Miben segíthetünk?

Külön utak, fűtési szezon és uszoda - Interjú a polgármesterrel

Külön utak, fűtési szezon és uszoda - Interjú a polgármesterrel
2023. október 20.
A Vörösvári Újság munkatársa beszélgetett Fetter Ádámmal.

A közelmúltban elváltak dr. Fetter Ádám polgármester és a TEVÖ frakció útjai. A Vörösvári Újság többek között erről kérdezte városunk polgármesterét, de szóba került az is, hogy lesznek-e idén intézményi bezárások, és hogy hogyan áll az uszoda ügye.

Múlt havi lapzártánk után érkezett a hír, hogy polgármester úr és a TEVÖ útjai különváltak, Ön kilépett az egyesületből, és függetlenként folytatja a munkát. Mi volt ennek az oka?

Nemcsak kiléptem az egyesületből, hanem az alelnöki tisztségemről is lemondtam. Nehéz döntés volt, de úgy érzem, hogy most más úton kell folytatnom, hogy még jobban tudjam szolgálni Pilisvörösvárt és mindannyiunk közösségét. Elsődleges célom továbbra is a város fejlődése, komfortjának növelése, a közösség erősítése és hagyományaink megőrzése. Tiszta lélekkel és változatlan elhivatottsággal folytatom a munkát, és izgatottan várom a jövő kihívásait. Hiszem, hogy a szülővárosom iránt érzett tisztelet és elkötelezettség egy hosszú és sikeres út alapköve lehet mindannyiunk számára. Köszönöm a támogatásukat és bizalmukat, folytatom a munkát! Senkit meg nem sértve, az okra azt tudom válaszolni, hogy másképp képzelem el Vörösvár jövőjét. Ez a tény számomra az évek alatt kikristályosodott, ezért léptem egy nagyot.

Milyen hatással van ez az elkövetkező hónapok munkájára és a már folyamatban lévő feladatokra?

Teszem tovább a dolgomat, elsődleges tekintettel mind a 15000 vörösvári lakosra, és azokra, akik bíznak bennem.

Tervez újraindulni a jövő évi választásokon? Amennyiben igen, milyen színekben, milyen csapattal?

Természetesen igen. Mindent a maga idejében.

Lassan elérkezik a fűtési szezon. Tavaly ilyenkor a megnövekedett energiaárak országszerte problémát okoztak, Vörösvár is több intézményét részlegesen vagy teljesen bezárta és korlátozta a közvilágítást. Hogyan alakul ez az idei fűtési szezonban? Lesznek hasonló korlátozások?

Az idei szezonban nem tervezünk korlátozásokat intézményeinkben, hiszen nagyban változott az energiahelyzet az elmúlt évhez képest. Az árak ugyan még mindig magasabbak, mint az energiaválság kitörése előtt, azonban jóval alacsonyabbak, mint tavaly. A közvilágítás esetében a korszerűsítést az idei évben elvégeztük, így az energiahatékony izzóknak köszönhetően már akkora az elérhető megtakarítás, ami önmagában sem indokolná a részleges kikapcsolást.

Az energiaárakhoz kapcsolódóan közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni. Röviden elmondaná, pontosan mire irányult a közbeszerzés? Milyen ajánlat érkezett, és nagyjából mit jelent ez számokban?

A közbeszerzés a város gáz- és villamosenergia-beszerzésére irányult, 2 éves időtartamra. A szerződéseink a tavalyi, kormányzat által biztosított konstrukcióban az év végén lejárnak, ezért fontos volt, hogy addig megtaláljuk az új szolgáltatót mindkét közüzem esetében. Gyorsított közbeszerzés lehetőségével éltünk, ami annyit jelent, hogy csatlakoztunk egy központosított beszerzéshez, bízva abban, hogy kedvezőbb árat kapunk annál, mint ha az önkormányzat egymaga indította volna el a beszerzést. Viszonyítási alapunk ugyan nincs, de az mindenképp megállapítható, hogy a kapott árak jóval kedvezőbbek, mint a tavalyiak, azonban így is kétszer, háromszor magasabbak, mint az energiaválság kirobbanását megelőzően.

Közben a város teljes közvilágításának korszerűsítése is lezajlott. Vannak már számok arra nézve, hogy ez mennyiben segíti az energiagazdálkodást, mennyit takarít meg vele a város?

A beruházás nemrég zárult, ezért pontos adatokkal a fogyasztás tekintetében még nem rendelkezünk. Pár hónap múlva már lesznek referenciaadatok, ami alapján elemezni tudjuk majd, miként is alakultak a fogyasztási adatok az előző év ugyanezen időszakához képest. Az biztos, hogy nem kevés pénzt fog megtakarítani a város ezzel a fejlesztéssel, ami újabb energetikai korszerűsítéseket szolgálhat a jövőben.

Köztudottan nem önkormányzati beruházás, de ismét van remény, hogy talán mégis lesz uszoda. Mi adhat okot a bizakodásra?

Ez valóban egy állami beruházás. Nagyon bíztunk a folytatásban, hogy mielőbb újra megkezdődnek a munkálatok az uszoda területén. Több alkalommal kezdeményeztünk egyeztetéseket, jártunk a témában a minisztériumban is és próbáltuk sürgetni, elősegíteni az újrakezdést. Az, hogy újra van mozgás a területen, és elindultak a munkálatok, már önmagában is biztató, illetve a kormányzat többletforrást is megítélt a megemelkedett költségek fedezetére, így bízunk abban, hogy pénzügyi akadálya sem lesz a beruházás befejezésének. Köszönjük Vitályos Eszternek, hogy ügy mellé állt.

A mostani tervek szerint mikorra lesz uszodája a városnak?

Várhatóan a 2024/2025-ös tanév során nyithat meg az uszoda, ha a beruházás a megfelelő ütemben tud haladni. Biztosat majd a munkafolyamatok előrehaladtával tud mondani a beruházó, de addig is bízunk abban, hogy ez a céldátum tartható lesz.

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []