Miben segíthetünk?

Etelka nénit köszöntötték 95. születésnapja alkalmából

Etelka nénit köszöntötték 95. születésnapja alkalmából
2024. szeptember 12.
A hosszú élet titkaként az optimizmust, a rossz dolgok, történések elengedését és a sors elfogadását fogalmazta meg. A fiataloknak pedig azt üzeni, hogy ebben a gyorsan változó világban a tisztesség és a becsület legyen az iránytűjük, mindig éljék meg érzelmeiket és mutassák ki szeretetüket!

Chovanecz Károlyné Hajdú Etelkát köszöntötte Fetter Ádám polgármester és Gergelyné Csurilla Erika jegyző a Szent Erzsébet Otthonban 95. születésnapja alkalmából. Etelka néni 1929. szeptember 5-én született a szlovákiai Érsekújváron. Gyermek és ifjúkorát is itt töltötte egészen 18 éves koráig, amikor is elkezdődött a magyar lakosság kitelepítése Csehszlovákiából. 1947 áprilisában 27 vagon indult szülővárosából Magyarországra. Ezen a vonaton utazott Etelka néni is szüleivel. A hosszú és viszontagságos utazás 1947. április 19-én Pilisborosjenőn végződött, miután Ürömön két hetet töltöttek az álló vagonokban, mert csak olyan településen szállhattak le, amelyik minden utast tudott fogadni.

Pilisborosjenőn a sváb kitelepített családok házaiba költöztették a felvidéki érkezőket. Etelka néni családja egy erősen romos házat kapott, amiben csak két szoba volt lakható. Ebben az időben nagyon sokat sírtak a történtek miatt.

A korabeli rendelkezések értelmében az új érkezőknek azonnal munkalehetőséget kellett biztosítani, így édesapja – aki korábban is vasutas volt – a MÁV-nál kapott munkát a Keleti Pályaudvaron.

Etelka néni férjét – aki 10 évvel volt idősebb nála - még Érsekújváron ismerte meg egy ifjúsági táncesten. Etelka néni elkerülhette volna kitelepítést, ha összeházasodnak - mivel leendő férje szlovák származású volt – de nem hagyta magára a szüleit. Később férje is Magyarországra jött és 1947 novemberében házasodtak össze Pilisborosjenőn. Férjével Károllyal boldog házasságban éltek, két gyermekük született György és Péter. Sajnos férje és egyik fia is elhunyt azóta, akik bár a világból eltávoztak, de örökre lelkében maradtak, ahogy Etelka néni fogalmaz.

Etelka néni a kitelepítést követően már júniusban munkát kapott nagy szerencsével Pilisborosjenőn a Tanácsházán. Itt gépírónőként kezdte, majd a tanulmányait folytatva leérettségizett és az anyakönyvvezetői képzést is elvégezte. Tevékeny életmódjából adódóan nyugdíjazását kövezően visszament dolgozni. Ekkor a Fővárosi Tanács Lakáspolitikai Osztályán folytatta a munkát, majd ezt követően még pilisborosjenői Polgármesteri Hivatalban ismét anyakönyvvezetőként dolgozott egészen 72 éves koráig. Már ekkor elvállalt temetéseken búcsúztatási szertartásokat is. Ezeket a felkéréseket mindig nagy megtiszteltetésnek érezte, hiszen egy életút összegzése, a család és település nevében elmondott végső búcsú nagyon megható és ugyanakkor felelősségteljes feladat.

Etelka néni egészen 2022-ig tartott búcsúztató beszédeket, de két éve már nem tudja a szertartásokat vállalni, mert egy balesetből eredő sérülése miatt nehézséget okoz neki hosszú ideig állni.

Mozgáskorlátozottsága miatt döntött úgy négy hónapja, hogy beköltözik a Szent Erzsébet Otthonba, hogy ne kelljen hozzátartozóit terhelnie az ellátásával. Az otthonban - bár korlátozottabb az élete, mint korábban - nagyon jó társaságban, kiváló ellátás mellett tölti napjait. Már hosszabb ideje itt él barátnője Peltzer Gézáné. Olga is, aki szintén a közelmúltban ünnepelte 95. születésnapját, és akivel immár 77 éve barátnők jóban-rosszban.

Etelka nénit Pilisborosjenőn végzett kiemelkedő közéleti tevékenységéért díszpolgári címmel tüntette ki a város önkormányzata. Érdekesség, hogy Olga barátnője is  – aki óvónőként dolgozott a településen -ugyanakkor kapta meg a díjat.

Etelka néninek két fia született, családja népes 4 unokája és 8 dédunokája hoz az életébe sok örömet. Dédunokái, másfél és 26 év közöttiek, akik látogatásaik alkalmával boldog nyüzsgéssel, gyerekzsivajjal árasztják el otthonát.  Etelka néninek most is több barátnője van. Nagyon fontosnak tartja az emberi kapcsolatok ápolását a családi és a baráti kötelékek megtartását.

A hosszú élet titkaként az optimizmust, a rossz dolgok, történések elengedését és a sors elfogadását fogalmazta meg. A fiataloknak pedig azt üzeni, hogy ebben a gyorsan változó világban a tisztesség és a becsület legyen az iránytűjük, mindig éljék meg érzelmeiket és mutassák ki szeretetüket!

95. születésnapját nagy családi körben ünnepelte, a közvetlen családtagok - gyermeke, unokái, dédunokái - mellett távolabbi rokonai, unokatestvérei is meglátogatták szülőhelyéről Érsekújvárról.

Isten éltesse, jó egészséget kívánunk Etelka néninek szerettei körében!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []