia Riviéra
2023. szeptember 17.
Manhercz Krisztián nevét a helyi sportéletben túlzás nélkül lehet – immár hosszú évek óta – meghatározóként jellemezni. A magyar férfi vízilabdaválogatott július végén Japánban mérette meg magát a világbajnokságon, ahol a csapat aranyérmet szerzett. A friss siker kapcsán kereste fel a Vörösvári Újság Krisztiánt néhány nappal azután, hogy hazaérkezett Magyarországra.

• Alig néhány napja, Fukuokában a magyar férfi vízilabda-válogatottal megszerezte élete első világbajnoki aranyérmét. Hogy érzi most magát?

Határozottan jól! Talán a külső szemlélők számára is könnyű elképzelni, hogy mit jelent egy világbajnoki arany egy sportoló életében. Úgy érzem, hogy az a nagyon sok munka, amelyet az elmúlt időszakban befektettünk a sportba, most kifizetődött. Ez pedig nagyon jó érzés!

• Intenzív napokon van túl. Van ideje pihenni?

Jelenleg Budapesten tartózkodom, és muszáj kihasználnom minden lehetőséget a pihenésre, mert szeptemberben már kezdődik a bajnokság, augusztus során pedig Franciaországba kell utaznom. Persze egy ilyen világverseny után vannak sajtókötelezettségeink, amelyeknek eleget kell tenni, de ilyenkor mindenki igyekszik gördülékennyé tenni az ember életét, hogy valóban jusson idő a lazításra is.

• Sikerült az elmúlt napokban átgondolni a történteket? Volt mélypontja a tornán? Melyik mérkőzés volt a legnagyobb kihívás és miért?

Kihívás akadt bőven, hiszen egyetlen könnyű mérkőzésünk sem volt a végjátékban. Úgy gondolom, hogy nem volt mélypontom a torna során. Már a felkészülés során úgy építettem fel magamat – mind fizikálisan, mind pszichésen –, hogy a végjátékban a maximumon tudjak teljesíteni. Tudom, hogy többen a csoportmérkőzések kapcsán más teljesítményt vártak tőlem, de véleményem szerint a torna végére mindenki elégedett lehetett.

• Közel tíz évvel ezelőtt, 2014-ben kapott először meghívót a felnőtt válogatottba, akkor Benedek Tibortól. Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok ebből a közel egy évtizedből?

Szerencsére sok világversenyre el tudtam jutni. Ezek közül kiemelkedik például a 2020-as férfi vízilabda Európa-bajnokság Budapesten, ahol aranyérmet szereztünk, a 2021-ben, Tokióban nyert olimpiai bronzérem vagy a 2017-es férfi vízilabda-világbajnokság, amely során nyolcezer ember előtt játszva szereztünk ezüstérmet. Ezek mind-mind hatalmas, meghatározó élmények.

• Tavasszal az országos sajtó is írt arról, hogy a jövőben a Marseille csapatát fogja erősíteni. Miért döntött a külföldre igazolás mellett?

Utóbbi években egyre inkább felvetődött bennem a gondolat, hogy már abban a korban vagyok a karrieremben, amikor szükséges próbára tennem magam külföldön is. Az ügyben egyeztettem a szövetségi kapitánnyal, hiszen jövőre az olimpiai próbatétel következik, és ő is megerősített a döntésem helyességében. Ez egy komoly lehetőség például arra, hogy egy más jellegű közegben is megmérettessem magam.

• Öt esztendőt töltött az Orvosegyetem SC színeiben. Miként értékeli ezt az időszakot?

Változatos éveken vagyok túl, amelyben nyilván voltak hullámvölgyek és bizonyos esetekben hullámhegyek is. Legszívesebben az utolsó három esztendőre gondolok, amelyet Varga Dániellel tudtam eltölteni. Összességében azt gondolom, jó döntés volt ide szerződni.

• 2024-ben Párizsban rendeznek olimpiát. Mikor kezdik meg a felkészülést?

Talán a cifra szavunk a legalkalmasabb arra, hogy jellemezzem az előttünk álló 12 hónapot. Szeptemberben elkezdődik a klubszezon, majd decembertől a válogatott felkészülési időszaka következik, amely egészen március elejéig eltart. Ez lényegében kettészeli a klubszezont, amelyet újfent az olimpiára való felkészülés követ majd.

• Vörösváron bizonyosan ismét közösségi program volt és lesz is a csapatnak, azon belül pedig az önnek való szurkolás. Hogy érzi, az elmúlt években sikerült kapcsolatban maradnia a helyi szurkolóival?

Ide jártam általános iskolába, gimnáziumba, sok ismerősöm, sőt barátom van Pilisvörösváron, akikkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, ezért úgy érzem, a kérdésre a válasz határozottan igen.

• Szabadidejében van lehetősége Vörösváron kikapcsolódni?

Pár éve a fővárosba költöztem, de a párommal – aki jövő héttől már a feleségem lesz – rendszeresen járunk Vörösvárra a családhoz. Főként vasárnapi ebédekről van szó... A koronavírus-járvány után újraindult sportéletben nagyon sok minden összetorlódott, elég intenzív ez az időszak, ezért ami kevés időm van szusszanásra, azt a családom társaságában szeretem eltölteni.

• Mit tartogat a jövő Manhercz Krisztián számára?

Egészen hihetetlen időszakban vagyok, hiszen pár hét alatt sikerült megnyerni a világbajnoki aranyérmet, jövő héten esküszünk, aztán költözünk a francia Riviérára… A sport terén bízom abban, hogy jól sikerül majd az olimpia, hiszen ez a megmérettetés mindig egy többéves ciklus lezárását is jelenti. Ha egy kívánságom lehet, akkor azt szeretném kérni, hogy minden csapattársam álma váljon valóra…

Kókai Márton

Fotó: Völgyi Hajnalka

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []